V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.03.2014. - Pomen žrtvama ustaškog genocida 27. aprila
Opština Kozarska Dubica spremno dočekuje obilježavanje parastosa i pomena žrtvama ustaškog genocida, koje će se održati 27. aprila u Donjoj Gradini, potvrdio je Mile Zlojutro načelnik opštine.
“Pripreme za obilježavanje 69. godišnjice stradanja žrtava ustaškog genocida u jasenovačkom logoru Donja Gradina teku prema planu i u skladu sa aktivnostima koje je utvrdio Organizacioni odbor. Na prvoj sjednici Odbora usaglašeni su program i protokol kojima je, između ostalog, predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, pomen i parastos žrtvama u Spomen području "Donja Gradina. Kao i svake godine početak obilježavanja godišnjice sjećanja na žrtve ustaškog genocida u jasenovačkom logoru Donja Gradina će početi služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi “Svetih apostola Petra i Pavla”", rekao je Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica.
On je dodao da će Opština organizovati besplatan autobuski prevoz za građane koji žele prisustvovati parastosu i pomenu u Donjoj Gradini.
U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, koje predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu, stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti.
Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.
Logor u Donjoj Gradini formiran je 1941. godine i predstavljao je "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).


.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi