V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

24.04.2012. - Uskoro Hram posvećen solunskim dobrovoljcima
U Kozarskoj Dubici je planirana izgradnja pravoslavnog hrama posvećenog solunskim dobrovoljcima i svim stradalim Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu.
Arhijerejski namjesnik pounjski projerej-stavrofor Gojko Slijepčević i načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz bili su domaćini predstavnicima Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda - Odjeljenja za Srbiju, Ruskog doma i Srpsko-ruskog društva "Rusko srce" iz Beograda.
"Cilj ovog sastanka jeste da se u Kozarskoj Dubici na zapadnoj kapiji grada sagradi pravoslavni hram posvećen solunskim dobrovoljcima, i to za njih 308, i svim stradalim Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Ovim hramom obnavljamo pokidane niti svih pravoslavih naroda, a u školama bismo pokrenuli obnovu učenja ruskog jezika", rekao je protojerej Slijepčević.
On je naglasio da se uskoro bliži i stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata i realno je očekivati da će Kozarska Dubica do tada imati u funkciji ovaj hram.
U prisustvu gostiju iz vjerskog, političkog i kulturnog života sa područja opštine, sa nivoa vlasti Republike Srpske i BiH i iz inostranstva u znak početka saradnje i dobijanja usmene podrške izgradnje ovog hrama Srpska pravoslavna crkvena opština Kozarska Dubica dodijelila je povelje.
"Povelje su dodijeljne rukovodiocu Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda - Odjeljenja za Srbiju Nataliji Kocev, ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji Aleksandru Konuzinu, ambasadoru Bjelorusije u Srbiji Vladimiru Čuševu, predsjedniku Srpsko-ruskog društva u Beogradu `Rusko srce`, te opštini Kozarska Dubica na čelu sa Ninom Jauzom i to za nesebičnu podršku realizaciji ovog projekta", rekao je Slijepčević.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz je naglasio značaj njegovanja prijateljstva Srba i Rusa, saopšteno je iz ove opštine. On je naglasio da je Kozarska Dubica u Evropi drugi grad prema broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu, te da se istina o stradanju iz tog perioda mora glasnije izgovarati.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi