V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.08.2013. - Utvrđen program obilježavanja 18. godišnjice odbrane od hrvatske agresije
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro najavio je danas da će osamnaesta godišnjica odbrane područja ove opštine od agresije hrvatske vojske u septembru 1995. godine biti obilježena nizom događaja komemorativnog, sportskog i vjerskog karaktera koji će trajati od 8. do 29. septembra.

"Nizom događaja komemorativnog, sportskog i vjerskog karaktera biće obilježen ovaj značajan istorijski događaj kako bi se ukazalo na radost odbrane naše opštine od hrvatske agresije, prisjetilo na velike žrtve i odala počast stradalim sugrađanima", izjavio je Zlojutro.
On je, nakon sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje "Septembarskih dana odbrane", precizirao da će 18. septembra, na dan kada je 1995. godine hrvatska vojska napala područje opštine Kozarska Dubica, u Spomen hramu Svete Petke biti služna zaupokojena liturgija i parastos za poginule civile i vojnike i položiti cvijeće kod spomen krsta.
Istog dana, u večernjim časovima, u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Knežici održaće se večernje bogosluženje i prigodan kulturno-umjetnički program.
Dan ranije, 17. septembra u svim školama na području opštine Kozarska Dubica biće održan istorijski čas na kome će o događajima iz septembra 1995. godine učenicima govoriti profesori i predstavnici Opštinske boračke organizacije.
U okviru programa "Septembarski dani", 8. septembra u mjesnoj zajednici Bjelajci biće održan memorijalni turnir u malom fudbalu kao znak sjećanja na poginulog policajca Zorana Bulića.
Na mjestu pogibije Bulića u Donjoj Gradini cvijeće će biti položeno 19. septembra, dok će se 20. septembra održati tradicionalna "Biciklijada", koja će krenuti ispred platoa kod spomen krsta.
Dan 11. dubičke brigade biće obilježen kod Hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici 21. septembra, a 29. septembra delegacije će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na spomen obilježje Narodnom heroju Majoru Milanu Tepiću na mjesnom groblju u Komlencu.
U opštini Kozarska Dubica su u samo dva dana trajanja hrvatske agresije od dejstva napadačke artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginule 44 osobe, odnosno 32 pripadnika dubičke brigade Vojske RS i 12 civila, koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu. Procjena pričinjene materijalne štete u u Kozarskoj Dubici je 50 miliona.
Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske - Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.
Hrvatske vojne snage uspjele su u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine na dva mjesta da pređu rijeku Unu - kod Novog Grada i Kozarske Dubice, i probiju graničnu liniju odbrane.
Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriji zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi