V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.07.2010. - Kozarska Dubica na putu da uspostavi kvalitetnu Poslovnu zonu
Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja Republike Srpske /RS/ za resor malih i srednjih preduzeća Milan Cvijić procijenio je danas da je opština Kozarska Dubica na pravome putu da uspostavi kvalitetnu poslovnu zonu koja će biti ogledni primjer za druge opštine RS.

"U Kozarskoj Dubici su već riješeni imovinsko-pravni odnosi, definisani razvojni pravci, traženi strateški investitori, definisane cijene zemljišta i komunalija i definisani ostali neophodni pravci izgradnje, te u preduzetim aktivnostima koristila savjete iskusnih kuća i projekat njemačke organizacije "GTZ" koja se bavi lokalnim razvojem", istakao je Cvijić.

On je, nakon sastanka sa načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Draganom Matarugom, potvrdio da su 63 opštine prijavile 117 lokacija poslovnih zona među kojima je poslovna zona "Lipova Greda" u Kozarskoj Dubici, te da je slijedeći iskustva zemalja iz okruženja i potrebe razvoja, Vlada RS prošle godine usvojila Akcioni plan za uspostavljanje i pomoć uspostavljanja poslovnih zona.

"Ovih dana izlazi primjerak instrukcija koji se odnosi na prvi korak ka uspostavljanju poslovne zone, koji će opštinama dobro doći. Bila su planirana podsticajna sredstva u iznosu od 30 do 50 hiljada KM da se naprave regulacioni planovi, ali to je Kozarska Dubica sama uradila", rekao je Cvijić.

Mataruga je, tokom sastaka, podsjetio na aključne aktivnosti koje je opština Kozarska Dubica preduzela na uspostavljanju poslovne zone, koja će se na površini od 69 hektara formirati na magistralnom putu Dubica-Gradiška u blizini Graničnog prelaza Donja Gradina.

On je istakao da je vrijednost zemljišta koje je u tu svhu opštini dodjelila Vlada RS procjenjena na 1,5 milona KM, te da je Administrativna služba u Kozarskoj Dubici smanjila komunalne naknade za 50 odsto, kako bi stimulisala i privukla investitore.

Mataruga je otkrio da postoje zainteresovani investituri iz Italije, te da se do kraja ovog mjeseca očekuje zvanično potpisivanje sporazuma sa italijanskim investitorima, kojem će očekuje i prisustvovanje premijera RS, predstavnika italijanske Vlade i ambasadora u BiH.

"Formiranjem poslovne zone bi se trebao riješiti naš najveći prioritet, a to je smanjenje nezaposlenosti. Prvi infrastrukturni radovi se očekuju krajem jula, a opština Kozarska Dubica je obezbijedila milion KM kreditnih sredstava za ove radove. Cilj nam je da investitoru omogućimo što privlačnije uslove i nadamo se da ćemo u 2011. godini u poslovnoj zoni već imati prve investicije", rekao je Mataruga.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi