V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.03.2017. - PREZENTOVAN PROGRAM OMLADINSKE BANKE i M ZONE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je održana prezentacija programa Omladinske banke i M zone za 2017.godinu, čiji je cilj da se podstaknu mladi ljudi u zajednici da prepoznaju probleme svoje sredine i rješavaju ih kroz društveno- inovativne projekte.
"Fondacija "Mozaik" nastavila je uspješnu saradnju sa opštinom Kozarska Dubica, a kroz program Omladinske banke i M zone, koja je on line platforma za razvoj društvenog preduzetništva mladih želimo da pozovemo mlade ljude, ne samo u Kozarskoj Dubici, već i širom BiH, da se uključe i poziv iskoriste kao mogućnost da nauče o društvenom preduzetništvu i kroz program Omladinske banke realizuju projekte u svojim lokalnim zajednicama", izjavio je direktor programa Fondacije "Mozaik" Željko Pauković.
On je naveo da projekti mladih u programu Omladinske banke mogu biti podržani u iznosu od 1.000 do 3.000 KM.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić istakao je da opština sa Fondacijom "Mozaik" ima uspješnu saradnju od 2010. godine od kada su u Kozarskoj Dubici implementirani programi vrijedni 240.000 KM. On je precizirao da je planirana vrijednost programa, koji će se u Kozarskoj Dubici realizovati ove godine 25.000 KM,od kojih opština obezbjeđuje 10.000 KM, a Fondacija "Mozaik" 15.000 KM.
"Od ukupne vrijednosti projekata ovdje je smatramo značajnija činjenica da mladi ljudi, od 17 do 35 godina, iskazuju svoju kreativnost i ideje kroz projekte. Treba podržati mlade ljude da realizuju svoje ideje koji doprinose lokalnoj zajednici", izjavio je Drljić.
Koordinator kreditnog odbora Omladinske banke u Kozarskoj Dubici Željko Amidžić izjavio je da će taj odbor od sutra do 2. aprila raditi na promociji javnog poziva i prezentaciji programa Omladinske banke.
"Mi ćemo se potruditi da svojim angažovanjem uradimo nešto što bi moglo promijeniti našu društvenu zajednicu na najbolji mogući način", izjavio je Amidžić.
24.02.2017. - NACRT BUDžETA OPŠTINE ZA 2017. GODINU UTVRĐEN U IZNOSU OD 9.590.000 KM
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica razmatrali su danas i utvrdili Nacrt budžeta opštine Kozarska Dubica za 2017. godinu u iznosu od 9.590.000 KM.
"Nacrt budžeta utvrđen je u iznosu koji je za 200.000 KM manji u odnosu na prošlu godinu. Ovaj budžet je sanacioni, a mi ćemo se u Skupštini opštine u saradnji sa načelnikom opštine potruditi da budžet bude i investicioni, jer nam je cilj da zaposlimo što više radnika i promovišemo Poslovnu zonu "Lipova Greda" što je moguće više", izjavio je novinarima predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović.
On je podsjetio da je u cilju smanjenja troškova rukovodstvo te opštine već donijelo i primjenjuje odluke o smanjenju plata funkcionera i odbornika.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je usvojeni Nacrt budžeta morao biti sanacioni jer je ta opština, kao i mnoge druge lokalne zajednice u Republici Srspkoj suočena sa problemima u budžetu.
"Predloženi nacrt je apsolutno realan u okvirima koji su mogući u današnjoj situaciji kada zbog dudovanja na osnovu kredita i dugovanja prema dobavljačima, koji ukupno iznose oko 27 miliona KM, postoji opasnost od urušavanja i blokade budžeta opštine", rekao je Reljić novinarima.
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojena je i Odluka o dugoročnom zaduženju opštine emisijom obveznica u iznosu do 13 miliona KM i zaduženjem kod komercijalnih banaka u iznosu od 5,8 miliona KM.
Reljić je objasnio da se radi se o rekonstrukciji postojećih kredita, kojim neće biti povećano finansijsko opterećenje opštine i mjesečni anuitet, uz maksimalnu kamatu od 6,25 odsto i rok otplate od 12 godina.
"U zavisnosti od uspješnosti emisije obveznica, taj dio novca ćemo iskoristiti za zatvaranje sadašnjih nepovoljnih kredita sa visokom kamatnom stopom, za sanaciju obaveza dospjelih po tužbama i obaveza iz ranijeg perioda, koji predstavljaju problem za normalno funkcionisanje budžeta opštine", izjavio je Reljić.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su danas prihvatili Informaciju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor za 2016. godinu, kojem je u prošloj godini podneseno 116 predmeta sa područja opštine Kozarska Dubica.
Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti konstatovano je u razmatranju Informacije o stanju javne bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica u prošloj godini o kojoj je odbornike izvjestio komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković, a koju su jednoglasno privatili odbornici Skupštine opštine.
Na sjednici je razmatran i usvojen i Izvještaj o radu Odsjeka za inspekcijske poslove za prošlu godinu, donesen Program rada Odsjeka Civilne zaštite za 2017. godinu i Odluka o utvrđivanju konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostorau 2016. godini, koja iznosi 750 KM.
Iz nadležnosti Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, odbornici Skupštine opštine donijeli su Odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području te opštine putem pribavljanja posanih ponuda.
24.02.2017. - STANЈE BEZBJEDNOSTI NA ZADOVOLЈAVAJUĆEM NIVOU, EVIDENTIRANI POZITIVNI TREDOVI
Stanje bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica je na zadovoljavajućem nivou, a u toku prošle godine evidentirani su pozitivni trendovi po praćenim oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja, izjavio je danas komandir Policijske stanice Kozarska Dubica Bojan Milanković.
"Stanje bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica je na zadovoljavajućem nivou , a svi parametri u prošloj godini, kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj su u opadanju, tako da sam kao komandir Policijeske stanice zadovoljan bezbjednosnim stanjem", izjavio je novinarima Milanković.
On je dodao da je saradnja policije sa građanima u toj opštini dosta dobra i najavio da će i u narednom periodu policija raditi u nastojanju da ta saradnja bude što bolja.
"Imajući u vidu da je 15. februara na snagu stupio novi zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju na putevima, pozivam građane da poštoju propise", rekao je Milanković.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su danas prihvatili Informaciju o stanju javne bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica u prošloj godini.
U presjeku stanja bezbjednosti navedeno je da na području u nadležnosti Policijske stanice u Kozarskoj Dubici u toku prošle godine nije bilo evidentiranih događaja, koji bi mogli uticati na bezbjednost Republike Srspke i BiH, te da su analizom aktivnosti policijskih službenika uočeno da se preduzimaju potrebne mjere sa ciljem očuvanja stepena bezbjednosti u cilju podizanja nivoa lične i imovinske bezbjednosti građana i lokalne zajednice.
22.02.2017. - DELEGACIJA IZ RUSIJE ODALA POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA I DONJE GRADINE
Predstavnicima ruske oblasti Nižnji Novgorod, među kojima i episkop gorodecki i vetluški Avgustin, posjeti su danas Spomen-područje "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici, gdje su na grobnom polju "Topole" odali počast svim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i stratišta Donja Gradina.
"Duboko sam potresen, a ostaje unutar mene pitanje i nedoumica – zašto istina o tako strašnom djelu, postojanju logora i uništenju gotovo milion pravoslavnih Srba, Roma i Jevreja skrivana u vrijeme rada Ninberškog tribunala i zašto se ćuti o organizatoru takvih zvjerskih djela", izjavio je episkop gorodecki i vetluški Avgustin.
Doktor istorijskih nauka i profesor katedre svjetske diplomatije i međunarodnog prava na Nižegordotskom državnom univerzitetu Kolobov Oleg Alekseević izjavio je da je kao profeseor istorije potresen onom što je danas vidio i čuo u Donjoj Grdaini.
"S druge strane iznenađen sam načinom na koji se čuva sjećanje na žrtve i zašto ovaj memorijal nije dosad podignut na svjetski nivo jer su tolike žrtve dale svoj život ovdje, a to nije publikovano", izjavio je Kolobov.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković naglasila je da je posjeta vladike Avgustina i delegacije iz Rusije značajna za tu javnu ustanovu prije svega zbog procije tog memorijala jer su delegaciju činili univerzitetski profesori koji su se prvi put susreli da sa istorijom II svjetskog rata, odnosno pričom koja je vezana za Kozarsku Dubicu, za stradanje u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini.
"Oni su iznenađeni da prvi put tako nešto čuju i upravo je to naša misija – promocija memorijala jer svaki posjetilac koji dođe u Donju Gradinu ne ostaje ravnodušan već i dalje radi na misiji širenja istine o logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.
U Spomen- području Donja Gradina delegaciju iz ruske oblasti Nižnji Novgorod dočekali su i zvaničnici opštine Kozarska Dubica, načelnik Radenko Reljić, njegov zamjenik Mile Zlojutro i predsjednik Skupštine opštine Dragan Jaćimović.
U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina, delegaciji iz Rusije predstavljena je izložba pod nazivom "Donja Gradina od sela do memorijala".

17.02.2017. - POČELO POTPISIVANjE UGOVORA ZA PROIZVODNjU KORNIŠONA ZA NjEMAČKU FIRMU "KINE"
U opštini Kozarska Dubica danas je počelo potpisivanje ugovora za kooperativnu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" /Carl Kühne/ za ovu godinu.
Upravnik firme "Kine" d.o.o za BiH Boško Čoprka izjavio je da ove godine, na osnоvu reakcija i komunikacije sa kooperantima, očekuje više od 100 kooperanata na području opštine Kozarska Dubica.
Govoreći o uslovima ugovora sa kooperantima, Čoprka je naveo da oni pretežno ostaju isti kao i prošle godine, a da će biti povećan broj otkupnih mašina na području Kozarske Dubice.
"Otkupne cijene ostaju na istom nivou uz bonuse za kooperante koji budu imali više od 4,5 tona kratavaca", potvrdio je Čoprka i dodao da će proizvođačima će i dalje biti obezbijeđen repromaterijal koji će otplaćivati isporukom krastavaca, kao i stručna pomoć tokom proizvodnog ciklusa.
Šef Odjeka za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Bobana Ćibić izjavila je da poljoprivredni proizvođači iz te opštine sa firmom "Kine" sarađuju tri godine, a da se svake godine povećava broj kooperanata.
Nakon potpisivanja ugovora sa kooperantima, u opštini Kozarska Dubica organizovan je sastanak sa novim kooperantima, prezentacija uslova i stručno predavanje o proizvodnji krastavaca.
Uz prosječan prinos od oko šest tona po dunumu, kooperanti iz Kozarske Dubice su prošle godine njemačkoj firmi "Karl Kine" isporučili više od 450 tona krastavaca kornišona, a 70 kooperanata kornišone je zasadilo na ukupnoj površini od sedam hektara.

17.02.2017. Odsjek za poljoprivredu na usluzi poljoprivrednim proizvođačima
“Zimska škola za poljoprivrednike” će biti praksa koja će se primjenjivati i u narednom periodu, kako bi poljoprivredni proizvođači sa područja naše opštine imali savjetodavnu pomoć koja im je neophodna, rekao je to Miroslav Tica načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu koje je organizator “Zimske škole”.
Mi smo pokrenuli ovu aktivnost kako bismo našim sugrađanima pomogli da lakše ostvare svoj cilj u smislu razvijanja privatnog biznisa, odnosno poljoprivredne proizvodnje koja je po svemu primarna djelatnost.
“Stručna predavanja su, svakako, od velikog značaja za naše poljoprivrednike, a mi nastojimo da se obrade teme koje obuhvataju problematiku s kojom se susreću proizvođači tokom procesa proizvodnje”, rekao Tica i podsjetio da se poseban akcenat stavlja na stručnu savjetodavnu pomoć za povrtlare, uzgajivače krastavaca kornišona i na uzgoj lješnjaka.
On je najavio za mjesec mart aktivnosti vezane za prezentaciju Pravilnika o podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji je u izradi.
Osim toga biće izrađen i osnovni opštinski pravilnik o podsticajima, kako bi se zakonski uskladila ta dva pravilnika u cilju zajedničkog djelovanja radi poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.
Tica je naglasio da je veoma korisno što su stručnim predavanjima osigurali prisustvo i učenika poljoprivredne škole Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ jer je to prilika da im se sa stručnog osnova približi buduće zanimanje.
Prema njegovim riječima nastojaće se da svaki mjesec bude organizovana nova aktivnost koja će služiti poljoprivrednim proizvođačima.
Sa 368 hektara pod intenzivnim zasadima voća , uglavnom jabuke , kruške i šljive Kozarska Dubica je i dalje druga opština u Republici Srpskoj.
“Pod kruškom imamo 103 hektara intenzivnih zasada kod 43 individualna proizvođača i dva privredna subjekta, a u sortnom sastavu preovladava viljamovka”, podsjetio je Tica.
15.02.2017. - POČELA EDUKACIJA U OKVIRU PROGRAMA "ZIMSKA ŠKOLA ZA POLЈOPRIVREDNIKE"
U okviru programa "Zimska škola za poljoprivrednike" u opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je počeo niz stručnih predavanja za poljoprivrednike sa područja te opštine iz različitih oblasti.
Organizator predavanja, koja će se prema utvrđenom rasporedu održavati do kraja februara, je Odsjek za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica i Poljoprivredana savjetodavna služba Prijedor, a na današnjem predavanju zainteresovanim poljoprivrednicima predstavljen je asortiman stočne hrane "Formofit" i hibridi sa Instituta za kukuruz "Zemun polje".
O karakteristikama hibrida, na stručnom predavanju, govorio je prof. dr Života Jovanović i Srđan Savić.
"Cilj predavanja u okviru programa "Zimska škola za poljoprivrednike" je edukacija naših poljoprivrednih proizvođača, sticanje novih znanja u oblasti proizvodnje, zaštite i prevencije poljoprivrednih kultura i voćnih zasada, prije početka sezonskih radova u voćnjacima i njivama", izjavila je šef Odsjeka za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Bobana Ćibić. Ona je navela da, pored predavača, svakom predavanju prisustvuju stručnjaci iz različitih oblasti poljoprede iz Odsjeka za poljoprivredu, a da je program takve vrste prvi put organizovan ove godine sa tendencijom da se takav vid edukacije za poljoprivrednike organizuje i svake naredne godine u mjesecu februaru.
U organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe Prijedor sutra će biti održano predavanje ta temu bolesti kruškina buva i regulisanje rodnosti kruške, a pored najavljenih, biće održana i savjetovanje iz oblasti uzgoja lijeske i predavanje o najznačajnijim bolestima jabuke.
Iz Odsjeka za poljoprivredu pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju predavanjima, a dodatne informacije o sadržaju i rasporedu predavanja mogu dobiti u tom opštinskom Odsjeku ili na broj telefona 052/416 022.
14.02.2017. - OBILЈEŽEN DAN BORACA ODBRAMBENO-OTADŽBINSKOG RATA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović čestitao je danas demobilisanim borcima i svim učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata Dan boraca i Dan Boračke organizacije Republika Srpske.
"Opština Kozarska Dubica svrsishodno pomaže Boračkoj organizaciji, ali prije svega želim da izrazim zahvalnost onima koji su za odbranu i postojanje Republike Srspke dali ono najvrijednije, svoje živote, jer iako je teško umanjiti tugu i bol njihovih porodicam, sjećanje na njih mora da bude vječno", rekao je Jaćimović nakon parastosa i pomenom za poginule borce, koji je danas služen u Spomen-htamu Svete Petke u Kozarskoj Dubici.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro naglasio je da je Boračka organizacija jedana od temeljnih organizacija kada je u pitanju Republika Srspka, a da je to sigurno najznačajnija civilna organmizacija u društvu u kojem živimo. On je naglasio da opština čini sve što je u njenoj moći da se boračkim kategorijama stanovništva, borcima, njihovim porodicama, a posebno, porodicama poginulih boraca, pomogne i izađe u susret.
Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić čestitao je Dan borca svim učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i dodao da boračka populacija današnji datum skromno sa mnogo nagomilanih problama, čije rješavanje je u toku i za koja očekuju podršku Vlade Srspke i opštinskih vlasti.
"Izražen je problem nezaposlenih demobilisanih boraca i zapošljavanja djece poginulih boraca, kojih je u opštini Kozarska Dubica 30, a prošle godine uspjeli smo da zaposlimo šest lica iz ove kategorije", naveo je Ćibić.
Nakon parstosa, kod spomen-ploča sa imenima 224 stradala boraca u Kozarskoj Dubici, u Spomen-hramu Svete Petke vijence su položile delegacija opštine Kozarska Dubica i Opštinske boračke organizacije.
U prostorijama te organizacije održana je Svečano-radna sjednica Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica, na kojoj je razmatrana informacija o pravilniku BORS- a u vezi sa Saborom demobilisanih boraca Republike Srpske i informacije o drugim pitanjima uključujući i pokrenutu inиcijativu da BORS ima poseban status u odnosu na sve boračke organizacije i sve organizacije nastale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Razmatrana su i druga pitanja koja se tiču planova rada i aktivnosti Boračke organizacije u tekućoj godini.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi