V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.09.2015. - JAČANJE POVJERENJA I SUŽIVOTA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA
Izazovi u pomirenju i toleranciji na putu ka stabilnosti, bila je tema okruglog stola održanog danas u Kozarskoj Dubici
Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa organizacijom „Merhamet“ iz Kozarske Dubice, organizovala je ovaj okrugli sto, a razgovaralo se o bezbjednosnoj situaciji povratnika i dobrim praksama iz različitih struktura vladinog i nevladinog sektora, koje mogu doprinijeti jačanju povjerenja i suživota u lokalnim zajednicama.
Učesnicima se, u uvodnom dijelu, obratio načelnik opštine Kozarska Dubica, Mile Zlojutro i zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH, Aleksandar Čupligin.
Bila je ovo prilika da pedstavnici lokalnih vlasti, vjerski lideri i izabrani zvaničnici razgovaraju o eventualnim problemima koji se dešavaju u pogledu održavanja stabilnosti i suživota, izjavio je novinarima šef Misije OEBS-a u BiH, Aleksandar Čupligin.
„Ovaj događaj je dodatni korak ka pomirenju koje je važan zadatak naše Msije u BiH. Današnji sastanak je veoma važan zato što je prilika da pedstavnici lokalnih vlasti, povratnička udruženja, vjerski lideri i izabrani zvaničnici razgovaraju o problemima koji se dešavaju ovdje“, rekao je Čupligin.
Kozarska Dubica nije slučajno izabrana za domaćina ovakvog okruglog stola jer ova lokalna zajednica ima najmanje ili nema uopšte međunacionalnih tenzija, rekao je načelnik opštine Mile Zlojutro.
„Ova opština nije zabilježila ni verbalne delikte u međunacionalnom smislu, ali naravno to ne znači da u sadašnjoj globalnoj i regionalnoj situaciji ne trebamo njegovati dijalog i da možemo reći da je sada sve gotovo i da treba da ne radimo ništa pšo tom pitanju. U svakom slučaju pozdravljam organizovanje ovakvog okruglog stola koji može da donese samo pozitivno“, rekao je Zlojutro.
Jasmin Spahić predsjednik dubičkog Merhameta je rekao da mu je čast da zajedno sa OEBS-om BiH organizuje ovaj okrugli sto koji ima za cilj da da podstakne sve građane u BiH na suživot jer je to jedino rješenje za dalju budućnost kako mladih tako i ostalih građana.
„OEBS BiH je prihvatio ideju Merhameta da iz Kozarske Dubice pošaljemo poruku da suživot treba postojati i da svi nemili događaji iz proteklih nekoliko mjesecu trebaju što prije biti prekinuti i da se pokuša stabilizovati situacija zbog budućnosti“, rekao je Spahić.
On je rekao da je u odnosu na druge opštine Kozarska Dubica jedna od lokalnih zajednica koja pruža i uvijek je pružala ruku pomirenja.
„Uvijek postoje i stvari koje treba korigovati i ja se nadam da će poslije ove konferencije aktivnosti krenuti u jednom pravcu gdje ćemo mi biti prvi u BiH koji će pokazati da je suživot jedino rješenje u ovoj državi i da zajedno moramo da živimo“, rekao je Spahić.
Okrugli sto je održan na Međunarodni dan mira, a upravo ta poruka je danas poslata iz Kozarske Dubice.
Važnost ovog skupa prepoznao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji je pored Anite Hodžić delegata u Vijeća naroda RS učestvovao na okruglom stolu.
Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici lokalnih vlasti i odbornici iz opština Kozarska Dubica, Novi Grad i grada Prijedora, te predstavnici vjerskih zajednica ove i susjednih lokalnih zajednica, udruženja povratnika, komandiri policijskih stanica i Kancelarije visokog predstavnika i EUFOR-a.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi