V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18. 07. 2013. - Hitno pokrenuti procedure za odobravanje međunarodnog putničkog saobraćaja u Kozarskoj Dubici
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nebojša Milovčević potvrdio je da će, zbog štetnih posljedica po našu opštinu nastalih primjenom Ugovora između BiH i Hrvatske, od Savjeta ministara i Predsjedništva BiH biti zatraženo hitno pokretanje procedura za odobravanje privremenog međunarodnog putničkog saobraćaja na graničnom prelazu Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica.

Riječ je o graničnom prelazu u centru Kozarske Dubice koji je Ugovorom o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske od 1. jula ove godine izgubio status međunarodnog graničnog prelaza i kategorizovan kao stalni granični prelaz za pogranični promet.

Milovčević je precizirao da su odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica na jučerašnjem zasjedanju razmatrali Informaciju o stanju graničnih prelaza na teritoriji opštine, a zatim jednoglasno usvojili zaključak da se od nadležnih institucija BiH hitno zatraži prekategorizacija tog graničnog prelaza.

"Skupština opštine Kozarska Dubica zahtjevaće da se saglasno odredbama Ugovora između BiH i Hrvatske hitno pokrenu procedure za odobravanje privremenog međunarodnog putničkog saobraćaja na graničnom prelazu Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, a zatim i prekategorizaciju tog prelaza u granični prijelaz sa međunarodni cestovni saobraćaj putnika", precizirao je Milovčević.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro potvrdio je da se izvršna vlast opštine Savjetu ministara BiH već obratila sa zahtjevom za prekategorizaciju graničnog prelaza Kozarska Dubica- Hrvatska Dubica, u kojem su argumentovane sve negativne posljedice sadašnje kategorizacije.

"Zahtjev opštine Kozarska Dubica upućen je 8. jula ove godine, a do danas nismo dobili povratne informacije ili bilo kakav odgovor po tom pitanju", izjavio je Zlojutro.

On je naglasio da je stupanjem na snagu ugovora između BiH i Hrvatske i njegovom primjenom od 1. jula ove godine potpuno je prestao promet ljudi i roba na mostu koji spaja Kozarsku i Hrvatsku Dubicu, a nastupile su i nesagledive negativne posljedice za stanovnike naše opštine, Banjalučke regije, a vjerovatno i za stanovništvo Hrvatske Dubice i Sisačko-moslovačke županije.

Zlojutro je potvrdio da su ostvareni kontakti sa načelnikom opštine Hrvatska Dubica Tomislavom Mateljkom, što je rezultiralo da se pokrenu slične inicijative za prekategorizaciju graničnog prelaza i kod nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Prema informacijama kojima raspolaže opoština Kozarska Dubica, međunarodnim graničnim prelazom između Kozarske i Hrvatske Dubice dnevno je prometovalo oko 150 vozila, a oko 50 lica iz susjedne Hrvatske zaposleno je na teritoriji opštine Kozarska Dubica.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi