V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.04.2010. - Započeli poslovi uvođenja zakupaca u posjed
Komisija za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta i za uvođenje u posjed korisnika poljoprivrednog zemljišta u svojini RS na području opštine Kozarska Dubica, započela je danas poslove uvođenje u posjed zakupaca sa područja ove opštine.
Prema riječima Stevana Trifkovića stručnog saradnika u resornom ministrarstvu i predsjednika Komisije, uvođenjem u posjed zakupca završiće se postupak dodjele zemljišta u zakup, a pred Komisijom je obiman posao. Trifković je naglasio da je danas napravljen plan uvođenja u posjed. On je ovom prilikom podsjetio da je na snagu stupio novi Pravilnik o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske te da će nova metodologija uveliko olakšati postupak same dodjele zemljišta. Dragan Mataruga načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti je istakao da se postupak dodjeljivanja zemljišta putem zakupa odnosi na površinu od 613 hektara za 76 poljoprivrednih proizvođača koji su potpisali ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede. “Ovo je samo dio poslova na rješavanju zakupa i koncesija poljoprivrednog zemljišta u vlsaništvu države. Poznato je kakva je situacija bila na području opštine po ovom pitanju. Naime, do kraja 2008. godine putem koncesija je dodijeljeno 1805 hektara zemljišta sa područja opštine Kozarska Dubica, a od toga 1341 hektar je dodjeljen firmama koje nisu sa područja naše opštine, odnosno samo 463 hektara dodjeljeno našim firmama. To je bila jedna alarmantna situacija po kojoj je trebalo preduzeti niz mjera i aktivnosti kako bi se načinjene greške i propusti ispravili. U toku 2009. godine učinjen je niz koraka koji su doprinjeli sređivanju ove situacije. Odnosno u ovom periodu je obezbijeđeno putem koncesija i zakupa ukupno 1080 hektara za naše firme i naše proizvođače čime je potvrđen stav lokalne uprave da zemljište na području opštine prvenstveno treba dodijeliti našim firmama i našim poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Mataruga. On je podsjetio da je putem koncesija riješeno pitanje zemljišta za najveće dubičke farmere, farmi Radojčić i Arsenić, a pored toga koncesiju je dobilo i preduzeće Doo “Jelena”. “Dalje nam ostaje problem rješavanje pitanja zemljišta na području Mjesne zajednice Klekovci, gdje već postoji koncesija data preduzeću “Voćar komerc” iz Gradiške zbog čega postoji opravdano nezadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Mataruga i dodao da se i dalje radi na pregovorima sa ministarstvom i očekuje da u dogledno vrijeme taj problem bude riješen.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi