V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.10.2011. - Kozara i Mehanika dobar primjer oživljavanja proizvodnje
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je prilikom posjete Kozarskoj Dubici da su Drvno-industrijsko preduzeće "Kozara" i Fabrika poljoprivrednih mašina i priključaka "Mehanika" iz ove opštine primjer dobrog oživljavanja proizvodnje nakon kupovine imovine firme u stečajnom postupku.
"Oba ova preduzeća su primjer dobrog oživljavanja proizvodnje poslije kupovine imovine u stečaju, jer je i jedno i drugo formirano tako što se u stečaju pojavio kupac koji je kupio kompletnu imovinu i ponovo uspješno osnovao kompaniju", rekao je Džombić i ocijenio da drvna industrija u RS ima perspektivu, jer postoje pokazatelji da su prerada i proizvodnja namještaja u porastu u zadnjih godinu dana.
"Tržište smo izgubili 2008. godine kada su otkazani ugovori, naredna godina je bila veoma teška, a sada imamo vraćanje ugovora i oživljavanje i rast proizvodnje", kaže Džombić.
Premijer RS posjetio je tokom boravka u Kozarskoj Dubici, preduzeća "Kozara" i "Mehanika", u kojima je nakon privatizacije ponovo zaposleno 80 radnika.
"U `Mehanici` rade gotovo svi radnici koji su radili i prije stečaja, odnosno preduzeće ima 40 zaposlenih, sa idejama i vizijom da se proširi proizvodnja uloži u dodatne mašine koje su neophodne da bi se postigla konkurentnost", konstatovao je Džombić.
Nakon posjete Drvno-industrijskom preduzeću "Kozara", Džombić je precizirao da se u firmi, koja je privatizovana krajem prošle godine, trenutno vrši samo prorez drveta i elementi koji se izvoze.
"Vidio sam da su tamo radnici zadovoljni i rade, te očekuju i povećanje proizvodnje. Osim toga, vlasnik je dao zadatak rukovodstvu preduzeća da napravi koncept i program proizvodnje finalnog proizvoda, odnosno, namještaja, kako je to rađeno i prije i da se pokuša osvojiti tržište", naveo je premijer Srpske.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz rekao je da su "Kozara" i "Mehanika" bile dvije "rak rane" za Kozarsku Dubicu, koje su došle u fazu stečaja i potpunog prekidanja procesa rada.
"Radnici nisu radili, a došlo je u pitanje i očuvanje imovine. Nakon privatizacije u oba preduzeća je došlo do pokretanja proizvodnje što je naročito bilo teško u `Kozari` jer je u pitanju drvoprerađivački sektor, koji je bio najjače pogođen ekonomskom krizom", podsjetio je Jauz.
On je istakao da u proizvodnji poljoprivrednih mašina i priključaka i razvoju "Mehanike" rukvodstvo te opštine vidi budućnost, koja uključuje kvalitetan menadžement i dobru vlasničku strukturu.
"Dva velika problema su riješena, a ostao je još problem preduzeća `Poljoprivreda` iz Draksenića, koje je u stečaju i gdje ćemo takođe tražiti povoljna rješenja", najavio je Jauz.
Imovina Fabrike poljoprivrednih mašina "Mehanika" iz Kozarske Dubice prodata je u aprilu ove godine za 1,2 miliona KM preduzeću "Kondić komerc" iz Kozarske Dubice.
Nakon niza neuspješnih pokušaja privatizacije, stečajnog postupka koji je vođen tri godine, spas za "Kozaru" stigao je u decembru 2010. godine kada je to preduzeće za 2,05 miliona KM kupila firma "Impregnacija" iz Srbije, u vlasništvu kompanije "Cepter internešnal".

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi