V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.05.2013. - Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini brojne delegacije iz Republike Srpske i inostranstva, među kojima i delegacija opštine Kozarska Dubica položile su vijence i upalile svijeće na grobnom polju "Topole".
Vijence su osim preživjelih logoraša i potomaka žrtava iz Republike Srpske i Srbije, položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović sa ministrima, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, izaslanici člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te predsjednika Vlade Srbije.
Vijence je položila državna delegacija Izraela, koju predvode vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Zev Elkin i direktor MIP-a Izraela za Evroaziju Ana Azari, predstavnik Konferencije najvećih američkih jevrejskih organizacija, kao i predstavnici ambasada u BiH - Srbije, Ruske Federacije, Nјemačke, Francuske, SAD, Holandije i drugih.
Na grobnom mjestu "Topole" u Donjoj Gradini vijence je položio i predstavnik Savjeta Evrope, delegacija grada Modin iz Izraela, Banjaluke, predstavnici Saveza udruženja boraca NOB-a, Boračke organizacije Srpske i drugih udruženja boračkih kategorija.
Vijence je položila delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i delegacije Jevreja iz BiH, Roma iz Republike Srpske i Srbije, te druge delegacije i pojedinci. U ime opštine Kozarska Dubica vijenac su položili načelnik opštine Mile Zlojutro, predsjednik Skupštine opštine Nebojša Milovčević i poslanik u Narodnj skupštini Republike Srpske iz ove opštine Darko Banjac.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini jutros je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena sveta arhijerejska liturgija.
Na grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina služen је parastosa za žrtve sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom koje su govorili Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, rabin Isak Asijel i predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

, nakon čega je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi