V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

03.12.2015. - KOMPANIJA "MEGASIL" U POSLOVNOJ ZONI GRADI FABRIKU VRIJEDNU 12,5 MILIONA EVRA
Potpisivanjem ugovora o ulasku italijanske kompanije "Megasil" i kupopoprodaji zemljišta u Poslovnoj zoni "Lipova Greda", danas je ozvaničena najmera tog italijanskog investitora da u Kozarskoj Dubici gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih poluga i listića, u čiju izgradnju će u prvoj fazi biti uloženo 12,5 miliona evra.
"Proizvodnju silicijskih poluga i listića, koji su sirovine za našu fabriku koju imamo u Italiji, ovdje namjeravamo početi u 2017. godini i ovo je samo prvi korak za cijeli industrijski lanac koji planiramo izgraditi ovde u Kozarskoj Dubici", izjavio je predsjednik "Mega group" iz Italije Franko Traverso.
On je naveo da je u prvoj fazi investicije, u Kozarskoj Dubici planirano zapošljavanje 90 radnika, koji će morati biti osposobljeni za rad u visokoj industriji.
"Ovo je prvi korak u izgradnji industrije koja je čista i ima veliku budućnost u proizvodnji solarnih panela, a mi posjedujemo inovativnu i naprednu tehnologiju, koju donmosimo u Kozarsku Dubicu, stvaramo nova radna mjesta i pretpostavke za daljnji razvoj", objasnio je Traverso.
On je naglasio da je u pitanju industrija koja nema uticaja na životnu sredinu, koja ne zagađuje i koja koristi električnu energiju, uz najviše poštovanje postupaka zaštite na radu.
Planirani obim proizvodnje je 120 megavata silicijskih poluga i lisića godišnje, što prema riječima vlasnika, strstava buduće postrojenje u Kozarskoj Dubici u red najvećih u Evropi.
Menadžer kompanije "Megasil Kozarska Dubica" Dražen Vidović podsjetio je da je Kozarska Dubica u prošloj dekadi počela da uspješno prima inostrane investitore, prvenstveno iz Italije, te da je italijanska kompanija i prvi strani investotor u Poslovnoj zoni "Lipova Greda".
"Ovakvi volumeni investicija su značajni i veoma teško ostvarivi u periodima ekonomske krize i zemljama u tranziciji, kakva je Republike Srpska i BiH", rakao je Vidović i u tom smislu istako podršku vlasti na lokalnom i republičkom niovou, te se posebno zahvalio poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darku Banjcu, koji je na pravi način namjere investitora predočio najvišim zvaničnicima Srpske.
Vidović je prcizirao da je kompletna investicija u svim svojim fazama vrijedna 35 miliona evra, dok će u u prvoj fazi, koja će biti realizovana tokom 2016. godine, investicija iznositi oko 12,5 miliona evra.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su pregovori sa kompanijom "Megasil" trajali nekoliko mjeseci.
"Mislim da smo uspjeli da u rekordnom roku ubjedimo stranog ulagača u kvalitet Republike Srpske i Kozarske Dubice i hvala svima koji su u tome pomogli", izjavio je Zlojutro.
On je potvrdio da je italijanska kompanija "Megasil" pod povoljnim uslovima danas kupila zemljište u Poslovnoj zoni Lipova Greda.
"Meni je drago što je ozbiljan ulagač odlučio da investira u Kozarsku Dubicu i nadam se da će ovo ulaganje povući i druga ulaganja, jer je Kozarska Dubica opština koja je otvorena za saradnju i sve one koji žele da investiraju", zaključio je Zlojutro.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi