V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.06.2012. - Završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na “Topoli užasa”
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović izjavio je povodom završetka radova na "Topoli užasa" na Spomen-području Donja Gradina, da je zaštita tog simbola stradanja dug prema istoriji.
„Godinama se govori o `Topoli užasa` kao spomeniku zvjerstva koje se događalo na ovim prostorima i ona je godinama propadala. `Topola užasa` je praktično pala 1978. godine i godinama ležala na zemlji, te smo se zbog odlučili da idemo u konzervaciju i restauraciju tog spomenika“, rekao je Kasipović.
On je dodao da je ponosan na ovaj posao koji su izvršili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, te ocijenio da je napravljeno referentno djelo, gotovo bez premca u svijetu, koje će poslužiti i za naučne radove.
”Danas su u Spomen-području Donja Gradina na području opštine Kozarska Dubica završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na zaštiti „Toplole užasa“ koja je simbol stradanja nevinog stanovništva u ovom stratištu. Cijena radova je iznosila 50.000 KM, a trajali su punih pet sedmica”, reako je Nino Jauz načelnik opštine.
Kasipović je izrazio uvjerenje da će tokom ove godine početi radovi na izgradnji memorijalnog centra Spomen-područja Donja Gradina, te da će u naredna dva mjeseca kod "Topole užasa" biti izgrađen amfiteatar, rasvjeta i video-nadzor, kako bi se zaštitilo do sada učinjeno.
Konzarvator i restaurator Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Milica Kotur izjavila je da je izvršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima praktično spašena "Topola užasa", koja je bila u jako lošem stanju i na njoj su urađene velike intervencije.
Ona je dodala da je specijalnim sredstvom drvo toplole zaštićeno od svih budućih atmosferskih uticaja, te precizirala da su konzervacioni radovi trajali od 10. maja do danas, ali su im prethodili obimni istraživački radovi i izrada projekt

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi