V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

30.07.2013. - Visoka državna delegacija posjetila opštinu
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upoznao je danas delegaciju privrednika Kozarske Dubice sa činjenicom da je mjesec dana nakon primjene Ugovora o granici sa Hrvatskom, više lokalnih zajednica u BiH iznijelo značajne primjedbe na kategorizaciju određenih graničnih prelaza.
Šarović je izjavio da je privrednike opštine Kozarska Dubica i načelnika Milu Zlojutra upoznao sa činjenicom da je pitanje kategorizacije graničnih prelaza u nadležnosti Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, te da je prekategorizaciju moguće izvršiti ukoliko je hrvatska strana za to zainteresovana obzirom da je u pitanju međudržavni Ugovor.
"Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i ja smo prije nekoliko dana pokrenuli inicijativu prema Savjetu ministara BiH, kojoj su se pridružili i ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, u kojem smo tražili da se pitanje izmjene Ugovora stavi na dnevni red Savjeta ministara", rekao je Šarović.
Šarović, koji je danas boravio u posjeti opštini Kozarska Dubica, izrazio je uvjerenje da će se to pitanje, zbog zahtjeva lokalnih zajednica, naći na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, te da će u proceduri koja slijedi, biti moguće pregovarati sa hrvatskom stranom i naći odgovarajuće rješenje.
On je ovom prilikom rekao da „Mlijekoprodukt“ ima ključni brend ovog područja, te da preduzeće za sebe veže stotine kooperanata i da od njega zavise hiljade porodica. „U poslednjih nekoliko mjeseci smo napravili napredak i u skorije vrijeme očekujemo da se upiše EU broj Mlijekoprioduktu čime bi se stvorili uslovi da ovo preduzeće do kraja godine izvozi mlijeko“, rekao je Šarović.
On je naglasio da HPK ima EU broj ali da izvozna kvota nije dovoljno visoka, te da je pregovarački tim BiH uz zahtjev za povećanje kvota za vino i ribu uvrstio i zahtjev za povećanje kvota za šećer, konkretno za HPK iz Kozarske Dubice. „Mi u pregovorima sa EU nećemo izostaviti interese HPK jer nastojimo štititi opšte interese i radna mjesta“, rekao je Šarović. Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH je rekao da način na koji načelnik Kozarske Dubice pristupa rješavanju ključnih problema je najbolji način da jedna lokalna samouprava ostvari svoja prava. „Sporazum koji je Nebojša Radmanović potpisao je definisao status Graničnog prelaza u Kozarskoj Dubici, a to pitanje je aktuelno unazad 4 godine. Trenutno, na inicijativu načelnika Zlojutra nastoji se izmijeniti status prelaza u centru grada“, rekao je Tadić.
Borislav Bojić predsjednik Komisije za spoljnu trgovinu i carine je istakao da će problem o prelazima u BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti predmet rasprave idućeg mjeseca kako bi se iznašlo rješenje u korist građana Kozarske Dubice i ostalih opština. Darko Banjac poslanik u Narodnoj skupštini RS iz ove opštine je istakao da je posjeta državne delegacije pokazatelj da opštinsko rukovodstvo u saradnji sa višom instancom vodi računa o lokalnoj zajednici. "Inicijative za rješavanje problema statusa graničnog prelaza su pokrenute i očekujemo pozitivno rješenje. Osim za rješavanje ovog problema, prisutno je veliko zalaganje ministra Šarovića i za rješavanje pitanja izvoza mlijka za preduzeće "Mlijekoprodukt", kao i pitanja izvoznih kvota za HPK, a sve u cilju sprječavanja otpuštanja radnika i održavanja proizvodnje", rekao je Banjac i naglasio da samo zapošljavanje u realan sektor može doprinijeti jačanju lokalne zajednice, te da je rad opštinskog rukovodstva usmjeren u tom pravcu.
Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica je istakao da se nada da će djelovanje ovog ministarstva i Savjeta ministara rezultirati time da neće biti smanjenja izvoza za HPK i „Mlijekoprodukt“. „Ukoliko se to ostvari nemamo razloga za strahovanje, a imamo informaciju da je menadžment Mlijekoprodukta obezbijedio tržište za narednih nekoliko mjeseci. Dok se ne riješi pitanje Graničnog prelaza u centru grada i on ne dobije status prelaza za putnički saobraćaj, moraćemo se služiti propusnicama, što nije rješenje ni za opštine Prijedorske regije ni Sisačko-moslavačke županije. Još uvijek postoji pitanje kad, gdje i za koliko novca se mogu dobiti propusnice“, izjavio je Zlojutro.
U delegaciji sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su bili direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.
Tokom posjete Kozarskoj Dubici delegacija je obišla pogone "Mijekoprodukt-a“ i preduzeća "Dubikoton".

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi