V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.09.2012. - Usvojen Regulacioni plan Spomen-područja "Donja Gradina"
Skupština opštine Kozarska Dubica donijela je danas na 36. redovnoj sjednici, odluku o usvajanju Regulacionog plana Spomen-područja "Donja Gradina". Usvajanje ove odluke je podržano od strane sedamnaest odbornika od ukupno 29 koliko čini skupštinski saziv, odnosno bez prisustva odbornika PDP-a i jednog broja odbornika SDS-a.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz rekao je da je u pitanju odluka koja je veoma bitna za ovu opštinu, ali i Republiku Srpsku u cjelini jer je njome predviđena izgradnja novih sadržaja u Spomen-području, koji će Donjoj Gradini dati obilježja memorijalnog centra.
Jauz je podsjetio da je Program uređenja Spomen-područja Donja Gradina već usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da je preduslov njegove realizacije usvajanje regulacionog plana tog područja na lokalnom nivou.
“Programom uređenja tog stratišta, koji je usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđeno uređenje centralnih objekata uprave, muzeja, istraživačkog centra i vjerskih objekata za Srbe, Jevreje i Rome u središnjem dijelu Memorijalnog kompleksa "Donja Gradina".
On je precizirao da će se, takođe, raditi i uređenje grobnih polja, prilaznog platoa, maketa, administrativnog i obrazovnog centra sa tehničkim blokom, spomenika žrtvama i djeci, lokaliteta "Skela", fabrike sapuna i pruge, te da je već urađena zaštita "Topole užasa".
“Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i dio je koncentracionog logora Jasenovac koji je formiran za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u Drugom svjetskom ratu. U koncentracionom logoru Jasenovac u stravičnim mukama ubijeno je 700 000 muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i antifašista bez obzira na vjeru i naciju. Jasenovačka strava trajala je od avgusta 1941. godine, pa sve do 22. aprila 1945. godine”, rekao je Jauz govoreći o značaju ove ustanove.
Milorad Bukva direktor Spomen-područja Donja Gradina je rekao da je usvajanje ove Odluke od velikog značaja i krupno pitanje.
“Ovaj Regulacioni plan je osnovni element kada je u pitanju uređenje Spomen područja. Danas je stvorena osnovna pretpostavka za gradnju. Pošto je program uređenja već usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, usvajanjem ove odluke plan postaje operativan”, rekao je Bukva.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi