V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

05.08.2023. - ROKIĆ: GRAĐANI STRAHUJU ZA ZDRAVLJE I BEZBJEDNOST POTOMAKA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da najava Hrvatske da će na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH skladištiti radioaktivni otpad unosi nemir kod građana nastanjenih uz rijeku Unu, koji sa pravom strahuju za zdravlje i bezbjednost potomaka.
"Mi ćemo do zadnjeg atoma zajedno sa susjednim opštinama pružati otpor ovoj namjeri kojom su direktno dovedeni u pitanje zdravlje i život stanovništva", istakao je Rokić koji je danas u Novom Gradu prisustvovao sastanku o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.
Rokić je novinarima rekao da Kozarska Dubica podržava sve aktivnosti koje sprovode Vlada Republike Srpske, Savjet ministara i brojna udruženja koja se bore protiv namjere hrvatskih vlasti da radioaktini otpad skladišti nedaleko od granice sa BiH.
"Institucionalno i kao građani koji žive u opštinama uz rijeku Unu nećemo odustati od našeg zahtjeva da se nađe druga lokacija za skladištenje ovog po zdravlje opasnog otpada. To dugujemo našoj djeci i prirodi koju isto kao ni nečije zdravlje i život ne smijemo olako shvatiti", rekao je Rokić.
Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.
05.08.2023. - RELJIĆ: STABILNO STANJE PO PITANJU VODOSTAJA
Stanje po pitanju vodostaja na području Kozarske Dubice je trenutno stabilno i najavljeni talas iz Slovenije ne bi trebalo da napravi komplikacije na teritoriji ove lokalne zajednice i šire, izjavio je načelnik opštine Radenko Reljić.
On je dodao da je na području Kozarske Dubice u protekla 24 časa palo 43 litre kiše po metru kvadratnom, a da vodostaji imaju blagi porast od 1 centimetra po satu.
“Procjena je da bi kritični vodeni talas iz Slovenije i Hrvatske na ovim prostorim mogao biti tek u ponedjeljak bez nekih većih problema”, rekao je Reljić.
05.08.2023. - NAJAVA: U PONEDJELJAK POTPISIVANJE DEKLARACIJE O SPREČAVANJU ODLAGANJA RADIOAKTIVNIH I DRUGIH OPSANIH OTPADA U BLIZINI DRŽAVNIH GRANICA
Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Kozarskoj Dubici potpisaće u ponedjeljak Deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica.
Deklaraciju je pripremilo Udruženje građana „Green team“ iz Novog Grada, a popisuje se u svrhu zaustavljanja ideje da radioaktivni otpad iz Krškog u Sloveniji i opasni otpadi iz čitave Hrvatske deponuju uz rijeku Unu, na graničnom području BiH i Hrvatske.
Deklaracija će se koristititi u cilju pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obe strane rijeke Une i spriječi presedan da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne države, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.
Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica u Kozarskoj Dubici biće potpisana u ponedjeljak, 7. avgusta, u 11.00 časova u velikoj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica.
Pored predstavnika udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija potpisivanju će prisustvovati zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić i predsjednik Udruženja građana „Green team“ Novi Grad Mario Crnković.

05.08.2023. - ZVANIČNICI OPŠTINE NA OBILJEŽAVANJU DANA SJEĆANJA U PRIJEDORU
Kolona Srba koja je 04. avgusta 1995. godine krenula iz Hrvatske sa vijekovnih ognjišta tražeći spas, podsjeća na onu iz Drugog svjetskog rat u kojoj je srpska nejač umornim korakom išla ka Jasenovcu i zato niko nema pravo da zaboravi i da još jednu “Oluju” dozvoli, poručili su načelnik opštine i predsjednil Skupštine opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i Vladimir Rokić povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja”. Oni su večeras u Prijedoru sa sugrađanima, saradnicima i predstavnicima javnih preduzeća i ustanova Kozarske Dubice prisustvovali obilježavanju 28. godišnjice od progona više od 200. 000 Srba iz Hrvatske tokom zločinačke akcije “Oluja”.
“S puno emocija večeras je na dostojanstven način u Prijedoru obilježena godišnjica jednog od najbolnijih datuma novije srpske istorije. S tugom smo odali počast ovim namučenim ljudima, ubijenoj djeci, nejači, a naši najviši zvaničnici su jos jednom jasno iznijeli stav da za ubistva nedužne djece, žena i staraca nema opravdanja ni zaborava”, izjavili su zvaničnici opštine Kozarska Dubica i dodali da više od 200.000 prognanih s ognjišta, te oko 2.000 pobijenih treba da bude opomena da se budućim generacijama nikada ne ponovi slično.
01.08.2023. - POZIV NA OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA STRADALE U ORUŽANOJ AKCIJI "OLUJA"
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, Opštinska uprava Kozarska Dubica poziva građani da u petak, 4. avgusta 2023. godine, prisustvuju ovom događaju koji će se održati u Prijedoru na Trgu majora Zorana Karlice s početkom u 19.00 časova.
Organizatori Dana sjećanja su Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
“Imajući u vidu istorijski značaj ovog događaja za srpski narod, želimo da na prigodan i dostojanstven način zajedno odamo počast stradalim i prognanim Srbima iz Republike Srpske Krajine”, poručeno je iz Opštinske uprave.
01.08.2023. - ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ODRŽATI „BORAC“ U PRVOJ LIGI TAKMIČENJA I RAZVIJATI INFRASTRUKTURU
Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković najavio je danas da će u narednom periodu biti izgrađen teren sa vještačkom travom na stadionu Fudbalskog kluba „Borac“ u Kozarskoj Dubici, koji je nepohodan za dalji razvoj kluba koji se takmiči u prvoj ligi.
Zeljković je danas o problemima u fudbalu u Kozarskoj Dubici razgovarao sa načelnikom opštine Radenkom Reljićem, predsjednikom FK „Borac“ iz Kozarske Dubice Milanom Šuvakom i rukovodstvom tog kluba.
„Održali smo konstruktivan sastanak na kojem smo razgovarali o svim problemima u fudbalu u Kozarskoj Dubici i o tome šta treba i šta možemo da radimo u narednom periodu kako bi sačuvali klubove u snazi, kako u Dubici tako i u regiji, a onda bi samim tim pronašli način i za unapređenje“, rekao je Zeljković novinarima.
On je rekao da je dogovoreno da u narednom periodu, zajedno sa opštinom i načelnikom, te ljudima iz Fudbalskog saveza bude pronađen način i model da započne izgradnju terena sa vještačkom travom, koji je neophodan za dalji razvoj i održavanje postojećeg stanja.
Zeljković je dodao da je upoznat sa problemima koji imaju klubovi, ne samo oni koji učestvuju u prvoj ligi, nego i u nižim, te istakao da će i u narednom periodu Fudbalski savez pokušati da djeluje sistemski.
„U protekle dvije godine smo kroz kotizacije i troškove službenih lica direkno došli do svakog kluba koji učestvuje u bilo kojoj ligi, bez obzira na rang takmičenja. Sada smo stali sa tom vrstom direktne pomoći i pokrenuli smo projekat izgradnje terena sa vještačkom podlogom i bez obzira na sve nastavljamo i dalje da pomažemo klubove u vidu opreme“, rekao je Zeljković.
On je istakao da će i u narednom periodu Fudbalski savez pokušati da uradi sve što može i pomogne sve klubove.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je tema sastanka bila problematika u fudbalu, koji je najpopularniji sport, te istakao da je FK „Borac“, čiji je osnivač opština, ogledalo Kozarske Dubice.
„Vodilo se mnogo polemike oko finansijskog stanja u samom „Borcu“ jer su brojne aktivnosti uslovljene finansijama, a najvažnije je da je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske obećao da ćemo naredne godine na stadionu dobiti vještačku travu, dok će opština Kozarska Dubica nastojati da poveća isplatu redovnih tranši ovom klubu“, rekao je Reljić.
On je naveo da su ove godine redovne traše FK „Borac“ bilo značajno manje u odnosu na prethodne godine jer je opština suočena sa finansijskim problemima, kao i većina lokalnih zajednica, te istakao da će “Borac“ sigurno u narednom periodu, u skladu sa finansijskom situacijom, dobiti nešto više nova u odnosu na prvu polovinu ove godine.
„Postoji entuzijazam ljudi koji vode klub i vole taj sport. Gospodin Šuvak koji je predsjednik Uprave kluba uložio je značajna privatna sredstva da bi klub opstao, a nama kao lokalnoj zajednici je bitno da pomognemo naš klub i pomognemo jer postoji dobra i zdrava ideja da se uz pomoć stranih investitora napravi veliki sportski kompleks koji bi bio ogledalo grada i rasadnik fudbala kao najpopularnijeg sporta“, rekao je Reljić.
Reljić je dodao da za sve to postoji podrška Fudbalskog saveza Republike Srpske i gospodina Zeljkovića, koji je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.
„Zajedničkim snagama mi ćemo uspjeti da naš FK „Borac“ održimo u prvoj ligi, a u skladu sa našim finansijskim mogućnostima ćemo pomagati klub kako bi i dalje predstavljao naš grad“, rekao je Reljić.
Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora FK „Borac“ Dragan Banjac rekao je da Fudbalski savez Republike Srpske ozbiljno radi na svim aktivnostima koje su vezane za fudbal od Trebinja Do Novog Grada.
„“Borac“ je u ozbiljnoj problematici kada je infrastruktura u pitanju jer postoje određeni standardi za takmičenje u prvoj ligi koji se moraju ispuniti. Mi to u ovom trenutku nemamo i naš Fudbalski savez je tu da nam izađe u susret dok mi ne rješimo određenje stvari“, rekao je Banjac.
On je naglasio da se na nivou opštine mora u budućnosti razmišljati o većem podsticaju za razvoj sporta u Kozarskoj Dubici, a fudbala posebno jer on je najrazvijeni sport u svim segmentima.
„Borac je u fazi dogovaranja sa određenim ljudima i fondacijama vezano za sponzorstvo i očekujemo da se to pozitivno završi. Mora da se zna da je predsjednik kluba, gospodin Milan Šuvak kompletno finansirao sve aktivnosti kluba i da nije bilo njega „Borac“ bi se ugasio“ , naglasio je Banjac.
Sastanku u kabinetu načelnika opštine Kozarska Dubica danas je prisustvovao i zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić, predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog kluba „Borac“ iz Kozarske Dubice.
28.07.2023. - POSTIGNUT VISOK NIVO SARADNJE POLICIJE, LOKALNIH STRUKTURA I GRAĐANA
U Kozarskoj Dubici postignut je visok nivo saradnje policije, lokalnih struktura i građana koji doprinose unapređenju bezbjednosti u zajednici, zaključeno je danas na sastanku predstavnika policije, opštine, preduzeća i ustanova.
Komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković potvrdio je da usljed povećanog broja građana tokom ljeta policija ulaže maksimalne napore na očuvanju dobrog stanja bezbjednosti i zaštiti imovine.
Milanković je istakao da na području ove opštine nije bilo djela ili događaja koji bi bitnije uznemirili građane, što uključuje obezbjeđenje velikih javnih skupova poput pomena u Donjoj Gradini, policija je pomagala tokom elementarnih nepogoda, te da je kao komandir građanima dostupan 24 časa dnevno.
Načelnik opštine Radenko Reljić ocijenio je da je saradnja opštine i lokalne Policijske stanice godinama na izuzetno visokom nivou i da to građani vide.
"Sve pohvale za ljude koji rukovode Policijskom stanicom i policijske službenike jer imamo i rezultate koji se ogledaju u smanjenju opšteg kriminaliteta i očuvanju javnog reda, mira i bezbjednosti u Kozarskoj Dubici", rekao je Reljić.
Predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić rekao je da je saradnja sa Policijskom stanicom, čije izvještaje razmatra i usvaja lokalni parlament, na visokom nivou.
"U svakodnevnoj smo komunikaciji i želim da pohvalim njihov rad i naglasim da mi kao opština stojimo na raspolaganju za sve oblike saradnje. Prema informacijama kojim raspolažemo, naši građani su zadovoljni radom policije", rekao je Rokić.
Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić izjavila je da imaju izuzetno dobru saradnju kroz obavljanje profesionalnih zadataka, navodeći da su zajedno sproveli brojne kampanje od opšteg javnog interesa.
Direktor Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" Goran Tubić rekao je da su sproveli niz kampanja u školama i da je saradnja s policijom na visokom nivou.
"Prisutan je školski policajac u toku redovne nastave i to je model koji adekvatno garantuje bezbjednost učenika", rekao je Tubić i dodao da u školama u Kozarskoj Dubici nije bilo vršnjačkog nasilja.
27.07.2023. - POLOŽENI VIJENCI NA PARTIZANSKOM GROBLJU U KNEŽICI
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas u Knežici, gdje je obilježen Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine, da je srpski narod podnio jednu od najvećih žrtava za slobodu na cijelom ovom prostoru i da je obaveza njegovati kulturu sjećanja, istovremeno se boreći za bolju budućnost.
Egić, koji je položio vijenac na Partizanskom groblju, istakao je da je Kozara simbol antifašističke borbe, otpora - možda jednog od prvih u porobljenoj Evropi.
"Na cijelom prostoru Kozare su mnoga stratišta. Obaveza je da njegujemo sjećanje na žrtve, da prenosimo budućim pokoljenjima, kako ne bismo lutali u magli u budućnosti. Moramo znati ko smo, gdje smo, šta smo, cijeniti naše pretke koji su nam omogućili da stojimo ovdje, a istovremeno boriti se dalje za budućnost", naglasio je Egić i dodao da srpski narod, koji je imao dva antifašistička pokreta, više od svega ljubi slobodu.
On je istakao da su Republika Srpska i srpski narod i danas ugroženi.
"Sa raznih strana dolaze nam prijetnje, pa čak i oružane, ali mi ćemo da se bavimo sobom, gledaćemo kako da se razvijamo, kako da napredujemo. Naša poruka je uvijek bila mir, suživot, napredak, razvoj", naglasio je Egić.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar rekao je nakon polaganja vijenca na Partizanskom groblju da za njegovu porodicu i ljude u Knežpolju ovaj dan budi posebne emocije na 1941. godinu kada se narod pod vođstvom doktora Mladena Stojanovića digao protiv fašista.
"Naš narod je kroz istoriju svoju slobodu plaćao svojim životima, a nama, kao i generacijma koje dolaze, ostaje obaveza da pamtimo i njegujemo sjećanje na ove i slične datume kako bismo ih sačuvali od zaborava", rekao je Brdar novinarima.
Prema njegovim riječima, ostaje obaveza da se sa koljena na koljeno prenosi sjećanje sve ono što se dešavalo u periodu od 1941. do 1945. godine, kako bi istorija bila upisna na pravi način, da neko ne bi zloupotrijebio činjenice i predstavio je onako kako njemu odgovara.
"Naša djeca, i djeca naše djace, moraju da znaju kako je to bilo nekada ovdje. Slušao sam /o tome/ od svog djeca i babe koji su prošli golgotu Kozare, Donje Gradine i Jasenovca, a onda završili u dvije hrvatske porodice, da bi se 1946. godine vratili na zgarište u svoje Knežpolje", naveo je Brdar.
Načelnik opštine Radenko Reljić rekao je da je o stradanju naroda u ovom kraju mnogo toga rečeno i mnogo toga mora da se pamti.
"Mi koji danas polažemo cvijeće to činimo, a obaveza je i budućih naraštaja je ovaj datum vječno pamte", naveo je Reljić.
Vijenac na Partizanskom groblju u Knežici položili su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić, delegacija opštine Kozarska Dubica, delegacija SUBNOR-a, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Program obilježavanja Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine biće nastavljen u Milića Gaju, gdje je planirano obraćanje zvaničnika i umjetnički program.
Ustanak protiv fašizma u knešpoljskom kraju počeo je 27. jula 1941. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Knežici.
Ustanak u ovom kraju je bio dobro organizovan pod vođstvom narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi