V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.03.2012. - Granični prelaz Donja Gradina-Jasenovac otvoren za robin transport
Međunarodni Granični prelaz Donja Gradina-Jasenovac danas je zvanično otvoren za robni transport.
Nino Jauz načelnik opštine je naglasio da je ovo veliki dan za opštinu Kozarska Dubica. „Dovoljno govori to da je privreda opštine Kozarska Dubica trpila višemilionske gubitke upravo zbog nemogućnosti robnog transpotra preko ovog graničnog prelaza, odnosno privrednici su morali u tu svrhu koristiti druge granične prelaze. Pozdravljam sve ono što se u proteklom periodu uradilo sa strane BiH i Hrvatske po pitanju prekategorizacije i otvaranja ovog prelaza za robni transport“, rekao je Jauz i dodao da će otvaranje ovog prelaza biti od koristi privredi Prijedora, Novog Grada, pa i Banja Luke jer će jedan dio robe zbog preopterećenosti prelaza u Gradiškoj biti usmjeren ka prelazu u Dubici.
On je izrazio očekivanja da će lokalna zajednica imati korist zbog dodatnog privrednog stimulansa i da će samim tim doći do iznalaženja sredstava za nove investicije kod postojeće privrede, a što će da doprinese otvaranju novih radnih mjesta. Jauz je podsjetio da je Granični prijelaz Donja Gradina-Jasenovac izgrađen 2007. godine sredstvima Europske komisije, a koji je sredinom prošle godine odlukom zajedničke komisije država BiH i Hrvatske prekategorisan za prelaz namijenjen i robnom transportu.
Ante Mihajljević pomoćnik pročelnika Carinarnice Zagreb koji je, takođe, prisustvovao otvaranju prelaza za robni transport je istakao da je ovaj događaj od velikog značaja kako za BiH, tako i za Hrvatsku.
„Drago mi je da mogu svjedočiti jednom novom poglavlju na ovom Graničnom prelazu i saradnji između BiH i Hrvatske“, rekao je Mihajljević.
Prema riječima Marije Mačković načelnice hrvatske opštine Jasenovac ovaj prelaz spaja BiH i Hrvatsku i za privredu Jasenovca je od velike važnosti njegovo otvaranje za robni transport obzirom da ta opština ima privredno-industrijsku zonu. „Ovo će doprinijeti razvoju gospodarstva i nadamo se dovesti do otvaranja novih radnih mjesta“, rekla je Mačković.
Miroslav Kragulj rukovodilac Graničnog prelaza Donja Gradina je rekao da robni transport preko ovog prelaza neće usporiti putnički saobraćaj, te da je ovaj prelaz otvoren na obostrano zadovoljstvo BiH i Hrvatske.
Nenad Vukić pravnik preduzeća „Mlijekoprodukt“, koje je najveći prerađivač mlijeka u BiH, kaže da više od 60 odsto ukupne proizvodnje u njihovom preduzeću ide ka izvozu.
„Samim tim otvaranje ovog prelaza za robni transport će u mnogome doprinijeti poboljšanju i što bržem izvozu naših proizvoda na okolna tržišta. U ovom momentu mi još uvijek nećemo koristiti ovaj prelaz jer nemamo na njemu inspekcijske kontrole ali u skorije vrijeme očekujemo da će se i to riješti čime ćemo smanjiti troškove transporta i uštedjeti vrijeme“, rekao je Vukić.
Otvaranje ovog prelaza za robni transport kao događaj od velikog značaja za privredu opštine ocijenili su i direktori preduzeća "HPK" i "Dubicotton" koja su, takođe, izvozno orjentisana.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi