V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

10.02.2015. - Zajednički djelovati u korist građana Kozarske Dubice
Pribavljanje sredstava za rad Osnovnog suda u opštinu Kozarsak Dubica doprinijelo bi boljoj poziciji građana i privrede, koji već 10 godina svoja prava ostvaruju u sudu u Prijedoru.
Ovakav stav zauzeo je nedavno i SDS-ov poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji je priložio Amandman da se napravi prostor u republičkom budžetu za obezbijeđivanje sredstava za rad ovog suda.
Promjenom zakona o osnovnim sudovima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još 2011. godine, a koji je stupio na snagu 2012. godine vraćen je Osnovni sud u Kozarskoj Dubici, a za njegov rad neophodna su sredstva na godišnjem nivou od oko 700. 000 KM.
Banjac je u razgovoru za Radio televiziju Kozarska Dubica rekao da smatra da ne postoji razlog da ovaj sud ne počne sa radom.
“Sud ima svoje prostorije i kadra, a sredstva koja bi bila potrebna po mom Amandmanu u kome se navodi da sud počne sa radom u julu 2015. godine bilo bi neophodno do 400. 000 KM. Sredstva bi mogla da se obezbijede iz budžetske rezerve kako ni jedna druga stavka ne bi bila oštećena ili uskraćena za predviđena izdvajanja iz budžeta Republike”, rekao je Banjac i dodao da treba postojati volja svih političkih partija da zajednički djeluju u korist građana Kozarske Dubice.
On je podsjetio da je Osnovni sud u Kozarskoj Dubici prestao sa radom u martu 2004. godine.
Od tada su građani ove opštine kao i pravni subjekti upućeni na Osnovni sud u Prijedoru koji je nakon reorganizacije sudova u BiH, postao nadležan za Kozarsku Dubicu.
On je rekao da od strane Opštine Kozarskla Dubica već četiri godine postoji inicijativa prema višim instancama vlasti da se magistralni put Kozarska Dubica-Gradiška uvrsti u Program za rekonstrukciju puteva u Republici Srpskoj.
„Površina na takozvanom „tranzitu“ ili put M14 i M14 1 u dužini od 1.750 metara zahtjeva kompletno presvlačenje jer je u dosta oštećenom stanju i on ne spaja samo dvije opštine nego i dvije regije i dva granična prelaza. Građani Kozarske Dubice plaćaju putarinu i oni zaslužuju da se izvrši rekonstrukcija i omogući bezbijedno odvijanje saobraćaja, ne samo za njih nego i za one koji prolaze kroz ovu pograničnu opštinu“, rekao je Banjac.
Govoreći o novom Zakonu o javnom redu i miru Banjac je iznio stav da isti nije trebalo da bude donesen u predloženoj formi.
„Sloboda govora građana ne smije biti ugrožena i svako sprječavanje u tom smislu izaziva samo kontraefekte. Da se internet definiše kao javni prostor izazvalo je dosta polemike i takav stav ograničava slobodu govora građana“, rekao je Banjac.
Kao poslanik koji je ponovo dobio podršku građana da naredne četiri godine ispred Srpske demokratske stranke predstavlja interese Kozarske Dubice i građana u Narodnoj skupštini Republike Srpske Banjac je rekao da biti ponovo izabran znači imati obavezu prema glasačima i svom gradu.
„Jedan sam od ljudi koji će težiti da što više Dubičana radi na višim instancama Vlasti jer to u svakom pogledu treba i može da doprinese napretku opštine“, rekao je Banjac.
Opština Kozarska Dubica na proteklim opštin izborima dobila je dva poslanika u Narodnoj Skupštini RS, Darka Banjca ispred SDS-a i Pericu Bundala ispred PDP.
Pitanja koja bi uveliko promijenila položaj ove opštine, a o kojima je bilo riječi na proteklim sjednicama Narodne skupštine odnose se na uređenje Spomen-područja Donja Gradina, pribavljanje sredstava za osposobljavanje za rad Osnovnog suda u ovoj opštini i rekonstrukciju magistralnog puta M14. Takođe, koristeći svoj uticaj poslanici su se zalagali kod viših instanci vlasti da se razmotri nekoliko inicijativa koje su pokrenute od strane Opštinske uprave za prekategorizaciju Graničnog prelaza u centru grada čije zatvaranje je uzrokovalo nemjerljivu štetu ovoj lokalnoj zajednici.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi