V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.04.2010. - Akademija posvećena Danu sjećanja na nevine žrtve ustaškog genocida "GradinaD" večeras u Domu kulture
Akademija "GradinaD", posvećena Danu sjećanja na nevine žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i proboju posljednje grupe logoraša iz ovog logora, biće održana večeras u Domu Kulture u Kozarskoj Dubici sa početkom u 20:00 časova, najavio je šef kabineta predsjednika Republike Srpske Draško Milinović.
"Ovom prilikom biće izvedena poema `GradinaD`, autora Sime Brdara koju je scenski uobličio pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković", rekao je Milinović.
"GradinaD" je asocijacija na djelo "Gradinar", što u korijenu riječi označava istraživača gradova i naselja, a ovdje je riječ o istraživanju Donje Gradine kao megalopolisa mrtvih, jer je Donja Gradina grad mrtvih.
"Akademija, na kojoj će nastupiti i banjalučka filharmonija kao muzičko-scenski performans, osuđuje genocidnu politiku Nezavisne države Hrvatske.
Ove godine 11. aprila, prve nedjelje poslije Vaskrsa, u Spomen-području Donja Gradina služen je parastos i položeni su vijenci u pomen žrtavama ustaškog genocida u jasenovačkom logoru Donja Gradina. Obilježavanju 65 godina od proboja logoraša iz ovog zloglasnog logora - najveće "fabrike smrti" u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kojem su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije, BiH i RS počelo je služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a potom su položeni vijenci na grobnom polju “Topole” u Donjoj Gradini, te sluzen parastos i pomen zrtvama. Opelo je služio banjalučki vladika Jefrem na grobnom polju “Hrastovi”, a molitve su izgovorili rabin Jevrejske zajednice Srbije Isak Asijel i predsednik Saveza Roma Dragoljub Acković. Ovogodišnjem pomenu prisustvovali su Aleksandar Bocan Harčenko, ruski ambasador u BiH, Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Milorad Dodik, premijer RS, cijela Vlada RS, Boris Tadić, predsjednik Srbije, predstavnici vjerskih zajednica kao i nekoliko stotina mještana i rodbine stradalih. Ove godine po prvi put Spomen-područje je posjetilo 27 učenika izraelskog grada Modin zajedno sa zvaničnom delegacijom Izraela. Organizacioni odbor za obilježavanje godinšnjice proboja jasenovačkih logoraša dogovorio je da ubuduće parastos i pomen budu upriličeni prve nedjelje poslije Vaskrsa, a akademija u pomen stradalima će se održavati 22. aprila na istorijski dan proboja logoraša.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi