V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

19.10.2017. - UČENICI IZ KOZARSKE DUBICE PRISUSTVOVAĆE KRAGUJEVAČKIM OKTOBARSKIM SVEČANOSTIMA
Grupa od 30 učenika i tri profesora Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" iz Kozarske Dubice boraviće narednog vikenda u Kragujevcu, gdje će u subotu, 21. oktobra, prisustvovati Velikom školskom času, komemorativnoj manifestaciji kojom se odaje počast đacima i nastavnicima streljanim tokom Drugog svjetskog rata u Šumaricama.
Učenici iz Kozarske Dubice uzvratiće tako posjedu učenicima Prve i Druge kragujevačke gimnazije, koji su u aprilu ove godine boravili u Kozarskoj Dubici i u Donjoj Gradini prisustvovali parastosu i pomenu žrtvama logora Jasenovac i komemorativnom skupu koji zajednički organizuju vlade Republike Srpske i Srbije.
Prema programu boravka u Kragujevcu, učenici će u subotu 21. oktobra prisustvovati molebanu kragujevačkim novomučenicima kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, a zatim i Velikom školskom času u okviru kojeg će biti izveden dramski prikaz ''Igre brojeva'' autora Mirka Demića.
Zajedno sa učenicima Prve i Druge kragujevačke gimnazije, učenici iz Kozarske Dubice posjetiće Muzej "21. oktobar" u Kragujevcu, gdje će uz obilazak stalne muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa, razgledati i izložbe Međunarodnog salona antiratne karikature ''Kragujevac 2017''.
Oktobarskim svečanostima u znak sjećanja na više hiljada nedužnih građana Kragujevca, koji su stradali u oktobru 1941. godine, prisustvovaće i delegacija opštine Kozarska Dubica.
16.10.2017. - ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU REBALANSA BUDŽETA OPŠTINE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica održana je javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta opštine za 2017. godini koji je utvrđen u iznosu od 20.233.000 KM.
Javnu raspravu otvorio je zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je zahvalio prisutnim na izraženom interesovanju i objasnio da je javna rasprava obavezna faza u procesu donošenja rebalansa bužeta opštine.
On je podsjetio da je Nacrt rebalansa utvrđen na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica, te da su osnovni razlozi rebalansa budžeta dugoročno zaduženje opštine emisijom obveznica u iznosu od 10.500.000 KM, sa osnovnom namjenom otkupa postojećih kredita kod komercijalnih banaka i izmirenja obaveza opštine iz ranijih godina.
Javnoj raspravi o Nacrtu rebalansa budžeta opštine prisustvovali su predstavnici udruženja građana i organizacija, te direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, koji su iznijeli svoje zahtjeve i sugestije na predloženi dokument.
12.10.2017. - USVOJEN NACRT REBALANSA BUDŽETA U IZNOSU OD 20.233.000 KM
Skupština opštine Kozarska Dubica danas je utvrdila Nacrt rebalansa budžeta opštine za ovu godinu koji, uz prihode od emisije obveznica opštine od 10.500.000 KM, iznosi 20.233.000 KM.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Nada Grgača obrazložila je da su osnovni razlozi rebalansa budžeta dugoročno zaduženje opštine emisijom obveznica u iznosu od 10.500.000 KM, sa osnovnom namjenom otkupa postojećih kredita kod komercijalnih banaka i izmirenja obaveza opštine iz ranijih godina.
Ona je najavila da će javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta opštine za ovu godinu biti održana u ponedjeljak, 16. oktobra, od 10.00 časova u maloj sali Skupštine opštine i pozvala je sve zainteresovane građane, organizacije i budžetske korisnike da učestvuju i daju svoje prijedloge i sugestije.
Odbornici Skupštine opštine usvojili su danas i izvještaj o izvršenju budžeta opštine Kozarska Dubica za period januar-juni i informaciju o realizaciji akata donesenih na sjednicama Skupštine opštine od 6. juna do 13. septembra.
Skupština opštine nije usvojila izvještaj o sprovedenoj finansijskoj reviziji opštine za 2016. godinu, ali je usvojen Akcioni plan za implementaciju preporuka i otklanjanje nedostataka utvrđenih po reviziji finansijskih izvještaja opštine Kozarska Dubica.
Akcioni plan sačinjen je s ciljem da se u razumno ostvarivom vremenskom periodu obezbijedi planski pristup u sprovođenju mjera i aktivnosti i otklone utvrđene nepravilnosti navedene u izvještaju o sprovedenoj finansijskoj reviziji opštine Kozarska Dubica, u kojem je izraženo negativno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.
Na 11. redovnoj sjednici Skupštine opštine usvojen je skupštinski Poslovnik o radu, a na osnovu odluke lokalne Skupštine Udruženju građana "Veterani Republike Srpske" ustupljene su na korištenje poslovne prostorije koje se nalaze u prizemlju zgrade Policijske stanice u Kozarskoj Dubici.
09.10.2017. - ZAVRŠENA DRUGA FAZA PROJEKTA VODOSNABDIJEVANJA SA IZVORIŠTA "KOMLENAC"
U opštini Kozarska Dubica danas je ozvaničen završetak realizacije druge faze projekta "Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica", čija je ukupna vrijednost 2.244.515 KM.
"U okviru druge faze izvršena je rekonstrukciji vodovodne mreže u gradskom području opštine Kozarska Dubica, te radova na prespajanju u jedinstveni vodovodni sistem `Komlenac` naselja Draksenić, Demirovac, Gradina i Međeđa", precizirao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je naglasio značaj tog projekta za stanovnike opštine Kozarska Dubica, koji se od ljeta 2015. godine snabdijevaju zdravstveno ispravnom vodom sa izvorišta "Komlenac", te najavio da će se u narednoj trećoj fazi projekta vodom sa tog izvorišta snabdijevati i stanovnici prigradskog naselja Hadžibair i mještani sela knežičkog područja.
Reljić je naveo da su u drugoj fazi projekta izostavljena prigradska naselja Komlenac, Špilja i Vrioci, te da će taj problem uz dodatno ulaganje od 300.000 KM rješavati opština Kozarska Dubica sa Vladom Republike Srpske.
"Moraćemo proširiti taj projekat i dio finansirati sami ili uz pomoć Vlade Republike Srpske. U tom smislu očekujem podršku narodnog poslanika Darka Banjca, koji ulaže maksimalne napore da izlobiramo taj dio sredstava koji nam nedostaje da bi trajno u gradski vodovodni sistem uključili naselja Komlenac, Špilja i Vrioci", objasnio je Reljić.
On je izrazio očekivanje da će do proljeća naredne godine biti obezbijeđena potrebna finansijska srredstva za početak realizacije treće faze projekta "Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica".
Pomoćnik ministra finansija i šef projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske" Radmila Mihić izjavila je da iza uspješno realizovane druge faze projekta "Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica" stoji gotovo pet godina napornog rada na pripremi i realizaciji projektnih komponenti.
"Ovo je na kraju najljepši dio i meni je zadovoljstvo da možemo reći da je opština Kozarska Dubica u posljednje četiri godine investirala 6,2 miliona KM u svoj vodovodni sistem", rekla je Mihićeva novinarima i dodala da su od tog iznosa 4,2 miliona KM su bila kreditna sredstva,a 1,7 miliona KM grant u okviru IPA sredstava.
Ona je naglasila da je, uz dobru finansijsku konstrukciju, na realizaciji projekta u Kozarskoj Dubici radio vrlo dobar i posvećen tim.
"Znali su šta su njihovi prioriteti, od rješavanja izvorišta i nabavke opreme do rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu, koje je zaista bilo opterećeno visokim gubicima, a sad nas čeka i treća i završna faza projekta, a to je da se proširi obuhvat stanovništva i da određena prigradska i seoska područja budu priključena na vodovodni sistem", rekla je Mihićeva.
Ona je naglasila da će nakon završetka treće faze ta investicija biti u potpunosti zaokružena i cjelovita.
Direktor preduzeća "Vodovod" AD Kozarska Dubica Željko Dragičević naglasio je da svi građani te opštine, koji su priključeni na gradski vodovodni sistem, od avgusta 2015. godine dobijaju zdravu i ispravnu vodu sa izvorišta "Komlenac", te podsjetio da je do kraja prve faze projekta Kozarska Dubica bila jedan od gradova koji nije imao svoje vlastiti izvorište.
"Izvorište "Komlenac" sa kapacitetom od 70 litara u sekundi omogućava razvoj funkcije vodosnabdijevanja u budućih pedesetak godina i dovoljan kapacitet da se vodovodna mreža širi i na ostala seoska područja", rekao je Dragičević.
Predstavnik nadzornog tima EPTIS-a Vaso Milišić izjavio je da je projekat "Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica" najbolje pripremljen i implementiran projekat u Republici Srpskoj.
06.10.2017. - NAJAVA: Završetak druge faze projekta izgradnje i rekonstrukcije vodovodnog sistema Komlenac
U opštini Kozarska Dubica u ponedjeljak, 9. oktobra u 10.00 časova biće ozvaničen završetak realizacije druge faze projekta “Rekonstrukcija gradskog vodovodnog sistema Kozarska Dubica”, čija je ukupna vrijednost 2.244.515 KM.

U okviru druge faze izvšena je rekonstrukcija vodovodne mreže u gradskom području opštine Kozarska Dubica, te radovi na prespajanju u jedinstveni vodovodni sistem “Komlenac” naselja Draksenić, Demirovac, Gradina i Međeđa.
06.10.2017. - POKLONI ZA POLAZNIKE VRTIĆA OD OPŠTINSKE UPRAVE I FK "BORAC"
Povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić posjetili su danas Dječiji vrtić "Pčelica" i polaznike te predškolske ustanove obradovali poklonima.
"Donijeli smo male poklone našoj djeci koja će jednog dana voditi ovaj grad i privredu i naša opštinska uprava će i u budućnosti nastaviti sa obilježavanjem Nedjelje djeteta kao što se to radi i širom Republike Srpske", rekao je Reljić, kome su se mališani odužili recitacijama i crtežima.
On je dodao da ta predškolska ustanova, u kojoj boravi 160 djece, dobro posluje i naveo i da je promocija nataliteta prioritet svake vlasti i da će tako biti i ubuduće.
Vaspitač u Dječijem vrtiću "Pčelica" Nikola Sekulić izjavio je da o dječijim pravima u toj predškolskoj ustanovi uče starije grupe djece.
"Djeca su danas uživala,dobila su poklone, ovo i jeste njihova nedjelja i svima nam je drago da se to prepoznaje", istakao je Sekulić.
U Pravoslavnom dječijem vrtiću u Kozarskoj Dubici poklone su danas podijelili članovi Fudbalskog kluba Borac.
Podijeljeno je 40 majica i djeci predstavljena škola fudbala ovog kluba koju trenutno pohađa stotinjak djece.
Direktor vrtića Pčelica Gordana Radović zahvalila se predstavnicima opšte uprave i fudbalskog kluba koji su obradovali sve polaznike ove ustanove.
"Sport je uvijek dobar za psihofizički razvoj djece, a današnja posjeta će ih navesti na razmišljanje koji od sportova da izaberu", izjavila je Radovićeva i dodala da djeca o sportskim navikama uče i u vrtiću kroz vaspitno-obrazovni rad.
Pokloni "Borca" biće podijeljeni i mališanima u gradskom vrtiću, a iz tog fudbalskog kluba saopštili su da je nova uprava kluba na čelu sa Rodoljubom Topićem nabavila i novu opremu za svoje sportiste.
29.09.2017. - PREDSTAVLJEN OGLED SA 54 HIBRIDA KUKURUZA I OSAM SORTI SOJE
Na centralnoj manifestaciji "Dani polja kukuruza i soje 2017", koja je danas održana u Kozarskoj Dubici, predstavljen je ogled sa 54 hibrida kukuruza i osam sorti soje renomiranih selekcijskih kuća.
Ogled je u prisustvu brojnih poljoprivrednih proizvođača i učenika srednjih poljoprivrednih škola, predstavljen na površinama preduzeća "Jelena" u Drakseniću, a tokom manifestacije obavljena je žetva i vaganje svih hibrida kukuruza i sorti soje, te prezentacija dobijenih rezultata.
"Cilj nam je da našim poljoprivrednim proizvođačima prikažemo neke nove hibride, nove sorte i tehnologije gajenja koje mogu da primijene na svojim parcelama", izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.
On je dodao da se u Kozarskoj Dubici danas održava centralna manistacija Ministarstva poljoprivrede i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kada je riječ o poljskim ogledima.
"Mi svake godine postavimo 30 poljskih ogleda, ne samo ratarskih već i drugih kultura, a ovo je naš centralni događaj na kojem je ogled postavljen na četiri hektara površine. Imamo 54 hibrida kukuruza i osam sorti soje jer je u savjetodavnom radu uvijek važno da proizvođačima nešto kažete, a zatim to i pokažete na samoj parceli", rekao je Pašalić.
Prema Pašalićevim riječima, ova je godina za poljoprivredne proizvođače veoma teška i komplikovana, sa lošim uslovima za proizvodnju i gubicima koji premašuju 40 odsto kada je riječ o proizvodnji kukuruza.
Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica izjavio je da centralnom manifestacijom "Dani polja kukuruza i soje" Ministarstvo poljoprivrede daje veliki značaj Kozarskoj Dubici i poljoprivrednim prozvođačima te opštine.
On je najavio da je sa pomoćnikom ministra poljoprivrede danas razgovarao o podsticajima za nadolazeću jesenju sjetvu.
"U narednih desetak dana očekujemo realizaciju projekta regresiranog dizel goriva za jesenju sjetvu, a u doglednom periodu i novčane podsticaje za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju registrovanih poljoprivrednih proizvođača", precizirao je Tica.
On je dodao da je izuzetno važna odluka resornog ministarstva da se upusti u problem rješavanja pitanja u vezi sa štetom od suša, tokom ove i naredne godine.
Vlasnik preduzeća "Jelena" Marko Vlajisević je istakao značaj održavanja manifestacije "Dani polja kukuruza i soje".
"Smatram da proizvođači imaju šta da vide i saznaju jer smo okupili sve važne sjemenske kuće i agronome, koji su danas na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima za sva njihova pitanja", rekao je Vlajisević.
On je dodao da u ovoj godini, koju je ocijenio veoma teškom za proizvođače kukuruza i soje, prinosi kukuruza iznose od dvije do 10 tona po hektaru u zavisnosti od uslova, zemljišta i agrotehnike. "Sarađujemo sa oko 300 kooperanata od kojih otkupljjemo kukuruz, soju i pšenici i mislim da su proizvođači zadovoljni", dodao je Vlajisević.

29.09.2017. - OBILJEŽENO 26 GODINA OD STRADANJA MAJORA MILANA TEPIĆA
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u Komlencu u Kozarskoj Dubici obilježeno je 26 godina od stradanja narodnog heroja – majora Milana Tepića.
Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da su i nakon 26 godina, svježa sjećanja na ratne događaje u Hrvatskoj i herojski čin majora Tepića.
“Velika poruka upućena je 29. septembra 1991. godine, poruka kroz herojsko djelo i najveću moguću žrtvu, poruka majora Milana Tepića upućena srpskom narodu da dolazi zlo, da se Srbi moraju organizovati i braniti da nam se ne ponovi period od 1941. do 1945. godine i sva stradanja”, rekao je Ćibić. On je dodao da je ta poruka posebno bila važna u Kozarskoj Dubici, opštini u kojoj je zabilježeno najveće stradanje u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.
Ćibić je naveo da Kozarska Dubica kroz različite događaje, uključujući i sportske, čini pomen narodnom heroju Milanu Tepiću.
“Mislim da još nismo dovoljno svjesni lika i djela majora Milana Tepića i na tome treba raditi”, rekao je Ćibić i najavio da će Opštinska boračka organizacija inicirati da sportska dvorana u Kozarskoj Dubici nosi njegovo ime.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić naglasio je da je major Milan Tepić jedini narodni heroj proglašen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
“Siguran sam da će njegovo djelo biti zabilježeno u srpskoj istoriji dvadesetog vijeka, a mi imamo tu sretnu okolnost da je on rođen ovdje u potkozarskom selu Komlenac. Ovu tradiciju sjećanja prenijećemo na mlađe generacije, koje su već shvatile ulogu majora Tepića”, rekao je Drljić. Pomenu na mjesnom groblju u Komlencu prisustvovala je Milka Nikolić, sestra pokojnog majora Tepića.
“Za mene lično i cijelu moju porodicu ovo je jako težak datum i dan od 1991. godine pa nadalje. Uvijek je teško….. Ja sam danas ovdje, dio porodice je u Beogradu zbog događaja, koji se tamo organizuju i svima nam je jako teško”, rekla je novinarima Nikolićeva.
Vijence na spomen-obilježje majoru Milanu Tepiću na mjesnom groblju u Komlencu danas su položile delegacije Opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije i SUBNOR-a u Kozarskoj Dubici, predstavnik Organizacije porodica poginulih iz Prijedora, delegacije političkih partija iz Kozarske Dubice i drugi.
Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje, kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa majorom Tepićem poginuo je vojnik JNA Stojadin Mirković iz Valjeva.
Njemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.
Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom, a u blizini graničnog prelaza u gradu oslikan je mural.
Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.
Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Milana Tepića završen je ovogodišnji program obilježavanja “Septembarskih dana odbrane” od hrvatske agresije 1995. godine.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi