V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

09.03.2015. - Dvodnevni seminar o holokaustu
Dvodnevni seminar o obrazovanju o holokaustu počeo je danas u opštini Kozarska Dubica.
Riječ je o trećem po redu predavanju kao dodatnom vidu edukacije za profesore istorije i srpskog jezika o temi holokaust i genocid, na osnovu čega će oni stečeno znanje prenositi u svojoj praksi.
Predavanje vodi Hava Baruh profesor Međunarodne škole pri Memorijalnoj ustanovi „Jad Vašem” iz Jerusalima i šef Evropskog deska u ovom Memorijalnom centru.
Ona je podsjetila da su sam holokaust i Drugi svjetski rat vrlo traumatično iskustvo i postavlja se pitanje kako mlade generacije učiti o dešavanjima iz tog perioda.
„Ja dolazim ovamo svake godine iz „Jad Vašema“ najvećeg centra za izučavanje holokausta u svijetu. Mi radimo, u okviru naše škole za izučavanje holokausta, sa profesorima iz cijelog svijeta. Imamo više odjela, a jedan od njih je i Odjel za Evropu“, pojasnila je Baruhova.
Ona je rekla da se nastoji mladim generacijama predočiti šta se dešavalo u to vrijeme u smislu da ne dobiju samo puke informacije.
„Profesori iz Republike Srpske i mi već sarađujemo od ranije i imamo vrlo dobru grupu prosvjetnih radnika koji su obučeni za ovakav rad. Pokušavamo učenicima da pokažemo šta su to stereotipi, mržnja prema drugima i šta su posljedice svega toga, a to je jako teško. Holokaust je ekstreman primjer ovakve mržnje, ali nažalost posljedice i dalje postoje. Nastojimo da smanjimo njihov uticaj i možemo se samo nadati da ćemo u tome uspjeti“, rekla je Baruhova.
Prisutne je pozdravio Mile Zlojutro načelnik opštine koji je podsjetio da je Kozarska Dubica mjesto u kome se desio genocid u Drugom svjetskom ratu i da je tada izgubljeno više od polovine stanovnika ove opštine.
„U formalnom smislu niko to nije ni proglasio genocidom. Ovaj seminar se održava po treći put u našoj opštini i na ovaj način se prenose savremene metode u izučavanju holokausta i genocida i svakako su od koristi za naše profesore i djecu“, rekao je Zlojutro.
Milorad Bukva direktor Spomen područja Donja Gradina je rekao da seminaru prisustvuju 22 profesora iz Republike Srpske i da se seminar organizuje u saradnji sa Memorijalnom ustanovom „Jad Vašem” iz Izraela i Pedagoškim zavodom Republike Srpske.
Predrag Damjanović direktor Republičkog pedagoškog zavoda je rekao da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Reoubliku Srpsku i Izrael.
„Sama činjenica da dijelimo iste antifašističke vrijednosti i da su Srbi i Jevreji doživjeli istu sudbinu u Drugom svjetskom ratu govori da je ovo dobra prilika da naši profesori nauče pedagoški pristup izučavanja holokausta i taj pristup prenose u osnovne i srednje škole“, rekao je Damjanović.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi