V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.04.2016. - DUBIČANI PODRŽALI HUMANU AKCIJU PORODICE GAJIĆ
U Kozarskoj Dubici sinoć je promovisana knjiga "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest", autora doktorice Snježane Gajić, majke Tatjane i Milane, djevojčica koje su oboljele od te rijetke i teške bolesti.
"Postoji vjerovanje da se velike tragedije transformišu u nešto veoma dobro jer možemo doprinijeti da se pobijedi ova okrutna bolest i da nijedan tinejdžer na svijetu više ne zaplače zbog nje", rekla je Gajićeva. Ona je potvrdila da je sav dosadašnji prihod od prodaje knjige već proslijeđen u Fond za pronalazak lijeka protiv Lafore, na kome radi istraživački tim u Torontu, koji vodi profesor Minasian.
"Vjerovala sam da iskrena, a iz srca ispričana ova životna priča, o borbi naše porodice sa Laforinom bolešću od koje je životnu bitku izgubila naša Taca, mora ostaviti traga u ime sve Lafora djece u svijetu, a nedavno smo obaviješteni da je zahvaljujući našem finanisiranju i uz pomoć svih vas, laboratorija doktora Minasiana bliža nego ikad ispunjenju njegove životne misije i pronalasku lijeka za Laforinu bolest", istakla je Gajićeva.
Ona je zahvalila svima koji su pomogli u ostvarenju tog cilja i istakla da Laforina bolest djeci "odsijeca krila" u najboljim i najljepšim godinama života, a da njihove sudbine obavezuju ljude da pomognu na razne načine.
Na promociji "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest" u Kozarskoj Dubici, osim autora, govorili su pjesnik i doktor Olivera Stanković, prijatelj djevojčica Draško Stanivuković, doktor Zdenka Škorić Kovačić, dječiji kardiolog i prijatelj porodice Gajić, te članovi Udruženja građana "Budi DRUGačiji".
Dubičani, među kojima su brojni ljekari iz Doma zdravlja, kupovinom knjige dali su doprinos velikoj humanoj akciji porodice Gajić, usmjerenoj na pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti. U ime organizatora, događaju su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović i direktor Javnog preduzeća "Centar za informisanje i kulturu" Dijana Kondić.
"Teško je govoriti o majci koja svojom borbom i snagom želi da pomogne i drugima. Opština Kozarska Dubica možda jeste mala, ali večeras se pokazalo da imamo stvarno veliko srce i siguran sam da će ova donacija otiću u prave ruke jer je ljudski život najvredniji", rekao je Jaćimović.
Na promociji je potvrđeno da je počelo snimanje dokumentarnog filma "Sva lica Lafore", o borbi porodice Gajić sa tom bolešću, koji će režirati Denis Bojić, te iskazana namjera i želja autora da iz te knjige proizađe nova koja će nositi naslov "Pobijedili smo Laforinu bolest".
12.04.2016. - U TOKU PROVOĐENjE MJERA HITNE INTERVENCIJE NA ODRŽAVANЈU ASFALTNIH I MAKADAMSKIH PUTEVA
U Kozarskoj Dubici u toku je provođenje mjera hitne intervencije na održavanju asfaltnih i makadamskih puteva na cijelom području opštine – potvrdio je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.
On je naveo da će u okviru mjera hitne intervencije prioritetno biti izvršena sanacija rupa na afaltnim putevima u gradskom području, a zatim i nasipanje i sanacija najkritičnijih makadamskih puteva na seoskom području opštine.
"U toku su i aktivnosti na proljetnom uređenju grada i zelenih površina, koje prema Programu održavanja gradske čistoće i zelenih površina u 2016. godini i nalogu nadležnog opštinskog Odjeljenja, vrši preduzeće "Komunalac" a.d. Kozarska Dubica", rekao je Babić i dodao da će u okviru planiranih aktivnosti biti izvršeno orezivanje drveća, uređenje parkova i drugih javnih zelenih površina, te čišćenje trotoara i saobraćanica.
Na gradskom području opštine istovremeno su nastavljeni radovi na završetku sanacije potpornog zida na gradskom keju, koje vrši građevinska operativa JP "Prijedor putevi".
"U toku su i pripremni radovi u okviru realizacije druge faze izgradnje vodovodnog sistema "Komlenac", u kojoj će biti izvršena rekonstrukciju gradskog sistema vodosnabdijavanja, a koji su počeli obilježavanjem i geodetskim snimanjem postojećih trasa vodovoda u najužem gradskom centru", precizirao je Babić.
Iz preduzeća "Komunalac" a.d. Kozarske Dubice obavještava se stanovništvo da će u okviru proljetnog uređivanja grada besplatno moći izvršiti odlaganje kabastog otpada, bijele tehnike, električnih i elektroničkih uređaja iz domaćinstava kao i biorazgradivog otpada od orezivanja drveća i uređenja dvorišta.
11.04.2016.- REGRESIRANO DIZEL GORIVO ZA 896 REGISTROVANIH POLЈOPRIVREDNIH GAZDINSTVA
Na području opštine Kozarska Dubica pravo na regresirano dizel gorivo ima 896 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva. Zahtjev za ostvarivanje prava na regres za dizel gorivo za proljećne i jesenje radove preuzima se u Odjeljenju za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, a pri preuzimanju goriva na benzinskim pumpama potrebno je priložiti i kopiju lične karte.
Regresirano dizel-gorivo poljoprivrednici mogu preuzimati na benzinskim pumpama "Nešković", "Nestro", "Krajina petrol" i "Ars" kompanija, a krajnji rok za preuzimanje goriva je 30. novembar ove godine.
Registrovani poljoprivrednici imaju pravo na dizel gorivo po cijeni koja je za 0,60 KM manja od tržišne i to u količini od 100 litara po hektaru obradive površine.
Vlada Republike Srpske i ove godine obezbijedila je posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede regresirano dizel gorivo za proljećnu i jesenju sjetvu s ciljem podrške poljoprivrednim proizvođačima.
11.04.2016. - POČEO PROGRAM OBILЈEŽAVANЈА DANA OPŠTINE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je danas da je otvaranjem izložbe pod nazivom "Kozara, spomenik slobode" počeo program obilježavanje Dana opštine Kozarska Dubica- 27. aprila.
"Izložba je primjeren način da počenemo obilježavanje Dana opštine – 27. apila, pošto je i sam dan opštine proistekao iz Drugog svjetskog rata, kao dan kada je tadašnja Bosanska Dubica oslobođena od fašizma", rekao je Zlojutro.
On je istakao odgovornost sadašnje i genaracija koje dolaze da se Kozara i događaji iz Drugog svjetskog rata ne zaborave.
"Kozara je velika inspiracija i velika epopeja, to je nešto što treba izučavati još decenijama. Mi tog dijela svoje istorije ne treba da se stidimo, već treba da se ponosimo time, ali i da žalimo za ogromnom žrtvom koju je ovaj grad i opština dala", naglasio je Zlojutro.
Dan opštine Kozarska Dubica – 27. april ustanovljen je u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, a programom su obihvaćeni događaji protokolarnog, kulturnog i sportskog karaktera, koji će biti održani u periodu od 11. do 28. aprila.
Od danas do 27. aprila u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici otvorena je izložba "Kozara, spomenik slobode", autora Marine Ljubičić, kustosa muzeja na Mrakovici.
U Domu kulture u Kozarskoj Dubici, 21. aprila u 20.00 časova, biće održan koncert SPD "Višnjić", dok je za 23. april programom planirana Svečana akademija KUD-a "Knešpolje".
11.04.2016. – U "NARODNOJ BIBLIOTECI" OTVORENA IZLOŽBA "KOZARA, SPOMENIK SLOBODE"
U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici danas je otvorena izložba pod nazivom "Kozara, spomenik slobode", čiji je autor kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici Marina Ljubičić.
Tim događaj, prema utvrđenom programu, počelo je obilježavanje 27. aprila – Dana opštine Kozarska Dubica, koji je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Autor izložbe Marina Ljubičić, izjavila je da je izložba pod nazivom "Kozara, spomenik slobode" gostujuća izložba, čiji je cilj da obiđe sve opštine – utemeljivače spomenika na Kozari, odnosno Kozarsku Dubicu, Gradišku, Prijedor, Banjaluku, Laktaše i Novi Grad.
"Izložba obrađuje period u istoriji Kozare nakon Drugog svjetskog rata, što je tema koja nije do sada obrađivana u literaturi niti kroz muzejske postavke", rekla je Ljubičićeva.
Ona je istakla činjenicu da je ideja za izložbu došla od samih posjetilaca Muzeja na Kozari, koji su željeli da saznaju kako je napravljen spomenik na Kozari, dok je ideja za izgradnju spomenika potekla od stanovnika Kozare i Potkozarja i to samo desetak godina nakon završetka Drugog svjetskog rata.
"Stanovnici kozarskih opština postavili su pitanje zbog čega "Kozarska epopeja" nije dobila svoj izraz u umjetničkom vidu, a nakon toga formiran je odbor i raspisane utemeljivačke obaveze svih opština u Potkozarju, koje su položile utemeljivački prilog za izgradnju spomenika na Kozari, koji je djelo Dušana Džamonje", objasnila je Ljubičićeva. Ona je dodala da je broj posjeta rastao u periodu nakon izgradnje spomenika, a da je prethodna godina bila rekordna po broju posjeta na Kozari, sa gotovo 100.000 posjetilaca.
11.04.2016. – NAJAVA: SUTRA PROMOCIJA KNЈIGE "IZGUBILA ŽIVOTNU BITKU, POBIJEDIĆE LAFORINU BOLEST"
U Kozarskoj Dubici sutra će biti organizovana promocija knjige "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest", autora doktorice Snježane Gajić, majke Tatjane i Milane, djevojčica koje su oboljele od te rijetke i teške bolesti.
Knjiga je posvećena Tatjani koja je izgubila bitku sa Laforom, svoj Lafora djeci svijeta i djeci oboljeloj od rijetkih bolesti, ali i mlađoj Milani koja vodi ozbiljnu borbu sa ovim opakim oboljenjem.
Na promociji će učestvovati autor knjige doktorica Snježana Gajić, recenzent Tihomir Levajac, pjesnikinja doktor Olivera Stanković, prijatelj djevočica Draško Stanivuković i prijateljica porodice Gajić doktorica Zdenka Škorić Kovačić, dječiji kardiolog.
Sredstva koja se prikupe prodajom knjige "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest" biće uplaćena u fond za pronalazak lijeka protiv Lafore, na kome radi istraživački tim u Torontu na čijem je čelu doktor Minasian.
Istraživanja su u završnoj fazi i očekuje se da će lijek biti u primjeni za nekoliko mjeseci.
Promociju knjige doktorice Snježane Gajić organizuju Opština Kozarska Dubica i JP "Centar za informisanje i kullturu", a biće održana sutra u velikoj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica u 19.00 časova.
08.04.2016. - KROZ PROJEKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI OBEZBJEĐENA SREDSTVA ZA POTPUNU REKONSTRUKCIJU OSNOVNE ŠKOLE "SVETI SAVA"
U okviru projekta energetske efikasnosti, u iznosu od 750.000 KM biće finansirana rekonstrukcija objekta Osnovne škole "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici, sa ciljem poboljšanja energetska efikasnost i smanjena izdvajanja za materijalne troškove.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su projekti energetske efikasnosti od velikog značaja i izrazio zadovoljstvo što se prvo realizuju na najbitnijim objektima, školskim i predškolskim ustanovama.
"Realizacija će dovesti do unapređenja nastavnog procesa jer će dobar dio sredstava koji se uštedi biti usmjeren upravo u tom pravcu", izjavio Zlojutro.
Direktor OŠ "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici Bogdan Marelj potvrdio je da se ta škola, izgrađena 1974. godine, susreće sa brojnim problemima koji će biti riješeni po realizaciji projekta, kojim je predviđena izrada nove krovne izolacije, izolacije vanjskih zidova, postavljanje nove stolarije i led rasvjete.
"Zamijeniće se i kotlovi u kotlovnici i postojeći radijatori u cijelom objektu. Imajući u vidu planirane radove, značaj ovog projekta je ogroman i dobićemo gotovo novi školski objekat, te ćemo postići veliku uštedu energije", rekao je Marelj.
On je istakao zasluge poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca u procesu dobijanje sredstava kroz projekat energetske efikasnosti, koji se u Republici Srpskoj finansira iz sredstava Svjetske banke.
"On je naš bivši učenik i samim tim ne čudi da ima želju da pomogne obnovu škole u kojoj je pohađao osnovno obrazovanje", rekao je Marelj.
Banjac je istakao da su projekti energetske efikasnosti veoma dobro pripremljeni i najavio skoro potpisivanje memoranduma, na osnovu kojeg će se biti rekonstruisana još jedna obrazovna ustanova u Kozarskoj Dubici. On je naglasio zadovoljstvo što je još jedan projekat odobren opštini Kozarska Dubica i najavio da će nastaviti raditi u tom pravcu.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić potpisala je juče u Banjaluci memorandum o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti sa osam gradonačelnika i načelnika opština i 12 direktora javnih ustanova u Srpskoj. Među potpisnicima sporazuma je i opština Kozarska Dubica, odnosno načelnik te opštine Mile Zlojutro i direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Bogdan Marelj.
07.04.2016- U OKVIRU PROJEKTA "COTON" PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O POTREBAMA LOKALNE PRIVREDE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas su predstavljeni rezultati istraživanja o potrebama privrede sa područja opštine u kontekstu kapaciteta sa kojima raspolažu tehničke i druge škole, a u okviru projekta "COTON" istaživanjem je obuhvaćeno 53 preduzeća.
"Iz prognoza koja se odnose na period od tri godine, dobili smo informacije da će lokalnim preduzećima biti potrebna 132 nova radnika, a najviše iz poljoprivrednog, drvnog i metalo-prerađivačnog sektora", izjavila je asistent na projektu "COTON" iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Sanja Karanović.
Ona je navela da je osnovni cilj tog projekta, koji se realizuje na cijelom području Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, unapređenje kvaliteta praktične nastave u srednjim tehničkim i drugim školama u kontekstu onoga što zahtjeva lokalna privreda.
"Nažalost, mi smo identifikovali da se na području opštine Kozarska Dubica, praktična nastava organizovano izvodila u Banji Mlječanici i lokalnom Domu zdravlja i to za smjer fizioterapeut, a postoji i pojedinačno izvođenje praktične nastave kojim je obuhvaćen nedovoljan broj učenika", navela je Karanovićeva.
Ona je precizirala da je 86 odsto anketiranih privrednika na području opštine Kozarska Duibica izrazilo želju da se uključi u proces organizacije praktične nastave i kreiranje nastavnih planova i programa.
Karanovićeva je najavila da će u drugu fazi projekata "COTON", u cilju unapređenja u oblasti praktične nastave, biti uključen Srednjoškolski centar "Nikola Tesla".
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović izjavio je da, u procesu kreiranja upisnih politika na svim nivoima školovanja, veliki problem predstavlja veza između privrede i školstva.
"Opština mora i nastoji da bude ta veza, da bi utvrdili koja su to zanimanja zanimljiva za naše mlade jer je evidentno da sve veći broj mladih ljudi odlazi, ne samo iz Kozarske Dubice, već iz cijelog regiona", izjavio je Jaćimović.
On je kao ključnu naveo potrebu da se obrati pažnja na zanimanja koja su zanimljiva djeci, a koja su s druge strane usklađena i sa potrebama privrede.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi