V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2015. - OBILJEŽENO 20 GODINA OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA RS I BIH
Danas je u Kozarskoj Dubici upriličena centralna svečanost povodom 20 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine od agresije Hrvatske vojske.
Obilježavanje je počelo svetom liturgijom u Spomen-hramu Sveta Petka, koji je podignut u čast palim borcima odbrambeno otadžbinskog rata.
Liturgiju, u prisustvu članova porodica poginulih vojnika i civila, predvodi paroh dubički Gojko Slijepčević.
Nakon liturgije kod Spomen-krsta na obali rijeke Une služen je parastos za poginule u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine, a zatim su zvaničnici Republike Srpske i njihovi izaslanici položili vijence.
Tokom ofanzive Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH na jugozapadni dio Republike Srpke, Hrvatska je napala zapadni dio Srpske na prostoru od Novog Grada do Gradiške s namjerom da okupira teritoriju do Banjaluke i da se stvore preduslovi da se dejstva produže do rijeke Drine.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je cilj hrvatskih agresora 18. septembra 1995. godine bio isti kao 1941. godine, a to je etničko čišćenje Srba.
"Uloga žrtve i uloga dželata bila je ista kao i 1941. godine, sjetite se Kozare, Jasenovca, Donje Gradine i Gradiške, a državni vojni vrh Hrvatske bio je ispunjen istom ideologijom i ohrabren operacijom `Oluja", rekao je Savanović u Kozarskoj Dubici i dodao da je cilj operacija iz septembra 1995. godine bio etničko čišćenje Srba iz BiH.
On je naglasio da je teritorija zapadnog dijela Srpske odbranjena zahvaljujući najhrabrijim koji su znali da se cijena otadžbine, slobode i vjere mora platiti životom.
"Hvala im i vječna im slava za tu hrabrost i za sve one koji su položili svoj život za Republiku Srpsku", rekao je Savanović u Kozarskoj Dubici, na centralnom događaju obilježavanja 20 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.
On je istakao da lična i kolektivna svijest o događajima iz istorije mora biti na višem nivou, da se ne bi ponovili događaji iz 20. vijeka.
"Srpski narod je pored jevrejskog i jermenskog naroda najviše stradao u proteklom vijeku u dva, tri događaja, ali zato tom istom srpskom narodu nikada nisu zakazale dobrota i velikodušnost, pravičnost i vrijednosti koje krase civilizaciju", rekao je Savanović i dadao da je srpski narod 1990-tih godina bio satanizovan od svijeta.
On je naglasio da Srbi moraju dobro poznavati istoriju i to ne onu koju je "učio za ocjene", već istoriju života i istoriju borbe i cijene koju je srpski narod platio za slobodu.
"Nažalost, sloboda na ovim prostorima nije konstanta, ona je promjenjiva i uvijek se plaćala ogromnim žrtvama i to treba da znaju i mlade generacije", poručio je Savanović i dodao da su Srbi uvijek olako zaboravljali šta se dešavalo i prihvatali one koji su ih ubijali.
Savanović je naveo da Vlada i institucije Republike Srpske u svih proteklih 20 godina vode brigu o porodicama poginulih i ljudima koji su odbranili njene granice, te naglasio da su u skladu sa ekonomskim mogućnostima Srpske te kategorije uvijek prioritetne.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da Kozarska Dubica danas žali za poginulim vojnicima i civilima, ali i slavi veliku pobjedu, kojom je na samom kraju rata odbranjena Republika Srpska.
"Čuvanje uspomena na te događaje trajna je obaveza svih nas, koji smo na ovim prostorima opstali zahvaljujući herojstvu i jedinstru vojske, policije i naroda", rekao je Zlojutro.

On je poručio da ne smije biti zaboravljeno da je Republika Srpska garant slobode i opstanka naroda na ovim prostorima.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da srpski narod u septembru 1995. godine, kada je izvršena agresija hrvatske vojske na opštine u zapadnom dijelu Srpske, nije imao saveznike, što je moglo da ima katastrofalne posljedice.
"Možda osnovna poruka danas, kada obilježavamo 20 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske, treba da bude da nikada više u miru, a pogotovo u ratu ne smijemo biti bez saveznika", izjavio je Savčić u Kozarskoj Dubici i podsjetio da su se na stranu agresora stavile snage NATO-a.
On je poručio da se treba sjećati šta se dogodilo u zapadnom dijelu Srpske u septembru 1995. godine, ali da te događaje treba posmatrati u širem kontekstu ofanzive i kampanje koje su vodile združenim snagama Hrvatska i Federacija BiH.
"Cilj je bio da se svim Srbima na ovim prostorima desi ono što se desilo u Republici Srpskoj Krajini - dakle da Srba na ovom prostoru nestane", zaključio je Savčić.
On je na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 20 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske naglasio da je jedinstvo srpskog naroda i vojske tada bilo odlučujuće da se sačuvaju napadnute teritorije.
"Svi borci bili su tada jedinstveni kao da su svi imali na umu riječi svetog kneza Lazara da nije bitno kolika sila napada, već kakve svetinje branimo", izjavio je Savčić i zahvalio svim borcima za herojsku odbranu Republike Srpske.

Savčić je novinarima rekao da nema pomaka u procesu naplate materijalne štete prouzrokovane agresijom hrvatske vojske na sjeverozapadne opštine Republike Srpske, a koja je bila ogromna i procijenjena na stotine miliona maraka.

Savčić je dodao da je svijet i danas suočen sa velikim problemima i migracijama stanovništva sa ratom zahvaćenih područja, a da je vidljivo pravo lice Srba koji uvijek pomažu.
"Mi smo 1993. godine iz centralne Bosne izvlačili hrvatski narod , vojnici su sa njima dijelili svoje obroke, a evo kako su nam vratili ovdje 1995. godine", podsjetio je general Savčić.

U prisustvu velikog broja građana, znaničnika i učesnika na centralnoj manifestaciji obilježavanja 20 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, danas je u Kozarskoj Dubici govorio i general Vojske Republike Srpske Momir Zec, učesnik tadašnje vojne operacije odbrane.

On je naglasio da je cilj planiranih vojnih operacija "Una 95" i "Drina" bio potpuni progon Srba sa ovih područja i stvaranje unitarne BiH.

"Odlučnost, hrabrost i požrtvovanost naroda i vojske rezultirala je odbranom i stvaranjem Republike Srpske u Dejtonu, ne političkim sredstvima već vojnim odbrambenim operacijama", rekao je general Zec.

On je podsjetio na ogroman broj stadalih vojnika i civila na samom kraju rata u BiH, a kao vojni komandant izrazio je zahvalnost narodu i vojnicima na iskazanoj hrabrosti i žrtvi.

Ova bitka bila sudbonosna za Republiku Srpsku i opstanak srpskog naroda na ovim prostora, podsjetio je na 20.-u godišnjicu Pantelija Ćurguz tadašnji komandant odbrane grada.

„Nismo imali pravo na grešku i povlačanje iako smo naspram sebe imali opremljeniju vojsku mi smo imali volju da odbranimo ovu teritoriju u zato smo i uspjeli. Sudboosnija bitka i od pobjede u proboju koridora jer nije bilo popravnog“, rekao je Ćurguz i dodao da ova pobjeda treba zauvijek da se vrjednuje.
Uz pratnju vojnog orkestra vijence su položili izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Velimir Sakan, zamjenik vojnog atašea ruske Ambasade u BiH.
služen parastos za stradale.
Na Spomen-krst vijence su položile delegacija Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Gradiška i Novi Grad, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Kozarska Dubica, političkih partija, te članovi porodica nastradalih i drugi pojedinci.
Ovim povodom upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.
U agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila i 50 pripadnika Vojske Republike Srpske.
Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi