V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.11.2014. - Održana 22. sjednica SO
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je juče na 22. redovnoj sjednici nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 10 miliona 443 hiljade i 600 maraka.
Vinko Stojčić načelnik Odjeljenja za finansije, računovodstvo i naplatu budžeta je obrazložio nacrt i podsjetio da veliko opterećenje za opštinski budžet predstavlja smanjeni koeficijent za raspodjelu sredstava od PDV-a, što će i uzrokovati smanjenje prihoda. On se osvrnuo i na dugoročno zaduženje opštine kao i deficit, a koji su nastali u prethodnom periodu i biće teret opštinske kase u narednim godinama.
Stojčić je naglasio da će Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove biti neophodna znatno veća sredstva obzirom na veliku štetu na infrastrukturnim objektima koja je nastala usljed ovogodišnjih poplava.
Ljubomir Marjanović zamjenik načelnika opštine je podsjetio da je zadržan kontinuitet pada priliva sredstava od povrata PDV-a u opštinski budžet, te da će u narednoj godini uslijediti rigorozne mjere trošenja budžetskih sredstava.
Završnu riječ u raspravi o nacru budžeta dao je načelnik opštine Mile Zlojutro koji je rekao da opštinska vlast očekuje da će “ma ko formirao vlast na državnom nivou početi obraćati više pažnje na status lokalnih zajednica, te odnositi se s više brige o istima”.
On je posjetio da će u prvom polugodištu 2015. godine, obzirom na očekivano stanje po pitanju prihodovne strane, morati uslijediti rebalans budžeta.
Odbornici su juče jednoglasno usvojili informacije o projektu “Vodosnabdijevanja” sa izvorišta Komlenac i o stambenoj problematici na području opštine koja se odnosi na problem nastao pri otkupu stanova, potom na registraciju Zajednica etažnih vlasnika i uopšteno na analizu stambene problematike sa osvrtom na mogućnosti kandidovanja projekata.
Bez podrške opozicionog SNSD-a i sa jednim uzdržanim glasom usvojene su informacije o poslovanju preduzeća “Vodovod” i “Komunalac” u 2013. godini.
Jednoglasnu podršku dobila je Informacija o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2013/2014. godini i o upisu učenika u školsku 2014/2015. godinu na području opštine.
U Informaciji se navodi da je za osam godina broj upisanih učenika u gradskim osnovnim školama smanjen za 524, a prisutan je i odliv srednjoškolaca u Kostajnicu i Prijedor, što su ključni problemi po pitanju obrazovanja na području opštine.
Odbornici su sa 15 glasova za usvojili i Izvještaj o imenovanju Konkursne komisije za provođenje procedure po javnom konkursu za imenovanje članova Opštinske izborne komisije.
Dušan Drljić imenovan je za predsjednika, a za članove Ljiljana Vrban, Pero Karan, Goran Dragaš i Gordana Dragičević.
Odluka o organizovanju i funkcionisanju Civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja na području opštine usvojena je jednoglasno, dok Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata na području opštine nije dobila skupštinsku većinu.
Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti vlasnici 19 ugostiteljskih objekata ranije su podnijeli inicijativu za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata svih kategorija, u zimskom periodu za jedan sat. Razlog inicijative je ekonomska opravdanost, ali prijedlog je dobio podršku samo odbornika SDS-a dok je većina ostalih bila uzdržana. Po pitnju ove tačke dnevnog reda Skupština opštine je usvojila zaključak, a na prijedlog PDP-a, da se pribavi mišljenje građana i ostalih ustanova po pitanju produženja radnog vremena za ove djelatnike.
Na inicijativu OSCE-a na 22. zasjedanju prezentovana je Strategija komunikacije Opštine Kozarska Dubica sa javnošću za period od 2010. do 2015. godine.
Sekretar SO Stojan Krnjaić je naglasio da je cilj da se postojeća strategija, na osnovu sugestija odbornika, doradi radi unapređenja komunikacije svih nivoa vlasti s javnošću.
Predsjednik SO Nebojša Milovčević pozvao je odbornike da u narednih 15 dana dostave svoje prijedloge.
Nada Glišić Suvajac službenik OSCE-a je obrazložila da je misija OSCE-a da Zakonodavna vlast u lokalnim zajednicama dobije veći prostor po pitanju komunikacije i odnosa s javnošću, odnosno da se odbornici uključe u što većem broju u komunikaciju s građanima.
Na ovom zasjedanju opštinskog parlamenta Komisija za zaštitu ljudskih prava apelovala je na odbornike putem dopisa da podrže nastavak akcije prikupljanja sredstava za liječenje mlade Dubičanke Nataše Vrebac.
Ljekari su konstatovali da je ovoj djevojčici neophodna hitna transplantacija jetre, a za šta je, uključujući i troškove liječenja, pneophodno ukupno oko 150. 000 eura.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi