V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.05.2015. - VLADIKA JEFREM SLUŽIO LITURGIJU U CRKVI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG
U crkvi svetog Vasilija Ostroškog u dubičkom selu Pobrđani, vladika banjalučki Jefrem danas je, uz sasluženje više sveštenika, služio svetu liturgiju posvećenu prazniku Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca.
Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik tog velikog svetitelja čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, a dio svete relikvije prenesen je u dubičko selo Pobrđani u crkvu podignutu u čast ovom svecu.
Ta crkva, koja nosi ime Svetog Vasilija Ostroškog sagrađena je prije 10 godina uz blagoslov Vladike Jefrema, a od tada taj vjerski objekat svake godine posjećuje sve veći broj vjernika iz cijelog svijeta.
U obraćanju vjernicima Vladika banjalučki Jefrem istakao je da se na današnji dan vjernici Srpske pravoslavne crkve okupljaju u brojnim hramovima posvećenim Svetom Vasiliju Ostroškom, koji je kroz vjekove molio za pravoslavni rod.
"U vrijeme turske i latinske okupacije čuvao je narod, vjeru, dušu i obraz pravoslavlju, a ta vremena su bila izuzetno teška. Znao je da je božja moć najveća moć, a naš narod nikada kroz istoriju nije gledao koliku žrtvu podnosi, već koliku svetinju brani", rekao je vladika Jefrem obraćajući se vjernicima.
On je naglasio da je manastir Ostrog u kome se čuva tijelo tog svetitelja najveće svetilište srpskog naroda, mjesto gdje se ljudi okupljaju i mole.
Vladika Jefrem je dodao da je za 10 godine postojanja Crkve svetog Vasilija Ostroškog u Pobrđanima u Kozarskoj Dubici, ta svetinja okupila zajednicu vjerujućih ljudi, koji se obraćaju Svetom Vasiliju i pokazuju snagu duha kroz vjeru i molitvu.
U tom vjerskom objektu danas je služena i hramovna slava, a prema pravoslavnim običajima ovogodišnji kum crkve je Radomir Trubarac iz Prijedora.
Ktitor Crkve svetog Vasilija Ostroškog u Pobrđanima Borko Bosiočića podsjetio da je ta crkva danas mjesto hodočašća na kome svoju molitvu svetom Vasiliju Ostroškom upućuju brojni pravoslavni i drugi vjernici.
Proslavi Svetog Vasilija Ostroškog prisustvovali su i predstavnici, javnog i političkog života, među kojima i poslanik u Narodnoj Skupštini Darko Banjac.
Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, veliki svetitelj SPC, je na današnji dan u 17. vijeku okončao ovozemaljski život, a manastir na Ostrogu je najposjećeniji je pravoslavni manastiru na Balkanu jer u moć iscjeljenja i utjehe tog sveca mnogi vjeruju.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi