V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

10.04.2012. - Pripreme za parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradin teku po planu
Pripreme za obilježavanje 67. godišnjice stradanja žrtava ustaškog genocida u jasenovačkom logoru Donja Gradina teku prema planu i u skladu sa aktivnostima koje je utvrdio Organizacioni odbor.
Prema protokolu parastos žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini biće služen u nedjelju 22. aprila u 12.00 časova u Spomen-području "Donja Gradina".
Parastosu će prethoditi otvaranje izložbe učeničkih likovnih radova o temi "Jasenovac" u 10.00 časova, a brojne delegacije položiće vijence na grobna polja u Donjoj Gradinu u 11.30 časova.
Dan ranije, u Domu Kulture u Kozarskoj Dubici biće održana akademija u pomen nevino stradalim žrtvama Jasenovca sa početkom 20:00 časova.
Nino Jauz načelnik opštine Kozarska Dubica je potvrdio da će ove godine pomenu u Donjoj Gradini prisustvovati visoka delegacija Vlade Izraela koju će činiti dva ministra, te patrijarh jerusalimski Teofil Treći, poglavar Jerusalimske pravoslavne crkve. Jauz je dodao da će parastosu i pomenu, takođe, prisustvovati najviši politički zvaničnici Srpske i regiona, te drugi predstavnici političkih, vjerskih, diplomatskih, kulturnih institucija i organizacija, te da Organizacioni odbor, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, s puno pažnje pristupa organizaciji ovog događaja.
Milorad Bukva direktor Spomen-područja "Donja Gradina” je potvrdio da
sve pripreme koje se odvijaju u Spomen-području teku neometano i prema planu, te da je na dosadašnjim sjednicama Organizacionog odbora usaglašen okvirni program i protokol kojima je, između ostalog, predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, pomen i parastos žrtvama u Spomen-području `Donja Gradina` i obraćanje zvaničnika.
U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.
Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca u Hrvatskoj, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.
Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, tj. "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi