V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

14.01.2015. - Pravoslavni vjernici proslavili Novu godinu
U hramovima Srpske pravoslave crkve u Kozarskoj Dubici sinoć je tradicionalnim molebanom dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.
Ove godine nije bilo organizovane proslave na gradskom trgu, ali su se pravoslavni vjernici okupili u hramovima gdje je molitvom za priziv milosti Božje blagosiljan početak nove godine, a u ponoć upriličen vatromet.
Molitvi u hramu “Svete Petke” prisustvovao je načelnik opštine Mile Zlojutro sa saradnicima koji je uputio čestitku pravoslavnim vjernicima uz želju da ova godina bude u znaku zdravlja, sreće i svakog boljitka.
Moleban u crkvi “Svetih apostola Petra i Pavla” u prisustvu brojnih građana služio je prvi paroh dubički Gojko Slijepčević naglasivši da je ponoćna molitva na ovaj datum tradicija koja okuplja pravoslavne vjernike u svetim hramovima.
“Svim pravoslavnim vjernicima čestitam početak Nove godine. Takođe svim ostalim građanima čestitam novi godišnji krug u koji smo ušli i da gospod Bog svima podari svako dobro i neka 2015. godina bude godina blagodati i svakog dobra”, poručio je paroh Slijepčević.
Molebanu je pored opštinskih zvaničnika prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.
Dubičani, koji praznuju ovaj dan u najvećem broju su praznik proslavili u svojim domovima ili su zabavu potražili u pojedinim klubovima, kafićima i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć.
Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božići, neke porodice nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima, a mnoga pravoslavna domaćinstva obilježavaju krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog.
Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi