V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2011. Obilježena šesnaestogodišnjica odbrane zapadne granice Republike Srpske
Služenjem parastosa poginulim civilima i vojnicima i osveštanjem novopostavljenog Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici danas je obilježena šesnaestogodišnjica odbrane zapadnokrajiški opština Republike Srpske (RS) od hrvatske agresije. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je na teritoriji zapadnokrajiških opština u septembru 1995. godine snažnim sadejstvom naroda, njegove vojske i policije odbranjena zapadna granica RS, te da je na taj način odbranjena i Srpska od agresije Republike Hrvatske, odnosno njenih regularnih vojnih snaga. "Samo u nekoliko dana koliko je trajala ofanziva na opštine Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Gradiška ubijene su 104 osobe, od toga sedamdesetak civila. Prelaskom rijeke Une na nekoliko mjesta u Kozarskoj Dubici i granatiranjem agresor je faktički imao cilj da potpuno uništi ovaj prostor i život u njemu. Dubica je primjer da su počinjeni najteži zločini, kada je hrvatska vojska upala na ovo područje i izvršila masakar nad civilima", rekao je Đokić na komemorativnom skupu. On je dodao da je odbranom zapadnih teritorija RS Hrvatska shvatila da mora da prihvati da uđe u mirovni proces i da se mora doći do mirnog rješenja, te da više vojne operacije toga tipa ne mogu davati rezultate i vršiti promjene teritorijalne i političke organizacije na prostoru BiH, gdje je začeta i gdje je trajala RS. "I danas se u svijetu razvija stav da je samo Srbija učestvovala u ratu u BiH, a ne i Hrvatska. Dubica i druge zapadnokrajiške opštine su najbolji primjer da to nije istina i mi moramo istrajati u ponavljanju tih činjenica", rekao je Đokić. On je naglasio da će događaji iz septembra 1995. godine ostati trajno upisani u sjećanju i istoriji našeg naroda i dodao da je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS uvrstio 18. septembar u kalendar značajnih događaja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. “Na ovim prostorima herojski je odbranjena zapadna granica i RS i zato vam se duguje posebna zahvalnost, a najviše onima koji su za to dali svoje živote. Obilježavanjem ovog datuma želimo da skrenemo pažnju javnosti na ono što se tada dogodilo, da iskažemo da smo i tada bili odlučni kao i danas da politički, a tada vojnim sredstvima stvorimo, branimo i odbranimo RS", rekao je Đokić.
Predsjedik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, koji je u septembru 1995. godine bio komandant odbrane Kozarske Dubice podsjetio je da je vojna akcija regularne Hrvaske vojske združene sa pripadnicima takozvane Armije BiH i uz podršku SAD i međunarone zajednice nosila tajni kodni naziv "Drina 95" jer je za cilj imala potpuno uništenje RS i izlazak na rijeku Drinu. "Veličanstvenom bitkom za koju često ponavljam da je bila presudna za stvaranje RS, možda značanija i od bitke za koridor, odbranjene su zapadne granice RS, uz ogromne žrtve i herojsku borbu vojnika i civila koji su se našli na prvoj liniji borbe", naglasio je Ćurguz. On je dodao da je zbog neuspjeha hrvatske vojske u akciji "Drina 95" međunarodna zajednica bila prisiljena da provede drugu varijantu svog plana - Dejtonski mirovni sporazum i podjelu BiH čime je trajno stvorena RS. Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz istakao je da je 18. septembar jedan od datuma iz novije istorije Kozarske Dubice, koji simbolizuje veliku pobjedu u odbrambeno-otadžbinskom ratu RS, uz nažalost ogromne civilne i vojne gubitke, te višemilionsku materijalnu štetu. "Ni 16 godina od agresije regularne Hrvatske vojske na Kozarsku Dubicu i susjedne opštine Sud BiH nije zainteresovan za pokretanje tužbe za monstruozne zločine koji su ovde počinjen, kao i za naknadu materijalne i nematerijalne štete", rekao je Jauz. On je objasnio da Kozarska Dubica ili neka od drugih opština pojedinačno ne može da pokrene tužbu pred međunarodnim sudom, ali da će opštine zapadnog dijela RS na koje je u jesen 1995. izvršena agresija zajedno nastojati da na dnevni red dođe sudsko procesuiranje počinjenih zločina. Centralna manifestacije obilježavanja Odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u septembru 1995. godine počela je jutros u Kozarskoj Dubici služenjem svete arhijerejske liturgije u Spomen-hramu Svete Petke.
Komemorativni skup zatim je nastavljen služenjem parastosa kod novopostavljenog Spomen-krsta na obali rijeke Une, gdje su vijence položili prisutni republički i opštinski zvaničnici, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija i drugi. Vijence je položio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnik Vijeća naroda RS Darko Banjac, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, delegacija opštine Kozarska Dubica, pripadnici oružanih snaga BiH iz 3. Republika Srpska puka, delegacija Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica, lokalnog Udruženja ratnih vojnih invalida, zarobljenih boraca i SUBNOR-a, pripadnici MUP-a RS, te predstavnici političkih partija. Centralnoj manifestaciji u Kozarskoj Dubici prisustvovalo je više stotina stanovnika opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Gradiška, porodice, rodbina i prijatelji nastradalih i bivši pripadnici Vojske RS. Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština RS, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a RS. U toku borbenih dejstava bilo je zarobljeno šest civila i tri vojnika, a agresorska vojska žrtve je ubijala na izuzetno brutalan način civili i vojnici su masakrirani, klani, davljeni žicom i živi spaljivani. Posebnu brutalnost u ubijanju civilnog stanovništva i vojnika iskazali su pripadnici specijalne jedninice Hrvatske vojske nazvane "Crne mambe". Tokom dvodnevne hrvatske agresije samo u Kozarskoj Dubici su od dejstva artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginula 44 lica, 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske RS i 12 civila koji su se zatekli na putu uz reku Unu. Naselja i gradovi su pretrpeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM. Za zločine počinjene u agresiji hrvatske vojske na zapadnokrajiške opštine RS niko nikada nije odgovarao.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi