V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.11.2017. - POČELO POTPISIVANJE UGOVORA ZA PROIZVODNJU KRASTAVACA ZA FIRMU "KARL KINE"
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je počelo potpisivanje ugovora za proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine".
Ovaj posao je u početnoj fazi u 12 opština gdje ova kompanija ima kooperante, a u Kozarskoj Dubici ugovore je danas potpisalo desetak kooperanata.
"Na području opštine Kozarska Dubica imamo 21 kooperanta, koji su u ovogodišnjoj sezoni firmi "Kine" isporučili 110 tona krastavaca, a danas četvrtu godinu za redom potpisuju se ugovori za novu sezonu", izjavila je šef Odsjeka za poljoprivredu u Opštini Kozarska Dubica Bobana Ćibić.
Ona je dodala da je taj Odsjek na raspolaganju svim kooperantima za stručnu pomoć, te pozvala kooperante da se jave za nastavak saradnje sa firmom "Karl Kine".
Član stručnog ima u firmi "Karl Kine" Irena Savanović izjavila je da je zadovoljna prinosima i kvalitetom proizvoda poljoprivrednika u protekloj sezoni.
"U protekloj sezoni smo zasnovali ugovorenu proizvodnju na 17 hektara i ukupno smo otkupili oko 1.200 tona krastavaca od kooperanata iz 12 opština. Dubični proizvođači su proizveli kvalitetne krastavce, sa prosječnim prinosom od sedam tona po dunumu", istakla je Savanovićeva.
Ona je precizirala da će potpisivanje ugovora sa kooperantima trajati do početka aprila naredne godine, te najavila da će, u cilju povećanja broja kooperanata, u predstojećem zimskom periodu biti organizovana edukativna predavnja za kooperante i zainteresovane poljoprivredne proizvođače.

09.11.2017. - PREDUZEĆE IZ NЈEMAČKE ZAINTERESOVANO ZA REKULTIVACIJU ZAPUŠTNOG POLЈOPRIVREDNOG ZEMLЈIŠTA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić razgovarao je sa sa predstavnicima preduzeća "Demel Sikstus AG" iz Njemačke, koje je iskazalo interes za dodjelu u koncesiju i rekultivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području opštine Kozarska Dubica.
Sastanku sa zainteresovanim investitorom iz Njemačke prisustvovali su predstavnci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica sa saradnicima.
"Sa investitorom iz Njemačke, čija je osnovna djelatnost proizvodnja biomase i komposta, obišli smo zaraslo poljoprivredno zemljište u katastarskim opštinama Odžinci i Rakovica u ukupnoj površini od 59 hektara, koje bi investitor iskrčio i na njemu primijenio mjere rekultivacije", rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Miroslav Tica.
On je naveo da bi nakon krčenja i privođenja kulturi, njemački investitor u proizvodnoj sezoni 2018/2019. izvršio ulaganje u podizanje višegodišnjih zasada i dodao da je preduzeće "Demel Sikstus AG" na sličan način kulturi privelo oko 700 hektara zaraslog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj.
"Nakon sastanka i obilaska terena, rukovodstvo opštine Kozarska Dubica donijelo je odluku da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počne pripreme za realizaciju dodjele koncecesije njemačkom investitoru", naveo je Tica.
Na području opštine Kozarska Dubica nalaze se značajne površine poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje više od 20 godina, a na području katarstarskih opština Odžinci i Rakovica identifikovana su 204 hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.
08.11.2017. - POTPISAN PROTOKOL O ZAŠTITI DJECE SA FIZIČKIM I PSIHIČKIM SMETNJAMA
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je potpisan Protokol o postupanju i saradnji nadležnih lokalnih institucija i organizacija sa ciljem unapređenja socijalne zaštite djece sa fizičkim i psihičkim smetnjama.
Protokol su potpisali načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i direktori Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Vrtića "Pčelica", osnovnih i srednje škole, te predstavnici Policijske uprave Kozarska Dubica i Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Rastimo zajedno".
"Suština potpisanog sporazuma je unapređenje saradnje između organizacija i institucija u lokalnoj zajednici kada su u pitanju potrebe omladine i djece sa smetnjama u razvoju", izjavila je direkor Centra za socijalni rad Kozarska Dubica Maja Špica.
Ona je naglasila ta saradnja već postoji i da je veoma kvalitetna, ali i da će uvođenje referalnih mehanizama praćenja doprinijeti da svaka institucija sa aspekta svoje struke doprinese da se dijete razvija do maksimuma svojih potencijala.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da ta opština ima više od 100 djece sa smetnjama u razvoju, a da je danas u cilju unapređenja socijalne i zdravstvene zaštite djece sa fizičkim i psihičkim smetnjama danas imenovana mješovita komisija u kojoj su predstavnici svih relevantnih institucija i opštine kao glavnog nosioca tih aktivnosti.
"Kao nosioci tih aktivnosti mi ćemo plaćati logopeda koji dolazi iz Gradiške", rekao je Reljić i dodao da jedna škola u Kozarskoj Dubici ima specijalno odjeljenje za rad sa djecom sa smetnjama.
"Prednost ovog protokola je što ćemo mi pored toga što plaćamo i druge usluge kao što je prevoz, koji ide na teret opštine, voditi računa da se ta djeca što prije socijalizuju i postanu punopravni i aktivni članovi našeg društva", istakao je Reljić.
Prema evidenciji Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici 108 djece i omladine do 21 godine starosti imaju fizičke i psihičke smetnje u razvoju. O poboljšanju kvaliteta njihovog života i rada sve češće se govori, a u Kozarskoj Dubici od 2004. godine aktivno radi Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Rastimo zajedno" koje ima 70 članova.
27.10.2017. - USVOJEN REBALANS BUDŽETA OPŠTINE U IZNOSU 20.203.000 KM
U Skupštini opštine Kozarska Dubica danas je donesena Оdluka o usvajanju Рebalansa budžeta opštine za 2017. godinu, koji je utvrđen u iznosu 20.203.000 KM.
Osnovni razlozi rebalansa budžeta su dugoročno zaduženje opštine emisijom obveznica u iznosu 10.500.000 KM, sa osnovnom namjenom otkupa postojećih kredita kod komercijalnih banaka, izmirenja obaveza opštine iz ranijih godina i obezbjeđivanje učešća opštine u projektima od interesa za građane i opštinu.
"Nakon procedure koja je trajala u posljednjih sedam-osam mjeseci, uspješno smo izvršili prodaju obveznica i naša opština danas na računi ima 10,5 miliona KM", izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je precizirao da će najveći dio tog iznosa biti iskorišten za vraćanje dugova, kredita iz ranijih godina, što će u znatnoj mjeri olakšati funkcionisanje opštine.
"Uz saglasnost Vlade Republike Srpske i naše Skupštine, iznos od oko devet miliona KM biće upotrebljen za vraćanje starih kredita, a oko 1,5 miliona KM za plaćanja obaveza dobavljačima i obaveze prema radnicima", naveo je Reljić.
On je dodao da preostaje dug od oko 3,5 do četiri miliona KM prema izvođačima radova iz ranijeg perioda i naglasio da to dugovanje u najvećoj mjeri opterećuje budžet opštine.
"Opština sa sadašnjim budžetom nije u stanju da sama sanira taj dug i mi ćemo morati da tražimo pomoć i rješenje tog problema od Vlade Republike Srpske kada na naplatu dođu sudske presude", rekao je Reljić.
Usvajanju rebalansa budžeta opštine za 2017. godinu prethodila je rasprava i usvajanje odluke o izmjeni odluke o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom, u kojoj je, prema riječima načelnika Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica Nade Grgače, detaljnije precizirana namjera korištenja sredstava iz obveznica.
Odbornici su usvojili odluku o izmjeni odluke o izvršenju budžeta za 2017. godinu.
Na prijedlog načelnika opštine Kozarska Dubica sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine opštine povučena je informacija o projektu "Vodosnabdijevanje sa izvorišta Komlenac", a sjednica je završena usvajanjem rješenja o imenovanju Marijane Kotur za direktora Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica.
Na osnovu uvjerenja Centralne izborne komisije o dodjeli mandata za odbornika Skupštine opštine Kozarska Dubica, danas je svečanu izjavu pred predsjednikom Skupštine opštine dao odbornik SNSD-a Vladimir Babić.
26.10.2017. - SASTANAK O PROJEKTU IZGRADNjE SKLADIŠNOG OBJEKTA I HLADNJAČE ZA POTREBE VOĆARA
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica održan je sastanak predstavnika Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD iz Italije i predstavnika Voćarske zadruge "Dubičko Potkozarje" o projektu izgradnje skladišnog objekta i hladnjače za potrebe dubičkih voćara.
Na sastanku je razmatrana mogućnosti finansiranja tog projekta iz sredstava IFAD-a, a definisani su oblici učešća opštine Kozarska Dubica i Voćarske zadruge "Dubičko Potkozarje" u realizaciji tog projekta.
"Voćari su iznijeli probleme sa kojima se u nizu sezona susreću u proizvodnji, od poplava 2014. godine do ogromnih šteta od mraza i suše u posljednjih nekoliko godina, te stav da bi dio problema koji se odnosi na prodaju i plasman prizvoda na tržište bio riješen izgradnjom skladišnog objekta i hladnjače za potrebe voćara- zadrugara", izjavio je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Miroslav Tica.
On je naveo da su na sastanku prikupljeni operativni podaci važni za realizaciju tog projekta.
"Razgovarali smo i o dosadašnjoj saradnji između jedinice za koordinaciju opštine Kozarska Dubica i predstavika IFAD-a u vezi sa implementacijom projekata IFAD-a koji se odnose na izgradnju putne i elektro infrastrukture, sistema navodnjavanja i vodovoda", dodao je Tica.
Pored članova zadruge, predstavnika IFAD-a iz Italije i zadrugara, sastanku su prisutvovali predstavnci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivredne savjetodavne službe regije Prijedor, te predstavnci Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštinskoj upravi Kozarska Dubica.

25.10.2017. - ZAKAZANA XII REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Dvanaesta redovna sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica biće održana u petak, 27. oktobra, sa početkom u 9.00 časova.
Na dnevnom redu je osam tačaka među kojima su Odluka o izmjeni Odluke o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom i utvrđivanje prijedloga rebalansa Budžeta opštine Kozarska Dubicaza tekuću godinu.
Odbornici će se izjasniti i o prijedlogu Odluke o izmjeni Odluke o izvršenju Budžeta za 2017.godinu, a razmatraće i Informaciju o projektu "Vodosnabdjevanje sa izvorišta Komlenac".
Na dnevnom redu sjednice je i rješenje o razrješenju v.d. direktora opštinske Turističke organizacije i rješenje o imenovanju direktora te javne ustanove.

23.10.2017. – DELEGACIJA OPŠTINE I UČENICI U KRAGUJEVCU PRISUSTVOVALI "VELIKOM ŠKOLSKOM ČASU"
U znak sjećanja na nevino stradale građane Kragujevca, 21. oktobra u Šumaricama, održavanju “Velikog školskog časa i molebanu za kragujevačke novomučenicike prisustvovali su dubički gimnazijalci u pratnji profesora i zamjenik načelnika opštine Mile Zlojutro sa saradnicima.
Moleban je kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima, služio Episkop Šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije.
Vijence su položili učenici Prve kragujevačke gimnazije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, delegacija Vlade Srbije koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsjednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zatim, ambasador Njemačke Aksel Ditman, Austrije Johanes Eigner, Rusije Aleksandar Čepurin, Palestine Mohamed Nabhan, predstavnici gradova pobratima i drugi.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica je rekao da su zločini počinjeni u Drugom svjetskom ratu, a u kojima su jasenovački teror i teror koji je zadesio grad Kragujevac neshvatljivi zdravom razumu do te mjere da čovjek zanijemi od tuge i da se iz tog razloga ne smiju zaboraviti nevine žrtve, ali ni zločinac s ciljem da se nikada ne ponovi.
“Nastojaćemo održati praksu da naši učenici, koji su danas prvi put ovdje, posjećuju Kragujevac svakog oktobra i da kragujevački učenici budu naši gosti u aprilu povodom obilježavanja sjećanja na jasenovačke žrtve. Ovo je naša istorija i naša obaveza da njegujemo sjećanje i prijateljstvo, ali i da istu praksu prenesemo na buduća pokoljenja”, rekao je Zlojutro i podsjetio da je opština Kozarska Dubica druga u Evropi po broju ubijenih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i da je Jasenovac jedini imao logor za djecu.
Na Velikom školskom času izveden je dramski prikaz “Igre brojeva“ književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Dubičanina Marka Misirače.
“To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda“, istakao je režiser Misirača.
Komemorativna manifestacija “Veliki školski čas“ u Spomen – parku Šumarice održana je u znak sjećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je njemačka okupacijska vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.
Njemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pješadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra strijeljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dječaka, uličnih čistača obuće.
Inače, 21.oktobar se od 2012. godine obilježava kao državni praznik Srbije – Dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.
23.10.2017. – U KOZARSKOJ DUBICI O SARADNJI SA UDRUŽENJIMA SRBA U EU
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u februaru u Kozarskoj Dubici biti organizovana konferencija predstavnika vlasti, privrednika, naučnih institucija i udruženja Srba iz zemalja EU da bi se dogovorili na koji način pokrenuti institucionalnu saradnju sa udruženjima i zajednicama koje Srbi imaju u EU.
“Nadam se da će ova konferencija biti dobar početak institucionalne saradnje vlasti Republike Srpske i udruženja širom EU”, rekao je Dodik, koji je u švedskom gradu Halmstad prisustvovao početku gradnje duhovno-kulturnog centra Srba i obilježavanju 25 godina rada Srpskog saveza i Udruženja Srba u Švedskoj.
On je naveo da je i ovo bila dobra prilika da se analizira stanje srpske zajednice u Švedskoj i da se vidi na koji način poboljšati komunikaciju i saradnju između udruženja i saveza Srba u Švedskoj i institucija vlasti u Srpskoj.
“Dogovorili smo se da u februaru u Kozarskoj Dubici organizujemo konferenciju predstavnika vlasti Republike Srpske, Vlade, univerziteta, privredne komore, akademije i predstavnika udruženja Srba iz zemalja EU i da se dogovorimo na koji način pokrenuti institucionalnu saradnju sa udruženjima i zajednicama koje Srbi imaju u EU”, objasnio je Dodik.
Dodik je naveo da se u okviru tih udruženja nalaze veoma sposobni ljudi iz oblasti privrede, nauke, te da su svi oni spremni da pomognu koncipiranju, kao i da pruže konkretnu podršku razvojnim projektima u Republici Srpskoj. Prema njegovim riječima, ova konferencija biće organizovana na visokom nivou.
Predsjednik Srpske je istakao da je u Halmstadu prisustvovao osveštanju temelja duhovno-kulturnog centra Srba, koji se gradi na inicijativu udruženja Srba koji tu žive.
“Danas su osveštani temelji, a treba da bude završeno za godinu-godinu i po dana dobrovoljnim prilozima parohijana. U ime Republike obećao sam 50.000 evra da ćemo pomoći izgradnju”, rekao je Dodik.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi