V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

17.04.2015. - Stradali u Jasenovcu ne smiju biti zaboravljeni
Žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ne smiju biti zaboravljene, a strahote koje su se dogodile ne smiju biti ponovljene, poručili su danas u Banjaluci predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša.
Predstavnici Organizacionog odbora, kojeg je član i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, pozvali su građane da u nedjelju, 19. aprila, u što većem broju dođu u Donju Gradinu.
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je na konferenciji za novinare da se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, osim najviših zvaničnika Srpske, očekuje dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ministrima Srbije, izaslanika predsjednika Srbije, te gradonačelnika izraelskog grada Modina.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je sve spremno za dostojanstveno obilježavanje stradanja u Jasenovcu i Donjoj Gradini.
"Formiran je i odbor koji je zadužen za raspisivanje tenderske dokumentacije za izgradnju svih objekata bitnih za Spomen-područje Donja Gradina da bi ovo područje postalo mjesto gdje će svakodnevno dolaziti učenici, ali i naučni radnici, istoričari koji će detaljnije proučiti šta se desilo i svijetu poslati istinu", istakao je Malešević.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Milorad Bukva rekao je da je, osim centralnog događaja obilježavanja stradanja, ove godine ova javna ustanova upriličila i izložbu o sistemu logora iz Drugog svjetskog rata, te da je izdala knjigu o posljednjim jasenovačkim logorašima i priprema stručni časopis.
Povodom obilježavanja 70 godina proboja jasenovačkih logoraša Javno preduzeće "Pošte Srpske" štampalo je poštansku marku u tiražu od 10.000 primjeraka sa motivima kamenog cvijeta – spomenika stradalim u Jasenovcu, najvećem logoru u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata.
U Jasenovcu i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini od avgusta 1942. do aprila 1945. godine stradalo 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.
U toku 1942. godine na tom području uništena su 153 sela i 68.000 ljudi je nestalo u logorima. Stradalo je i 23.500 djece do 15 godina, a Dubica je od 33.000 u ratu izgubila čak 18.500 stanovnika.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počeće u nedjelju Svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 časova u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a biće nastavljeno izložbom likovnih i literarnih radova učenika u Spomen-području Donja Gradina, čije je otvaranje predviđeno u 10.00 časova.
Polaganje cvijeća i vijenaca predviđeno je sa početkom u 11.15 časova, zajednička molitva tri konfesije biće održana na grobnom polju Košute sa početkom u 12.00, nakon čega slijedi obraćanje zvaničnika i održavanje akademije.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi