V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.05.2015. - GODIŠNJA SKUPŠTINA MEĐUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE SLIJEPIH I SLABOVIDIH LICA
U Kozarskoj Dubici juče je održana godišnja sjednica Skupštine Međuopštinske organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica.
Na skupštini, na kojoj je ujedno obilježeno i 30 godina postojanja organizacije, konstatovan je nezadovoljavajući položaj slijepih i slabovidnih osoba i naglašen problem njihovog zapošljavanja.
"Nismo zadovoljni položajem slijepih i slabovidih, kao ni naših organizacija", izjavio je predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić i naglasio da se pitanje zapošljavanja tih lica mora bolje rješavati.
Suzić je rekao da mu je drago da se Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica održala 30 godina, iako nije u zavidnom položaju, i pozvao članove organizacije da budu aktivniji, jer pasivnim ponašanjem sebe dovode na margine društva.
Na sjednici je razmatran finansijski izvještaj o poslovanju za 2014. godinu i utvrđen plan rada organizacije u tekućoj godini.
„Mi imamo podršku Opštinske uprave i zahvaljujići tome možemo i da funkcionišemo. Ekonomska situacija je jako teška u cijeloj Republici i to se najviše odražava na najslabije kategorije ali mi se nadamo da će se u ovoj i narednim godinama stanje promijeniti na bolje“, rekao je Miladin Trkulja predsjednik Međuopštinske organizacije.
Skupštini je prisustvovao i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro sa saradnicima, koji je izjavio da opštinska uprava nastoji biti podrška ovoj organizaciji.
„Sama činjenica da postoje toliko dugo godina govori o potrebi njihovog postojanja. Bez obzira na krizu opština isplaćuje budžetom predviđena sredstva za podršku ovom udruženju. To nisu velika sredstva ali njima znače“, rekao je Zlojutro i podsjetio da opština Kozarska Dubica ima zaposlena lica sa invaliditetom i time nastoji pitanje ovih kategorija društva dovesti u što ravnopravniji položaj.
Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih, promovisan je roman "Ploska", Dubičanina Srete Vučkovića, dugogodišnjeg člana organizacije, koji je ove godine osvojio specijalno priznanje na književnom konkursu Saveza slijepih Srbije.
"Roman `Ploska` je hronika saga o mojoj porodici i govori o tome kako su došli u ove krajeve, te o životu između dva svjetska rata i prijateljstvu sa jednom bošnjačkom porodicom. Želio sam da ova knjiga sačuva od zaborava priču o mojoj porodici i istoriju i običaje naroda ovog kraja", istakao je Vučković.
Autor je potvrdio da je roman za sada dostupan u audio-izdanju, a da je u pripremi i štampano izdanje u 500 primjeraka.
Recenzent i lektor djela profesor Srpskog jezika i književnosti Gordana Latinovi je ovom prilikom prisutnima govorila više o djelu.
Želimir Radinović direktor Javne ustanove Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS je rekao da je književno djelo Srete Vučkovića već prepoznato kao vrijedno jer predstavlja istorijski trag jednog vremena.
On je naglasio da je ova ustanova zbog toga odlučili knjigu štampati u audio zapisu i učini dostupnom u biblioteci.
Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica opština Kozarska Dubica i Kostajnica broji 104 člana od kojih je 81 iz Kozarske Dubice.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi