V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.10.2016. - PRIKAZAN OGLED SA 71 HIBRIDOM KUKURUZA IZ 10 SELEKCIJSKIH KUĆA
Na manifestaciji "Dan polja kukuruza" u Drakseniću prikazan je ogled sa 71 hibridom kukuruza iz 10 selekcijskih kuća, koje je postavljen u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
"U okviru savjetodavnog rada koji Ministarstvo provodi, mi smatramo da je najbolje našim proizvođečima nešto reći i onda to pokazati na samoj parceli jer to daje puni efekat", izjavio je pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Boris Pašalić.
On je dodao da se godišnje organizje 15-20 takvih ogleda, a da je centalna manifestacija, kojoj su prisustvovali poljoprivredni proizvođači, predstavnici selekcijskih kuća i najbolji stručnjaci iz raznih oblasti agrara, juče održana u Kozarskoj Dubici.
Pašalić je naveo da je cilj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se proizvođačima predstave novi hibridi i sorte, ne samo kukuruza već i ostalih gajnih kultura.
"Cilj je u stavari da proizvođači koji su često tradicionalni uoče prednosti novih selekcija, to vide na samoj parceli i da se odluče za njihovo gajenje", rekao je Pašalić.
On je daodao da je na imanju firme "Jelena" u Kozarskoj Dubici, sa kojim Ministarvo ostavruje dobru saradnju, poljoprivrednim proizvođačima predstavljen 71 hibrid kukuruza iz 10 selekcijskih kuća, iz Republike Srpske, Hrvatske i Srbije, odnosno sve ono što je danas aktuelno na tržištu BiH.
"Imamo i ambiciju da pored toga što proizvođačima predstavljamo hibride na parceli, da ih i oberemo i važemo, tako da ćemo do kraja dana imati i podatke o prinosima", najavio je Pašalić.
On je istakao značaj savjetodavnog rada i potvrdio da na godšnjem nivou kroz obuke koje organizuje Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi prođe nekoliko hiljada poljoprivrednih proizvođača.
Vlasnik preduzeća "Jelena" Marko Vlajsević i brojni poljoprivredni proizvođači koji su prisustvovali manifestaciji "Dani polja kukuruza" istakli su značaj te manifestacije u uokvir koje će biti demonstrirana i sjetve pšenice sa posebnim osvrtom na kvalitet oranja, predsjetvene pripreme zemljišta, te same sjetve.
Nakon prezentacije dobijenih rezultata žetve i vaganja svih hibrida, programom manifestacije predviđena je diskusija i druženje učesnika.


06.10.2016. – BOLEST PLAVOG JEZIKA POTVRĐENA KOD TRI ŽIVOTINJE
Veterinarski inspektor u Opštinskoj upravi Kozarska Dubica Mirko Zmijanjac potvrdio je danas da je na području opštine Kozarska Dubica bolest plavog jezika potvrđena kod tri životinje na tri različite lokacije.
"U Veterinarskom institutu Republike Srpske, "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci potvrđena je zaraza kod dvije ovce i jedne krave u selima Johova, Novoselci i Pucari", izjavio je Zmijanjac i dodao da je u toku analiza još tri uzorka i da će nova dva danas biti poslana u institut.
On je rekao da je stočarima preporučeno da preduzmu preventivne mjere koje su predviđene prilikom identifikacije plavog jezika, prije svega, odgovarajuća zaštita stoke od insekata i komaraca koji prenose ovu bolest, te u konsultaciji sa veterinarom davanje vitamina i antibiotika zaraženim grlima da ne bi došlo do sekundarnih infekcija.
Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Kozarska Dubica Miroslav Tica izjavio je da je na nivou opštine formiran tim koji će pratiti situaciju na terenu.
Tica je istakao da zbog pojave bolesti plavog jezika u Kozarskoj Dubici neće biti obržan Miholjdanski stočni sajam, te da će u srijedu 12.oktobra biti zabranjena prodaja preživara na stočnoj pijaci.
Bolest plavog jezika je virusna bolest domaćih i divljih preživara, koja se u pravilu širi ugrizom zaraženih komaraca pri čemu mali preživari oboljevaju sa izraženim simptomima i često se bolest završava uginućima. Nije opasna po čovjeka, ne prenosi se sa životinja na ljude i druge životinje, niti čovjeku može naškoditi zaraženo meso.
06.10.2016. - OPŠTINU POSJETILI MALIŠANI IZ DJEČIJEG VRTIĆA "PČELICA"
Opštinsku upravu Kozarska Dubica danas je posjetilo 52 mališana iz Dječijeg vrtića "Pčelica", koje su ugostili načelnik opštine Mile Zlojutro i njegov zamjenik Dragan Jaćimović.
Posjeta je tradicionalno organizovana u povodu obilježavanja Dječije nedjelje, a tema razgovora bila su dječija prava i obaveze o kojima su, uz nekoliko recitacija, govorili polaznici vrtića.
"Ovo je jedan od najljepših sastanaka koje načelnik ima godišnje i zaista je lijepo vidjeti ovako male a pametne glavice, a na nama je odraslima da njihova prava poštujemo do maksimuma i da im obezbjedimo sve ono što djeca treba da imaju", izjavio je Zlojutro.
On je dodao da opština preduzima brojne aktivnosti da bi, u skladu sa mogućnostima, djeci bili omogućeni što bolji uslovi za boravak u vrtiću i podsjetio da su, nakon otvaranja pravoslavnog vrtića, u toku radovi na uređenju objekta Dječijeg vrtića "Pčelica".
"Mi želimo da posjetimo da djeca imaju kako obaveze tako i prava, koja su djeca naučila, a donijeli su i poklone načelniku koji je uzvratio dobrodošlicom i poklonima našoj djeci", izjavila je vaspitač u mješovitoj grupi Dječijeg vrtića "Pčelica" Radmila Babić.
19.09.2016. – OBILJEŽENA 21 GODINA OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA REPUBLIKE SRPSKE I BIH OD HRVATSKE AGRESIJE
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je zahvaljujući hrabrosti naroda, zajedno sa vojnim i političkim rukovodstvom, na zapadnim granicama Srpske zaustavljena agresija hrvatske vojske 18. i 19 septembra 1995. godine i odbranjena Republika Srpska.
“U herojskoj odbrani zaustavili smo agresiju na zapadni dio Srpske, na potezu Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Gradiška u jednoj od najslavnijih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine”, rekao je Savanović.
On je u Kozarskoj Dubici prisustvovao centralnoj manifestaciji obilježavanja 21 godine od odbrane zapadih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije u septembu 1995. godine, gdje je poručio da je važno sjećanje i davanje pomena stradalim vojnicima i civilima.
“Danas se sjećamo i dajemo pomen za naše poginule drugove, koji su bili najhrabriji i najbolji među nama i koji su životom platili slobodu, jer su bili svjesni činjenice da se sloboda na ovim područjima lako gubi, a teško dobija”, rekao je Savanović. On je istakao da su agresiju na zapadne granice Republike Srpske izvršili potomci onih koji su činili zla na Kozari, Gradini, Jasenovcu i drugim mjestima od 1941. do 1945. godine, a koji su 1991. godine projektovali da riješe srpsko pitanje u BiH protjerivanjem Srba do Drine.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je u julu 1995. godine počela združena ofanziva na sve dijelove Republike Srpske, a da je tu ofanzivu hrvatsko-muslimanskih snaga vazdušnim snagama podržao i NATO. “Republika Srpska je praktično napadnuta od Trebinja do Novog Grada i to je ono što ne smijemo zaboraviti, a pogotovo ne smijemo zaboraviti namjere tih snaga koje su nas tada napale”, rekao je Savčić novinarima. On je dodao da je sudbina srpskog naroda na ovim prostorima trebala da bude ista kao i naroda u Republici Srpskoj Krajini, da se protjeraju sa svojih vijekovnih ognjišta.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su se Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad, uz ogromne ljudske i materijalne gubitke, odbranile od daleko jačeg neprijatelja, a da je u toj borbi ključna bila svijest da nemamo rezervnu državu, niti teritoriju.
16.09.2016. - CENTRALNA MANIFESTACIJA ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE 18. SEPTEMBRA
Centralna manifestacija obilježavanja Odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije 1995. godine biće održana u Kozarskoj Dubici 18. septembra, potvrdio je danas načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro. On je pozvao građane da prisustvom tom događaju odaju dužnu poštu stradalim civilima i vojnicima u agresiji Vojske Republike Hrvatske u septembru 1995. godine. Centralna manifestacija počeće arhijerejskom liturgijom u Spomen-hramu "Sveta Petka" u Kozarskoj Dubici u 9.00 časova, u 11.00 časova biće upriličeno polaganje vijenaca kod Spomen-krsta, gdje će se u 12.00 časova prisutnim obratiti najviši zvaničnici Republike Srpske. U pripremama za obilježavanje Odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije 1995. godine učestvuje pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, opština Kozarska Dubica, opštinska Boračka organizacija i predstavnici javnih ustanova, preduzeća i škola. Tokom agresije hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području Zapadno-krajiških opština Republike Srpske - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila i 50 pripadnika Vojske Republike Srpske. Naselja i gradovi su pretrpjeli su velika razaranja i štete.
10.09.2016. - ČESTITKA POVODOM KURBAN BAJRAMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić uputili su danas glavnom imamu Islamske vjerske zajednice u Kozarskoj Dubici i svim građanima islamske vjeroispovjesti čestitku povodom Kurban bajrama.
„Povodom nastupajućeg praznika Kurban bajrama, upućujemo vam iskrene čestitke, uz želje da praznik provedete u miru, zdravlju i sreći, zajedno sa vašim porodicama. Neka ovaj paznik bude podsticaj za razumijevanje, toleranciju i međusobno uvažavanje“, navodi se u čestitki.
08.09.2016. - U TOKU PRIJAVE IZLAGAČA ZA "VOĆE FEST"
U opštini Kozarska Dubica u toku su prijave izlagača za privredno-turistička manifestaciju "Voće fest", koja će biti održana 21. septembra. "U toku su prijave zainteresovanih izlagača, voćara, pčelara, proizvođača vina, rakije i drugih prerađevina od voća, koje se podnose u opštinskoj Turističkoj organizaciji ili u Odjeljenju za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica", saopštili su organizatori. Sedma po redu manifestacija "Voće fest" biće održana na Trgu 11. dubičke brigade u Kozarskoj Dubici, 21. septembra sa početkom u 10.00 časova.
Manifestaciju, kojom se promoviše poljoprivredna proizvodnja, pratiće raznovrstan kulturno-umjetnički program. Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Kozarska Dubica, a medijski Centar za informisanje i kulturu.
06.09.2016. – OIK: IMENOVANI ČLANOVI BIRAČKIH ODBORA ZA LOKALNE IZBORE

Opštinska izborna komisija /OIK/ Kozarska Dubica imenovala je predsjednike, članove biračkih odbora i njihove zamjenike za provođenje lokalnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra, izjavio je predsjednik OIK-a Stojan Krnjaić.
"Na osnovu prijedloga dobijenih od političkih subjekata koji učestvuju na ovim izborima, na sjednikci OIK-a održanoj 2. septembra, imenovani su birački odbori na 40 redovnih biračkih mjesta, dok će se imenovanje biračkih odbora za biračko mjesto namijenjeno glasanju u odsustvu i za mobilni tim obaviti naknadno", rekao je Krnjaić.
On je precizirao da će za lokalne izbore na biračkim mjestima u Kozarskoj Dubici biti angažovan 381 član, odnosno zamjenik biračkog odbora, za koje će u drugoj polovini septembra biti organizovana sedmodnevna obuka, a potom i testiranje.
Krnjaić je podsjetio da sutra ističe rok za prijavu birača za glasanje putem mobilnog tima, a 17. septembra i rok za prijavu posmatrača na biračkim mjestima, koje mogu da prijavljuju političke stranke, udruženja i nevladine organizacije.
Na predstojećim lokalnim izborima za glasove 23.851 birača u Kozarskoj Dubici nadmetaće se 15 političkih subjekata, 14 političkih stranaka i jedan nezavisni kandidat.
Na kandidatskim listama za Skupštinu opštine je 260 kandidata, a za načelnika opštine Kozarska Dubica su dva kandidata - kandidat SNSD-a Radenko Reljić i kandidat stranke SPAS Branko Barać.
Za sprovođenje lokalnih izbora u opštinskom budžetu planirano je 65.000 KM.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi