V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

11.11.2023. - JAVNI OGLAS O DAVANJU U ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U SVOJINI REPUBLIKE SRPSKE
Načelnik opštine Kozarska Dubica raspisao je javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području opštine Kozarska Dubica putem pribavljanja pisanih ponuda u katastarskim opštinama: Rakovica, Pucari, Gornjoselci i Vojskova, u ukupnoj površini od 112,3 hektara.
Rok za podnošenje ponuda je 24. novembar 2023.godine.
Javni oglas je u cjelosti objavljen na na oglasnoj tabli i internet stranici opštine ,a sve informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu, kancelarija broj 2 i putem telefona broj 052/416-022.
10.11.2023. - RASPISAN JAVNI OGLAS O ZAKUPU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
Opština Kozarska Dubica je raspisala Javni oglas o zakupu poljoprivrednog zemljišta na području katastarskih opština Aginci, Gornjoselci, Čitluk i Mrazovci ukupne površine 11,65 hektara, od kojih je zapuštena poljoprivredna površina 2,07 hektara.
Ratarskoj proizvodnji namijenjeno je 9,7, a stočarskoj proizvodnji 1,9 hektara i daju se u zakup na 10 godina, maksimalno četiri hektara jednom fizičkom ili pravnom licu po sistemu blok parcele i pojedinačnih katastarskih čestica.
Cijena zakupnine kreće se od 60 do 120 KM po hektaru u zavisnosti od klase zemljišta.
Pravo učešća na oglasu imaju sva fizička i pravna lica koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i koja podnesu ponude sa potrebnom dokumentacijom do 23.novembra 2023.godine.
Ponude se dostavljaju u zatvorenim kovertama poštom ili lično na adresu: Opština Кozarska Dubica, Svetosavska 5, 79240 Кozarska Dubica naznakom: „NE OTVARATI-Ponuda za javni oglas za zakup poljoprivrednog zemljišta“
Javni oglas je objavljen na oglasnoj tabli Opštinske administrativne službe, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu Opštine Кozarska Dubica ili na broj telefona 052/416-022.
08.11.2023. - RELJIĆ I ROKIĆ: ČESTITKA POVODOM KRSNE SLAVE BORAČKE ORGANIZACIJE REPUBLIKE SRPSKE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić čestitali su krsnu slavu Mitrovdan Boračkoj organizaciji Republike Srpske i Opštinskoj boračkoj organizaciji ističući da Kozarska Dubica nikada neće zaboraviti žrtvu koju su borci Vojske Srpske ugradili u njene temelje.
U čestitki koju su uputili svim članovima BORS-a ističe se da je ovo prilika da se sa dubokim poštovanjem prisjetimo i odamo priznanje za nemjerljivu žrtvu svim rodoljubima koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata dali život za slobodu i odbranu Republike Srpske.
“Nama ostaje da i dalje neumorno radimo na odbrani interesa Republike Srpske i njenih građana”, istakli su Reljić i Rokić.
26.10.2023. - U PRVIH ŠEST MJESECI PRIHODI BUDŽETA OSTVARENI 38,1 ODSTO U ODNOSU NA PLAN
U Skupštini opštine Kozarska Dubica danas je usvojen Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine i izvještaj o radu Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja “Kozma i Damjan” Kozarska Dubica za prošlu godinu.
Prema Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta opštine Kozarska Dubica za period januar-juni ove godine ukupno planirana budžetska sredstva za ovu godinu iznose 13.892.000 KM, a sredstva realizovana u prvih šest mjeseci iznose 5.287.092 KM ili 38,1 odsto u odnosu na plan, dok su iskazani rashodi i izdaci realizovani u iznosu 5.921.415 KM ili 42,6 odsto u odnosu na plan.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je novinarima da je iz izvještaja vidljivo da prihodi budžeta opštine u prvih šest mjeseci nisu u potpunosti ostvareni, te da je iz tog razloga bilo problema u funkcionisanju u prvoj polovini godine.
“Mnoge stavke zato nisu plaćene, od smještaja u gerijatrijske centre, studenskih stipendija, pronatalitetne politike, odborničkih naknada i drugih davanja koja idu iz budžeta. Dio uzroka tih problema je finansijska raspodjela sredstava na nivou BiH, a iste problem imale su i druge opštine. U drugoj polovini godine imamo nešto povoljniju situaciju”, izjavio je Reljić.
On je naveo da je nemogućnost ostvarenja planiranih prihoda budžeta izazvalo nezadovoljstvo kod pojedinih korisnika budžeta i dodao da načelnik opštine nema ingerencije niti može uticati na taj iznos prihoda budžeta koji se skupljaju na jedinstvenom računu Uprave za indirektno oporezivanje i dijele svim opštinama, uključujući i Kozarsku Dubicu.
“Iskreno se nadam da će se u drugoj polovini godine nastaviti povoljniji trend i da ćemo pokušati neke stavke popraviti i isplatiti ono što nije isplaćeno u prvoj polovini godine”, rekao je Reljić.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas i Izvještaj o radu i materijalno-finansijskom poslovanju u 2022. godini javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja “Kozma i Damjan” Kozarska Dubica, kao i Informaciju o realizaciji Odluke o stipendiranju u protekloj školskoj godini.
Usvojen je i niz odluka o zakupu poljoprivrednog zemljišta iz nadležnosti opštinskog Odjeljenja za poljoprivedu, te Odluka o organizovanju i funkcionisanju Civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja na području opštine Kozarska Dubica, Odluka o određivanju lokacija za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i Odluka o formiranju Opštinskog štaba za vanredne situacije.
Na prijedlog načelnika opštine, Danijela Kočan, diplomirani ekonomista iz Kozarske Dubice, imenovana je za načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije, a Bojan Aćimović, diplomirani ekonomista iz Kozarske Dubice za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.
Skupština je donijela i Odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora Javne ustanove Dječiji vrtić “Pčelica” Kozarska Dubica.
Na 19. redovnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica danas je razmatrano 28 tačaka dnevnog reda, a najavljeno je da će na narednoj sjednici biti razmatrani izvještaji o stanju u oblasti snabdijevanja električnom energijom i vodosnadbijevanja na području opštine.
Zasjedanje je završeno odborničkim pitanjima.
19.10.2023. - FORMIRANO UPRAVLJAČKO TIJELO ZA REALIZACIJU GRADNJE MEMORIJALNIH CENTARA
Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o osnivanju zajedničkog upravljačkog tijela za realizaciju projekta sa Vladom Srbije za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.
U Upravljačko tijelo, kao predstavnici Republike Srpske, imenovani su predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.
Odlukom Vlade formiran je i zajednički Odbor za realizaciju odluka Upravljačkog tijela za izgradnju memorijalnih centara čiji je zadatak da pripremi detaljan plan aktivnosti za izgradnju i održavanje dva memorijalna centra, da prati sprovođenje tih aktivnosti, da organizuje događaje i aktivnosti koje se tiču memorijalnih centara, kao i da promoviše njihov značaj u javnosti.
Za koopredsjednika Operativnog odbora iz Republike Srpske imenovan je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.
U Operativni odbor imenovani su i šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, ministri prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, finansija Srpske Zora Vidović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
Osnivanje pomenutih radnih tijela definisano je ranije potpisanim Memorandumom o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.
Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su 4. avgusta u Banjaluci Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.
Vlada Srbija je 27. aprila usvojila zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, čime je i formalno počela realizacija dogovora predsjednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.
Predsjednici Srpske i Srbije su dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.
NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.
Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.
Direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da će izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini posvećenog žrtvama ustaškog zločina genocida u NDH i njenom najvećem logoru - Jasenovac, biti korak dalje u očuvanju sjećanja na 500.000 ubijenih Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja, među kojim je bilo i 20.000 djece.
Tulekovićeva je navela da Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina radi na prikupljanju i raspolaže muzejskom građom koja predstavlja značajan fundus budućeg muzeja, s obzirom na stručnost, edukacije i interdisciplinarni pristup kustosa.
19.10.2023. - NAJAVA: XIX REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić sazvao je 19. redovnu sjednicu Skupštine opštine, koja će biti održana u četvrtak, 26. oktobra.
Na predloženom dnevnom redu je 28 tačaka, među kojima je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Kozarska Dubica za period januar-juni ove godine.
Na sjednici će biti razmatran Izjveštaj o radu i materijalno-finansijskom poslovanju u 2022. godini Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja “Kozma i Damjan” Kozarska Dubica, kao i Informacija o realizaciji Odluke o stipendiranju u protekloj školskoj godini.
Deset tačaka predloženog dnevnog reda čine odlike o zakupu poljoprivrednog zemljišta, koje su u nadležnosti opštinskog Odjeljenja za poljoprivedu.
Na dnevnom redu su i rješanja o imenovanju vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, načelnika Odjeljenja za finansije, te donošenja Odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora Javne ustanove Dječiji vrtić “Pčelica” Kozarska Dubica.
12.10.2023. - PRIKAZAN OGLED SA 60 HIBRIDA KUKURUZA I IZLOŽENA NOVA MEHANIZACIJA
Na parcelama preduzeća Mlin "Jelena" u Drakseniću u opštini Kozarska Dubica danas je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, prikazan ogled sa 60 hibrida kukuruza iz 13 selekcijskih kuća.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da su ogledne parcele dobar model kojim se poljoprivrednicima pokazuje šta je najnovije na tržištu i uz koje hibride i kulture mogu imati što bolji prinos i što rentabilniju proizvodnju.
"Odziv ljudi na ovu manifestaciju uvijek je impozantan i dobro je da smo na terenu, da razgovaramo i modernizujemo proizvodnju u skladu sa onim što tržište nudi", istakao je Bursać.
On je dodao da je izložena i mehanizacija koja je kupljena u okviru različitih programa Vlade Republike Srpske i Mađarske.
"Poljoprivreda Republike Srpske je rentabilna, ide napred, modernizuje se i to je ono što svi želimo", rekao je Bursać i najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti da podstiče i prati sve aktivnosti poljoprivrednika.
Direktor preduzeća Mlin "Jelena" Marko Vlajsević rekao je novinarima da se tradicionalna manifestacija "Dani polja i javna žetva kukuruza" i ove godine organizuje u saradnji sa resornim ministarstvom, te uspješno okuplja proizvođače, mehanizaciju, stručnjake iz oblasti poljoprivrede i učenike.
"Vidjećemo kakav će prinos dati hibridi, a nadamo se dobrim rezultatima jer smo imali kiša u julu i nešto u avgustu. Nadamo se dobrim prinosima, ali se ne nadamo dobroj cijeni jer ne možemo uticati na cijenu koja je na svjetskom tržištu opala duplo u odnosu na lani. Moramo se tome prilagođavati, moramo gledati kako da imamo što veće prinose kako bisno uspjeli da pokrijemo troškove", napomenuo je Vlajsević.
On je istakao značaj mehanizacije i naveo da je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Kozarsku Dubicu došlo više od 30 novih traktora.
"Neki su izloženi ovdje, a neki rade na njivama. To je jako dobro jer je mnogo mehanizacije došlo i iz projekta Vlade Mađarske, što je isto pozitivno jer su poljoprivrednici dobro obnovili vozni park i mehanizaciju", rekao je Vlajsević.
Vlajsević je dodao da su u toku pripreme za sjetvu pšenice u saradnji sa ministarstvom i kooperantima, te da Mlin "Jelena" vrši otkup i prijem ovogodišnjeg roda kukuruza.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Duško Bodilović rekao je da su manifestacije ovog tipa od velikog značaja jer podrazumijevaju okupljanje poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i učenika, kao i direktan uvid u dešavanja u proizvodnji.
Na manifestaciji "Dani polja i javna žetva kukuruza" u Drakseniću danas je bilo i više od 60 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora koji su se na terenu upoznali o načinu podizanja ogleda, izboru hibrida koji daju najbolje rezultate u uslovima otvorenog polja i agrotehnici.
Poljoprivredni proizvođač Milorad Arsenić rekao je da očekuje dobar prinos kukuruza, ali i napomenuo da su troškovi proizvodnje veliki, što otežava poslovanje.
Dejan Macura iz firme "Dub garden" Kozarska Dubica rekao je da su podsticaji koje daje resorno ministarstvo važan preduslov za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i mašina.
"Mogu reći da su dobri podsticaji i nadam se da će ovako ostati jer je poljoprivreda grana koju treba razvijati dalje jer živimo na takvom podneblju gdje bi poljoprivreda trebala da bude broj jedan", naglasio je Macura.
05.10.2023. - OPŠTINU POSJETILI UČENICI PRVOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE „MAJKA KNEŽOPOLJKA“
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić ugostio je danas 16 učenika prvog razreda Osnovne škole „Majka Knežopoljka“ iz Knežice i Međuvođa.
U kabinet načelnika opštine učenici su stigli u pratnji nastavnika razredne nastave i bibliotekara, a posjeta je organizovana tradicionalno u okviru obilježavanja Dječije nedjelje.
U veseloj atmosferi, uz recitacije i slatkiše, najmlađi učenici Osnovne škole „Majka Knežopoljka“ razgovarali su sa zamjenikom načelnika opštine Markom Tankosićem i opštinskim službenicima o nadležnostima opštine, kao i o tome šta bi učenici uradili ili promijenili u svom gradu kada bi mogli da donose odluke.
U šalter sali opštine Kozarska Dubica učenici su razgovarali sa matičarem, a neki od njih dobili su i svoj rodni list.
Za nezaboravan doživljaj, mnogo utisaka i gostoprimstvo zamjeniku načelnika opštine Kozarska Dubica uručena je zahvalnica.
Posjeti opštini prethodila je posjeta Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici, a prvačići iz Međuvođa i Knežice danas su posjetili i Teritorijalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi