V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.06.2015. - Veče sjećanja na žrtve ustaškog logora
U Stokholmu je održano Veče sjećanja povodom 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša iz kompleksa ustaškog koncentracionog logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, saopšteno je iz dobrotvorne organizacije "Memorijalna fondacija Jasenovac holokaust".
Veče sjećanja su organizovali Ambasada Srbije u Švedskoj, nevladina organizacija "Biro Republike Srpske u Švedskoj", Fondacija "Carica Jelena", Crkvena opština Sveti Sava - Stokholm i Radnički univerzitet u glavnom gradu Švedske.
Program komemoracije, koja je održana u prepunoj sali Radničkog univerziteta u Stokholmu, kako prenosi SRNA bio je priređen isključivo za švedsku publiku koja je veoma malo znala o genocidu i holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj program je otvorila izložba o stradanju jasenovačkih žrtava filmskog stvaraoca Sime Brdara, kao i njegov nagrađivani dokumetarni film "Čista krv", koji govori o jasenovačkom logorašu, živom svjedoku, Jevrejinu Cadiku Danonu - Bracu.
Najveću pažnju Šveđana privuklo je predavnje direktora dobrotvorne organizacije "Memorijalna fondacija Jasenovac holokaust" iz Londona Dragane Mijatović Tomašević, koja je objasnila razliku između ustaške i naci-fašističke ideologije, te ukazala da u NDH tokom Drugog svjetskog rata nije bilo fašističkih žrtava.
Ona je govorila o značaju i ulozi Ivana Hansa Merca, pionira "Katoličke akcije" u NDH, koji je ustaškom režimu bio najveći duhovni ideolog.
Cjelokupan materijal sa ovogodišnje komemoracije u Stokholmu, na zahtjev Švedskog instituta za proučavanje žive istorije, biće predat ovoj instituciji, koja se bavi demokratijom i ljudskim pravima, koristeći iskustva istorije kao nauka za budućnost.
U okviru komemoracije, koja je održana 29. maja, prikazan je odlomak iz intervjua živog svjedoka Jasenovca profesora Žarka Vidovića, autorke Jelene Mile.
Vidović je kao student uhvaćen u Sarajevu i prebačen u logor Jasenovac odakle su ga Nijemci izvukli 1942. godine i poslali na prinudni rad gradnje puteva na krajnjem sjeveru Norveške.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi