V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

31.10.2011. - Dodik i Liberman odali počast žrtvama Gradine
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Izraela Avigdor Liberman posjetili su juče Spomen-područje Donja Gradina kod Kozarske Dubice, najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", gdje su položili vijence i odali počast stradalim Srbima, Jevrejima i Romima. "Ovo je najznačajnija posjeta koju smo imali u Spomen-području i ujedno prilika da upoznamo ministra Libermana da RS namjerava u narednom periodu da realizuje projekat izgradnje memorijalnog centra Donja Gradina, koji treba na najbolji način da očuva uspomenu na ovo mjesto", rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenca. Predsjednik Republike je rekao da Donja Gradina treba da bude dokaz i mjesto koje će ukazivati na strašan zločin, a kako se takve stvari više nikada ne bi dogodile. "Treba cijeniti ljudski život, poštovati različitosti, a svi oni koji su činili zločine morali su i moraju odgovarati", istakao je predsjednik Dodik i dodao da je današnja posjeta prilika da se još jednom istakne zajednička sudbina srpskog i jevrejskog naroda, koja je dokazana kroz stradanje u Donjoj Gradini.
Dodik je podsjetio da na prostoru opštine Kozarska Dubica, koja je najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, 20 godina nije bilo regruta za vojsku, jer su sva srpska i jevrejska muška djeca ubijena.
"To govori o stravičnom naporu ustaša da prostor etnički očiste i pobiju sve što je srpsko, jevrejsko, romsko i antifašističko", zaključio je predsjednik Srpske. Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je da za njega kao Jevreja i Izraelca sve što je vezano za Holokaust i nacističke zločine predstavlja svetinju.
"Za mene je ovo mnogo više od Spomen-područja, jer potičem iz porodice u kojoj se jedna polovina borila u redovima Crvene armije, a druga stradala od nacista", rekao je Liberman novinarima nakon polaganja vijenca u Donjoj Gradini. On je naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilo gdje u svijetu ponove stravične stvari koje su se dešavale u Donjoj Gradini, kao i cijelom sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.
Liberman je posebno izrazio zahvalnost rukovodstvu RS i njenom predsjedniku Dodiku na naporima koje čine i rezultatima koje prave u ovjekovečenju stradanja jevrejskog naroda, te njihovom izuzetno dobrom odnosu prema maloj, preostaloj jevrejskoj zajednici u Srpskoj.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi