V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.12.2022. - VLADA REPUBLIKE SRPSKE: ODOBRENO 500.000 KM ZA SANACIJU ŠTETE OD RASTA VODOSTAJA
Iz Fonda solidarnosti odobreno je danas 500.000 KM za sanaciju štete usljed rasta vodostaja, od toga 200.000 za Prijedor, 100.000 Kozarskoj Dubici i 100.000 Novom Gradu, potvrđeno je iz Vlade Republike Srpske.
Za sanaciju kanala Vlada je odobrila 750.000 preduzeću "Vode Srpske".
Za Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, koja je nedavno opljačkana i devastirana, odobreno je 100.000 KM.
12.12.2022. - RELJIĆ: OPŠTINSKE KOMISIJE PRIKUPLJAJU PODATKE O ŠTETI NA STAMBENIM OBJEKTIMA, USJEVIMA I INFRASTRUKTURI
Situacija na području opštine Kozarska Dubica je stabilna i vodostaji u obodnim kanalima više ne predstavljaju prijetnju, a opštinske komisije od danas prikupljaju podatke o štetama na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
„Ono što je nepovoljno jeste to što je došlo do velikih odrona na dijelovima nasipa u Dubičkoj Ravni, u dužini od 15-20 metara, a juče je najavljena sanacija nasipa na tom području. Upućen je zvaničan zahtjev i Vladi i nadležnim institucijama Republike Srpske da se odobre interventna sredstva kako bi se što prije sanirali vodozaštitni objekti“, izjavio je Reljić.
On je naglasio da nasipi i kanali u stanju kakvom su sada ne smiju dočekati sljedeće proljeće jer bi stanovništvo bilo nezaštićeno.
Reljić je naveo da su tri opštinske komisije od danas na terenu, a da će zahtjevi za naknadu štete na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi biti upućeni Vladi Republike Srpske, koja će danas odobriti interventnu pomoć opštini Kozarska Dubica.
On je zahvalio premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske koja je reagovala brzo i odobrila interventnu pomoć.
„Uništeni su mostovi, nasipi, voda je odnijela puteve u brojnim selima i mi ćemo dio sredstava uspjeriti za sanaciju infrastrukture. Dobijam na stotine slika sa terenu na kojima se vidi da su putevi stvarno uništeni, pogotovo na pravcu prema Moštanici i knežičkom dijelu gdje su bile bujice“, precizirao je Reljić.
U izjavi novinarima, Reljić je naveo da se i danas prati vodostaj Une u gornjem toku, koji sada raste sporije, jedan centimetar na sat vremena, a da su sinoć iz preventivnih razloga zatvoreni otvori na gradskom keju i kod zelene pijace.
„Pratimo i vodostaj rijeke Save koji raste 1-2 centimetra na sat, ali nas zabrinjava jer to podiže nivo rijeke Une i usporava oticanje njenih pritoka“, rekao je Reljić i dodao da ohrabruje nešto povoljnija vremenska prognoza za naredne dane.
Saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica-Kostajnica u selu Vrioci zbog visokog vodostaja Une, a tu dionicu mogu isključivo prelaziti teretna motorna vozila.
12.12.2022. - CIVILNA ZAŠTITA: SITUACIJA SE SMIRUJE; UNA STAGNIRA NA 483 CENTIMETARA
Situacija se na području opštine Kozarska Dubica se smiruje, bujične vode se vraćaju i nivo opada u koritima rječica i kanala, vodostaj Une stagnira na 483 centimetra, a Sava je trenutno na 843 centimetra i raste jedan do dva centimetra na sat, potvrdio je jutros šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
On je rekao da su na rijekama od juče na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, koje se na Uni proglašavaju na 420, a na Savi na 820 centimetara.
“Preventivno na unskom keju zatvoreni su svi otvori, ali mi uskoro očekujemo da će doći do pada vodostaja”, kaže Trubarac.
Trenutno je problem u Špilji gdje je zaplavljeno 10-ak domaćinstava, a za saobraćaj je zaatvoren i put prema Kostajnici.
„Na područjima koja su bila pod vodom u Drakseniću i gradu saniraju se štete, Civilna zaštita i vatrogasci vrše ispumpavanje iz stambenih i pomoćnih objekata, a građanima su dostupni isušivači. Ukoliko su im potrebni, a još ih nisu dobili treba da se obrate Civilnoj zaštiti na broj telefona 052/ 416-029“, rekao je Trubarac.
Pod vodom su i obradive površine i brojna dvorišta.
11.12.2022. - NA SNAZI VANREDNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA NA RIJECI UNI
U Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava na rijeci Uni, potvrdio je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.
On je precizirao da su nadležne službe na terenu, prate situaciju i u skladu s tim reaguju.
Vodostaj Une je 426 centimetara s tendencijom rasta od pet centimetara u sat vremena.
Na dionici magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica, na izlazu iz Kostajnice, saobraćaj je potpuno obustavljen zbog izlivanja vode na kolovoz, a ovaj magistralni put poplavljen je i u prigradskom naselju Špilja u Kozarskoj Dubici.
11.12.2022. - MILOVANOVIĆ: BIĆE SANIRANA KLIZIŠTA NA OBODNOM KANALU U DRAKSENIĆU
Direktora Javnog preduzeća "Vode Srpske" Miroslav Milovanović rekao je da će biti sanirana klizišta na obodnom kanalu u Drakseniću na području opštine Kozarska Dubica i naveo da u ovoj lokalnoj zajednici postoje još tri kritične tačke na kojim treba intervenisati.
"U kratkom periodu pala je velika količina kiše, što je izazvalo povišen nivo vodostaja i podzemnih voda. Veliki dotok vode doveo je do toga da je ovaj obodni kanal bio pun vode i došlo je do prelivanja preko krune kanala, a sa druge strane u branjenom dijelu do ispiranja kosine, što je izazvalo klizišta koja ćemo u narednom periodu sanirati", izjavio je Milovanović novinarima.
On je naveo da će u naredna dva dana na obodni kanal u mjestu Svetinja biti uvedene mašine i da će po nalogu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića započeti sanacija klizišta na ovom obodnom kanalu.
Milovanović je istakao da na području opštine Kozarska Dubica postoje još tri sporne tačke, na kojima treba intervenisati, a koje će posjetiti tokom dana.
"Već sutra ćemo ući u pripremu snimanja da bi se mogla praviti predračunska vrijednost, na osnovu čega će Vlada Republike Srpske donijeti odluku o obezbjeđenju sredstava, a onda idemo u izvođenje radova", dodao je Milovanović.
Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da se ova situacija teško mogla spriječiti, te da je u budućnosti neophodno da se rekonstruiše cijeli obodni kanal, odnosno da bude izdignut na viši nivo.
"U ovom trenutku ništa se nije moglo uraditi da se ovo prevenira", naglasio je Milovanović.
11.12.2022. - VLADA REPUBLIKE SRPSKE: SUTRA INTERVENTNA SREDSTVA PRIJEDORU I KOZARSKOJ DUBICI
Vlada Republike Srpske sutra će odobriti interventna sredstva gradu Prijedoru i opštini Kozarska Dubica za sanaciju štete usljed rasta vodostaja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa gradonačelnikom Prijedora i načelnikom Kozarske Dubice povodom rasta vodostaja, a u stalnom je kontaktu sa direktorima "Voda Srpske" i Republičke uprave civilne zaštite.
"Prema nalogu premijera Viškovića, direktori Republičke uprave civilne zaštite i `Voda Srpske` obišli su ugrožena mjesta i borave na terenu. Takođe, naređeno je maksimalno angažovanje svih drugih službi za spasavanje, kako bi se zaštitili ljudi i imovina u ugroženim mjestima", dodaje se u saopštenju.
Obilne padavine u Krajini uzrokovale su nagli rast bujičnih potoka i rijeka, što je dovelo do njihovog izlivanja.
11.12.2022. - NOVITOVIĆ: VODA SE U DRAKSENIĆU POVUKLA U KORITO, SLIJEDI SANACIJA ŠTETE
Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da se voda u Drakseniću, u opštini Kozarska Dubica, povukla više od jednog metra i da se sada nalazi u koritu obodnog kanala.
"Timovi Republičke uprave civilne zaštite stacionirani su na lokaciji Draksenić i zajedno sa načelnikom opštine obišli smo teren", rekao je Novitović Srni i dodao da se očekuje i dolazak direktora Javnog preduzeća "Vode Srpske" Miroslava Milovanovića.
Prema njegovim riječima, na šest do sedam mjesta došlo je do urušavanja nasipa.
"Pred nama je da građanima čiji su objekti zaplavljeni pomognemo u izbacivanju vode iz prostorija i da podijelimo isušivače sa Civilnom zaštitom iz Kozarske Dubice", rekao je Novitović.
On je objasnio da su problemi nastali zbog bujičnih voda izazvanih obilnim padavinama.
"Karakteristika je bujičnih poplava da veoma brzo, iznenada dođu, plahovite su i kratko traju, a ostavljaju velike posljedice iza sebe", istakao je Novitović, precizirajući da je u Drakseniću voda došla sa zaleđa kuća i poplavila više od 40 objekata.
On je istakao da je uz pomoć i angažovanje stanovnika, pripadnika opštinske Civilne zaštite i osoblja iz Banje Mlječanice, te pripadnika Republičke uprave civilne zaštite, kota nasipa dodatno podignuta, što je smanjilo moguću štetu.
"Imali smo i pomoć Božiju, tako da je u ranim jutarnjim časovima na ovom prostoru prestala da pada kiša, pa se mnogo lakše radi", dodao je Novitović.
On je najavio da će, po zadatku koji je kao načelnik Štaba dobio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i komandanta Štaba predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, obići Prijedor i Novi Grad, kako bi na licu mjesta vidio situaciju poslije bujičnih poplava.
"I tamo su sve probleme su izazvale bujične poplave. Voda se povukla i ostaje ispumpavanje vode i isušivanje objekata", rekao je Novitović, precizirajući da je u Prijedoru oštećen dio nasipa u dužini 30-40 metara.
On je dodao da će zajedno sa svojim timom, direktorom "Voda Srpske", gradonačelnikom Prijedora i načelnicima ostalih opština pogođenih poplavama sagledati situaciju na terenu, nakon čega će biti određeni dalje aktivnosti.
11.12.2022. - RELJIĆ: UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U DUBIČKOJ RAVNI
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ukinuo je vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je konstatovan pad nivoa vode za oko jedan metar, a na tom području zaplavljeno je oko 40 kuća i određeni broj pomoćnih objekata.
"Stradalo je nešto stoke, a intervenisali smo i izvlačili nekoliko ljudi, starijih osoba i djece na dijelu gdje se nije moglo prići automobilima i traktorima. Situacija je sada dosta povoljnija i meteroški posmatrano, mislim da više neće prijetiti opasnost", rekao je Reljić novinarima.
On je precizirao da je zbog prelijevanja obodnog kanala u mjestu Svetinja na području Dubičke Ravni vanredna situacija proglašena sinoć, a da je jutros u 5.00 časova donesena odluka u ukidanju vanredne situacije na tom području.
Reljić je rekao da je sinoć na području Draksenića bilo jako dramatično, jer se voda prelivala preko nasipa, te je došlo i do djelimičnog urušavanja dijela spoljne strane nasipa.
"Prijetila je opasnost da se poplavi Dubička Ravan sa više od 400 domaćinstava", naveo je Reljić i dodao da će danas ovom područje posjetiti predstavnici nadležnih republičkih institucija, direkor Republičke civilne zaštite i direktor preduzeća "Vode Srpske".
"Premijer Srpske Radovan Višković obećao je interventnu pomoć za opštinu Kozarska Dubica i mi smo već uputili zahtjev `Vodama Srpske` i Vladi Srpske za hitnu sanaciju dijelova ovog nasipa jer ne smijemo dozvoliti da naše stanovništvo dočeka zimu u ovakvim uslovima, pogotovo proljeće kad postoji opasnost od velikih voda", precizirao je Reljić.
On je naglasio da postoji dobra volja republičkih institucija koje upravljaju tim nasipom da ga u potpunosti saniraju.
"To znači da bi ga trebalo proširiti za 1,5 do dva metra i nadvisiti za najmanje 50 centimetara jer smo sinoć dobili informaciju od građana da nikad nisu vidjeli toliki vodostaj na području ovog obodnog kanala", rekao je Reljić.
Reljić je podsjetio da je juče tokom dana sredstvima opštine Kozarska Dubica saniran nasip na rječici Binjačka u gradskom području opštine, te naveo da je kritična tačka i betonski zid kod hotela "Cepter", koji mora biti saniran da bi gradsko područje bilo sigurno.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi