V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

14.04.2014. - U Narodnoj biblioteci izloženo djelo slavnog Pabla Pikasa
Djelo slavnog slikara Pabla Pikasa “Glava muškarca“ prvi put je večeras izloženo u prostorijama Narodne biblioteke u okviru stalne postavke legata narodnog heroja Boška Šiljegovića.
Izložbu, koja je organizovana povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja Biblioteke, u prisustvu brojnih gostiju i medijskih kuća iz zemlje i regiona otvorio je Mile Zlojutro načelnik opštine, a postavljene su knjige, časopisi, umjetničke slike, grafike iz zavičajne zbirke i legat biblioteke “Boško Šiljegović”.
Govoreći o značaju ovog djela načelnik Zlojutro je naglasio da se u prostorijama Narodne biblioteke nalazi pregled ne samo lokalne nego i svjetske istorije 20. vijeka.
“U ovim knjigama su posvete najznačajnijih državnjika druge polovine 20. vijeka. Ovo je prilika za sve one koje to interesuje, uključujući i djelo slavnog Pikasa, da dođu u Kozarsku Dubicu i posjete izložbu”, rekao je Zlojutro.
On je naglasio da treba pojasniti, kada je u pitanju djelo Pabla Pikasa, ako je nešto nulte vrijednosti nije i neopisivo skupo.
”Djelo je svakako od velike umjetničke vrijednosti. Ono je već izazvalo veliki interes van Kozarske Dubice u okolnim zemljama i u cijeloj BiH iako nije bilo izloženo. Očekijem da će taj interes tek sada da dođe do izražaja”, rekao je Zlojutro i naglasio da je Kozarska Dubica ponosna što ima takvo djelo jer istih nema mnogo na prostorima bivše Jugoslavije.
On je rekao da je ovo još jedna od lijepih vijesti iz Kozarske Dubice, a osim ovoga oni koji dođu vidjeće da ova lokalna zajednica imamo mnogo toga da pokaže.
Legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je u posjedu biblioteke od 1988. godine, sadrži 2343 monografskih i 2419 serijskih publikacija, kao i dvije umjetničke slike, 46 grafika i plaketu AVNOJ-a.
Ekspertiza istoričarke umjetnosti Danke Damjanović, koju je Narodna biblioteka angažovala kao sudskog vještaka za procjenu pomenutog djela, još krajem januara pokazala je ne samo da je riječ o originalu, nego i o djelu neprocjenjive vrijednosti.
Kako svjedoči datum ispisan na litografiji, djelo je nastalo 15.04.1964. godine, mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu na kome je učestvovao i narodni heroj Boško Šiljegović kao šef delegacije Komunističke partije Jugoslavije.
Direktor Narodne biblioteke Danijela Balaban je podsjetila da je riječ je autoportretu koji je rađen tehnikom litografije.
”Slavni slikar je radio grafičke listove koje je namijenio kao poklon šefovima delegacija koji su bili učesnici na Kongresu 1964. godine. Obzirom da je Boško Šiljegović bio šef delegacije i on je na poklon dobio jednu sliku koju je zajedno sa svojim legatom ostavio na čuvanje našoj biblioteci koja ovih dana proslavlja lubilarnih 50 godina od osnivanja”, rekla je Balaban i dodala da je Odlukom Skupštine opštine tada Bosanska Dubica 30. marta 1964. godine osnovana Opštinska narodna biblioteka, te da prolazeći mnoge organizacione oblike danas rade kao samostalna Javna ustanova Narodna biblioteka Kozarska Dubica.
“Večerašnja izložba predstavlja završetak aktivnosti na obilježavanju jubileja. Imali smo niz manifestacija, književno veče za odrasle gdje smo ugostili novinarku i književnicu Vesnu Dedić Milojević, za najmlađe članove smo organizovali druženje sa dječijim pjesnikom Vidom Vukelićem, a srednjoškolci su imali radionicu koju smo organizovali u saradnji sa Spomen-područjem Donja Gradina. Izložba će biti otvorena do 28. aprila, a nakon toga djela ćemo vratiti u vitrine gdje se nalazi legat Boška Šiljegovića, a grafika ostaje kao stalna postavka i dio legata koji nam je poklonjen i ostavljen na čuvanje.
“Mi imamo informaciju da je urađeno 1000 primjeraka, a ovaj primjerak koji mi imamo je 270. Grafika se nikada neće naći na tržištu bar što se nas tiče. Čuvali smo je do sada, čuvaćemo je i od sada”, rekla je Balaban i dodala da je djelo bezbjedno i osigurano na adekvatan način.
Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji su biblioteci čestitali jubilej i ukazali na značaj posjedovanja ovakvog djela i za opštinu i ustanovu.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi