V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

16.08-2016. - SJEĆANJE NA ŽRTVE JASENOVAČKOG LOGORA KOD "TOPOLE UŽASA" U DONJOJ GRADINI
Vlade Srbije i Republike Srpske organizovaće u petak, 19. avgusta u Spomen-području "Donja Gradina" centralnu manifestaciju povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.
Programom i protokolom manifestacije do 19.00 časova planirano je okupljanje posjetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih stradalnika kod Topole užasa u Spomen-području Donja Gradina.
Na ovom mjestu će u 20.00 časova profesor Goran Latinović sa banjalučkog Filozofskog fakulteta održati čas istorije, a u kulturno-umjetničkom programu učestvovaće Srpsko-pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke, te glumci Goran Jokić i Tihomir Stanić.
Nakon toga učesnicima centralne manifestacije obilježavanja 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima obratiće se Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Srbije i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.
Paljenjem svijeća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora u 21.10 časova završiće se manifestacija u Donjoj Gradini.
U Banjaluci će toga dana u 9.00 časova jasenovačkim stradalnicima biti služena sveta liturgija u hramu Svetog Hrista Spasitelja.
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.
15.08.2016. - Aleksandar Dalić pobjednik prvog polumaratona u Kozarskoj Dubici
Pobjednik prvog polumaratona, koji je u Kozarskoj Dubici organizovao Atletski klub "Kozarska Dubica", je 23-godišnji Dubičanin Aleksandar Dalić, član reprezentacije BiH i Atletskog kluba ”Sloboda Tehograd” iz Tuzle.
On je, u konkurenciji 50 maratonaca iz zemalja bivše Jugoslavije prvi prešao stazu dugu 21 kilometar, od centra grada do manastira Moštanice i nazad i na taj način osvojio titulu pobjednika prvog polumaratona. Dalić je rekao da je zadovoljan postignutim rezultatom, te da je trenutno angažovan na pripremama na Kozari za prvenstvo Balkana u krosu.
"Ovaj polumaraton ima humanitarni karakter jer sav prihod koji se sakupi, od kotizacija i priloga građana, uputiće se za liječenje naše mlade sugrađanke Nataše Vrebac", izjavila je predsjednica Atletskog kluba "Kozarska Dubica" Radmila Đukanović. "Osim polumaratona organizovali smo i ulične trke u pet kategorija od 800 do 100 metara , a učestvovalo je oko 200 mladih atletičara škoskog uzrasta", istakla je Đukanovićeva.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović, pohvalio je Atletski klub ”Kozarska Dubica" za uspješnu organizaciju ove sportske manifestacije, koja se u gradu organizuje prvi put, a posebno jer je humnitarnog karaktera.
"Nadam se da će pomoć koja se prikupi bar malo olakšati porodici Vrebac troškove u liječenju 16-togodišnje Nataše", naglasio je Jaćimović, koji je zajedno sa poslanikom u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darkom Banjcem najuspješnijim atletičarima uručio diplome i medalje.
Pokrovitelj 1. polumaratona "Kozarska Dubica 2016" je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj Centar za informisanje i kulturu.
04.08.2016. - Predstavljeno poslovanje njemačke firme “KÜHNE”
U Kozarskoj Dubici danas je predstavljen rad i aktivnosti njemačke firme za proizvodnju hrane “Carl KÜHNE”, koja je u prošloj godini osnovala svoju podružnicu u Bosni i Hercegovini.
O dosadašnjem radu i rezultatima te kompanije govorio je rukovodilac nabave u “Carl KÜHNE” Harald Feiling, koji je potvrdio da kompanija sa sjedištem u Kozarskoj Dubici i podružnicom u Mostaru posluje sa više od 400 seoskih domaćinstava u BiH za koje su obezbjeđene nove mogućnosti zarade.
On je naveo da firma “KÜHNE” dijeli sjeme za uzgoj krastavaca – “kornišona” , privatni ugovorni partneri siju i uzgajaju krastavce koje firma “KÜHNE” otkupljuje, a proizvodi se zatim transportuju u Njemačku gdje se obrađuju.Rukovodilac ekonomskog odjela Njemačke ambasade u Sarajevu Frank Werner dosadašnji rad firme “KÜHNE” ocijenio je veoma pozitivnim.”Samo u 15 mjeseci odnovana je poslovna jedinica u BiH, zaključeni ugovori sa više od 400 kooperanata i proizvedeno više od 1000 tona krastavaca”, rekao je Werner i dodao da poslovanje te firme predstavlja i dobar primjer drugim investitorima dođu i rade u BiH.”
Već u sljedećoj godini planirano je da se povreća broj kooperanata i prinosi, a u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom u Sarajevu nastojimo da damo podršku radu firme”, naveo je Werner.Prezetaciji rada ovog preduzeća prisustvovao je i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, te načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miroslav Tica, koji je istakao da je dolaskom te firme u Kozarskoj Dubici obogaćen privreni život te opštine.”U prvoj sezoni svojim povjerenjem i odnosom prema poljoprivrednim proizvođačima u našoj i drugim opštinama, firma “KÜHNE” stekla je dobre preduslove da u drugoj sezoni povećaju broj kooperanata sa 20 na 80, koliko trenutno imaju”, rekao je Tica.
On je naveo da zagantovan otkup, cijene i povoljni uslovi za saradnju, koje ta firma nudi kao garanciju poljoprivrednim proizvođačima, omogućuje da ljudi mogu strateški planirati, kapitalno ulagati i mogu da vide svoju prespektivu kroz poljoprivrednu proizvodnju i život u Kozarskoj Dubici.
Učesnici prezetacije aktivnosti njemačke kompanije za proizvodnju hrane “Carl KÜHNE”, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srspke, obišli su danas sjedište firme u Kozarskoj Dubici i zasađene površine u našoj opštini.
29.07.2016. – PODRŠKA KOZARSKOJ DUBICI KROZ "MEG" PROJEKAT
Opština Kozarska Dubica dobila je podršku u okviru projekta ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švajcarske, a za implementaciju je odabran Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.
"Kao nova inicijativa u oblasti lokalne samouprave, MEG će pružiti podršku lokalnim vlastima kako bi unaprijedile svoje demokratsko upravljanje i osigurale kvalitetno i efikasno pružanje usluga, sa težištem na sektore privrede i ekologije", rekao je Miroslav Tica načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti koje je apliciralo na javni poziv za dodjelu sredstava.
MEG projekat je strateški i praktičan; oslanja se na snažnu predanost partnerskih opšina i gradova, te istovremeno predstavlja i najveći iznos bespovratnih sredstava koje je Vlada Švicarske osigurala za jedan projekat u BiH. U okviru ovog projekta podršku je dobilo 18 opština u BiH.
Tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Osim toga, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion KM.
29.07.2016. – ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA BIROA REPUBLIKE SRPSKE U ŠVEDSKOJ
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je održan sastanak predstavnika opštine i nevladinih organizacija sa predstavnicima Biroa Republike Srpske u Švedskoj.
Delegaciju Biroa Republike Srpske u Švedskoj činili su Buvač Mihajlo, Vujković Dragan i Tomislav Čolić, koji su ujedno i predstavnici Udruženja građana "Nikola Tesla" i Srpskog saveza u Švedskoj.
"Predstavnici Biroa Republike Srpske u Švedskoj došli su sa inicijativom za zajedničko učešće u projektu "Učešće omladine u demokratskim procesima", koji bi finansirao Međunarodni centar za lokalnu demokratiju", potvrdio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica. On je naglasio da je nakon sadržajnog razgovora dogovoreno formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici opštine Kozarska Dubica, a koja će zajedno sa već formiranom radnom grupom Biroa Republike Srpske u Švedskoj i Udruženja "Nikola Tesla" iz Haningea aktivno učestvovati u realizaciji tog projekta.
29.07.2016. - OIK: POZIV ZA DODJELU MJESTA U BIRAČKIM ODBORIMA
Opštinska izborna komisija Kozarska Dubica poziva predstavnike političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na Lokalnim izborima 2. oktobra 2016. godine u Kozarskoj Dubici da prisustvuju dodjeli mjesta u biračkim odborima, koja će se održati dana 03.08.2016. u velikoj sali SO-e Kozarska Dubica sa početkom u 13.00 časova.

PREDSJEDNIK OIK
Stojan Krnjaić
29.07.2016. – NAJAVA: SUTRA 11. "SMOTRA FOLKLORA"
U Kozarskoj Dubici sutra će biti održana 11. "Smotra folklora", na kojoj će se predstaviti kulturno-umjetnička društva iz Novog Beograda, Bele Palanke, Gornjih Podgradaca, Međeđe i domaćin manifestacije - KUD "Una" iz Kozarske Dubice.
Manifestacija će početi u 20.00 časova defileom folklornih grupa i ansambala ulicama grada sve do Trga 11. dubičke brigade, gdje će se učesnici predstaviti kratkim nastupom, a "Smotru folklora" u 21.00 čas na Sportskom centru zvanično će otvoriti načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.
Direktor Javne ustanove "Centar za informisanje i kulturu", koje je organizator manifestacije, Dijana Kondić izjavila je da su završene sve organizacione pripreme i dodala da je "Smotra folklora" jedna od ljepših kulturnih manifestacija koje se dešavaju u Kozarskoj Dubici i da brojnost publike svake godine to potvrdi.
"Manifestacija imati i humanitarni karakter jer smo kao organizatori odlučili da damo svoj doprinos u prikupljanju novčane pomoći za našeg sugrađanina Imenka Hrnjaka, samohranog oca dva dječaka od 10 i 13 godina, a koji se bori sa Birgerovom bolešću, rijetkim oboljenjem arterija i vena, otvorenim ranama na nozi i stalnim bolovima", naglasila je Kondićeva.
Ona je pozvala Dubičane da se uključe akciju u skladu sa mogućnostima i pomognu donacijom u kutije za prikupljanje novčane pomoći koje će biti postavljene na Sportskom centru.
U okviru manifestacije "Smotra folklora" biće organizovana izložba ručnih radova, koju priprema Turistička organizacija Kozarska Dubica, a riječ je o izložbi vezenih i drugih predmeta iz kućne radinosti žena dubičkog kraja.
28.07.2016. - IZLOŽBA I JAVNA RASPRAVA O RADOVIMA ZA IDEJNO RJEŠENJE MEMORIJALNOG CENTRA U DONJOJ GRADINI
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina" sproveli su danas stručnu diskusiju o radovima pristiglim na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u tom spomen-području, koji su danas u Kozarskoj Dubici prvi put izloženi javnosti.
Pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur izjavila je da je javnosti predstavljeno svih šest radova koji su pristigli na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području "Donja Gradina".
"Među ovim radovima izloženi su i drugonagrađani i trećenagrađeni rad pristigao na konkurs i četiri nenagrađena rada. Prva nagrada nije dodijeljena jer je žiri smatrao da nijedan rad nije zadovoljio sve elemente koji su propisani da bi se dodijelila takva nagrada", rekla je novinarima Kotureva.
Ona je precizirala da je žiri razmatrao arhitektonski izgled projekta, te da zato nije dodijeljena prva nagrada, a da je javna rasprava organizovana da bi se stručnoj javnosti i građanstvu predstavili projekti.
"Jako nam je važno da vidimo šta javnost misli o ovim projektima da i oni vide šta je to žiri ocijenio, šta je smatrao da je dobro, a šta nije dobro i zašto nismo dodijelili prvu nagradu", dodala je Kotureva.
Ona je objasnila da je budući Memorijalni centar u Donjoj Gradini zamišljen kao kompleks od sedam segmenata, među kojima prilazni plato sa maketom logora Jasenovac, muzej sa eksponatima, naučno-istraživački centar, vjerski objekti za Srbe, Jevreje i Rome, skulpture za žrtve i djecu, a da nijedan pristigli projekat nije zadovoljio sve te elemente.
"Memorijalni centar Donja Gradina mora da bude prepoznatljivo mjesto, jer memorijal je sam po sebi specifikum arhitekture i kada ih jednom pogledate, vi ste ih zapamtili zauvijek", rekla je Kotureva i, navodeći primjere Jad Vašema, Kozare i Sutjeske, dodala da je to ono što traži memorijalna arhitektura.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da svaki od radova sadrži elemente propisane tenderskim postupkom koji bi se mogli iskoristiti, ali da nijedan nije zadovoljio zahtjeve konkursa u svim pojedinačnim segmentima.
"Nadamo se da ćemo uz sugestije naših građana, koji danas prisustvuju, iskristalisati njihovo mišljenje ili će nam možda nešto sugerisati na šta bi trebalo da obratimo pažnju u pregovaračkom postupku", izjavila je Tulekovićeva.
Javnoj raspravi i izložbi radova pristiglih na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici danas su prisustvovali opštinski zvaničnici i građani.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi