V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

14.07.2011. - Potpisan sporazum o prekogranicnoj saradnji vrijedan 226. 749 eura
U Kozarskoj Dubici danas je potpisan sporazum o saradnji na implementaciji projekta prekogranične saradnje "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja", čija je ukupna vrijednost 226.749 eura.
Partneri u projektu su Bosna i Hercegovina i Hrvatska, odnosno opština Kozarska Dubica kao nosilac projekta sa partnerima opštinom Kostajnica i lokalnom turističkom organizacijom, dok je na hrvatskoj strani nosilac projekta grad Hrvatska Kostajnica, a partneri opština Hrvatska Dubica i turistička organizacija Hrvatske Kostajnice.
„Zajednički projekat naših opština odobren je od strane IPA Fonda, gdje je od ukupno 100 apliciranih projekata naš projekat bio drugorangirani i ušao u finansiranje. Cilj realizacije projekta je da se donji tok rijeke Une nađe u turističkoj ponudi i Hrvatske i BiH i bude prepoznatljiva turistička destinacija, ekološki zaštićena i sa interesantnom turističkom ponudom za ribolovni i etno turizam“, izjavio je na konferenciji za novinare načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz.
On je istakao izuzetnu saradnju opštine Kozarska Dubica, koja je nosilac projekta, sa partnerskim opštinama i zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom realizacije projekta prekogranične saradnje.
„Već smo počeli da pripremamo i neke druge projekte koji takođe treba da budu realizovani iz IPA Fondova Evropske komisije, a u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji sigurni smo da će ova saradnja biti i daleko veća“, izjavio je Jauz. Gradonačelnik grada Hrvatska Kostajnica Tomislav Paunović naglasio je da je projekt dobar primjer prekogranične saradnje koji za cilj ima zaštitu rijeke Une i uređenje njene obale, te u tom smislu povećanje turističke ponude.
„Rijeka Una je krajiška ljepotica i ovdje ima potencijala za nekoliko vidova turizma, a nadamo se da bi u dogledno vrijeme mogla biti proglašena regionalnim parkom prirode“, rekao je Paunović.
„Rijeka Una nosi veliki turistički potencijal, ekološki je čista, nemamo zagađivača, a smatram da su ovo prvi koraci još bolje buduće saradnje naše četiri lokalne zajednice“, izjavio je načelnik opštine Hrvatska Dubica Matija Mikulić, dok je načelnik opštine Kostajnica Marko Čolić istakao da ovakav vid saradnje između susjednih opština BiH i Hrvarske otvara mogućnosti za nove projekte i velike mogućnosti saradnje u narednom periodu.
Menadžer projekta "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja" Emir Kočan objasnio je da projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost lokalne turističke privrede kroz stvaranje zajedničke BiH - Hrvatske turističke ponude u donjem toku rijeke Une kroz valorizaciju prirodne baštine, i to zajednički na principima održivog razvoja.
On je precizirao da je njegovom relizacijom, koja je u prvoj fazi već započela, predviđena izgranja tri ribarske kuće uz prilagođavanje doma u Hrvatskoj Kostajnici, čišćenje i uređenje obale rijeke Une, izgradnja prilaznih puteva i takmičarskih staza, pješačkog mosta, kao i obuka i sertifikacija za 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista, te obuka i zapošljavanje osam turističkih vodiča i četiri ribočuvara.
Kočan je istakao da se realizacijom projekta u cjelini očekuje ukupno 100 novootvorenih radnih mjesta u sve četiri opštine, te da u finansiranju projekta Evropska unija učestvuje sa 85 odsto sredstava, dok ostatak obezbjeđuju partnerske opštine BiH i Hrvatske.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi