V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.05.2023. - VODOSTAJ UNE ZA CENTIMETAR MANJI, SAVA STAGNIRA
Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici blago počinje da opada, a Save stagnira, potvrdio je šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je naveo da vodostaj Une trenutno iznosi 522 centimetra, što je za centimetar niže od prethodnih mjerenja.
"Sava je i dalje u stagnaciji, visina ove rijeke iznosi 868 centimetara i sigurno će biti u blagom porastu, ali to neće predstavljati opasnost za stanovništvo. Pratimo i dalje situaciju", rekao je Trubarac novinarima.
On je naglasio da su sve službe na terenu, te da se reaguje po pozivu.
"Slijedi ispumpavanje vode iz zaplavljenih objekata, dvorišta, dezinfekcija i sve ostalo neophpodno za pomoć stanovništvu", rekao je Trubarac.
18.05.2023. - VODOSTAJ UNE STRAGNIRA, SAVA U BLAGOM RASTU
Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici jutros iznosi 523 centimetra i stagnira, dok je Sava u blagom porastu i dostigla je 867 centimetara, rekao je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
U Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, a Štab za vanredne situacije prati situaciju na terenu.
Zbog izlivanja vode na kolovoz, saobraćaj je potpuno obustavljen na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, kao i na izlazu iz Kostajnice prema Kozarkoj Dubici, u Ulici Ranka Šipke.
17.05.2023. - MINIĆ:OČEKUJE SE STAGNACIJA VODSTAJA UNE
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da najavljeni rast vodostaja rijeke Une ne bi trebalo da predstavlja problem za Kozarsku Dubicu, te da je ovo posljednja noć da postoji bojazan za područje ove opštine.
"Načelnik opštine je zajedno sa Civilnom zaštitom i lokalnim kapacitetima obezbijedio branjeni dio grada za dolazak još nekih par centimetara rasta vodostaja tokom noći", rekao je Minić koji je sa načelnikom ove opštine Radenkom Reljićem i vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milanom Novitovićem obišao branjeni nasip Une kod hotela "Cepter" i gradski kej.
Minić je ukazao da mjerenja pokazuju da će za četiri do šest časova doći stagnacije Une, a očekivani maksimalni rast od 12 do 14 centimetara neće predstavljati problem.
On je rekao da je u Kostajnici zabilježen najveći vodostaj Une do sada, te da ovogodišnja situacija pokazuje da je urađeno dosta toga kada je u pitanju protočnost kanala, obalozaštita i svi radovi koji se rade na vodozaštitnim objektima i infrastrukturi.
"Klimatske promjene i sve nepogode nas obavezuju da svaki put moramo ići još naprijed u smislu predviđanja i rješavanja ovih problema jer možemo slobodno reći da je maj postao kritičan svake godine", rekao je Minić.
On je naveo da s tim u vezi lokalne zajednice treba da pripreme nove projekte zajedno sa preduzećem "Vode Srpske", resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske kako bi se odgovorilo na ovakva dešavanja i pojave.
"Ne mislim da je ovo ništa alarmantno, ali da ima domaćinstava koja su poplavljena i ima štete. Moramo povesti računa i biti solidarni sa tim ljudima", rekao je Minić.
On je pohvalio načelnike i gradonačelnike četiri lokalne zajednice koje je danas obišao, te službe Civilne zaštite sa kojima je razmijenjivao informacije iz časa u čas.
"Nismo imali bojazan da će doći do bilo kakve katastrofe", naveo je Minić i dodao da je normalno da će doći do plavljenja kuća, objekta i vikendica koje su izgrađene u nebranjenim područjima i uz rijeke.
On je ocijenio da je ovo posljednja noć u kojoj eventualno postoji bojazan kada je u pitanju Kozarska Dubica.
"Treba uvijek biti oprezan, a očekujem da ćemo već od ranih jutarnjih časova moći reći da je prošlo ono što je predstavljalo najveću opasnost", zaključio je Minić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica rekao je da, prema informacijama koje ima, ni u jednu kuću u ovoj opštini nije ušla voda.
"Jesu zaplavljene i zahvaćeni su pomoćni objekti, a danas smo pomagali i angažovali sve svoje kapacitete. Ušao sam u 90 odsto kuća lično i pomogli smo koliko smo mogli", izjavio je Reljić novinarima.
On je naveo da se intenzivno prati vodotok rijeke Une uzvodno do Bihaća, te da ohrabruju informacije da u posljednja dva časa stagnira vodostaj Une u Kostajnici.
"Kod nas je usporio rast i otprilike Una raste jedan centimetar na čas, a pik toga talasa u Kozarskoj Dubici očekujemo večeras i ovu noć ćemo provesti budni, iako ne očekujemo da se ponovi visina vodostaja iz 2014. godine", rekao je Reljić, te da se sutra do 12.00 časova očekuje pad vostaja Une.
Reljić je naglasio da slijedi saniranje štete i da je lokalna zajednica imala dosta troškova oko saniranja kritičnih tački i infrastrukture.
17.05.2023. - RELJIĆ: DANAS TEŽA SITUACIJA, OČEKUJE SE DALJI RAST VODOSTAJA UNE
Komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je u Kozarskoj Dubici danas teža situacija po pitanju vodostaja Une.
„Na području Špilje ima zaplavljenih kuća, ljudi brane svoje objekte da voda ne uđe u kuće. Intenzivno pratimo nivo vodostaja prema Kostajnici, Novom Gradu i Bihaću i u ovom trenutku mogu reći da nije baš povoljna prognoza jer iz pravca Bihaća i Krupe na Uni dolazi još veći vodeni talas“, rekao je Reljić.
On je naveo da će za desetak sati nivo vodostaja Une biti veći za najmanje 20-25 centimetara, te da se mogu očekivati i veći vodostaji u odnosu na 2014. godinu.
Reljić je pozvao Dubičane koji žive u nižim dijelovima grada da podignu svoje stvari iz garažnih prostora i pomoćnih objekata na više dijelove objekta.
„Pozivam ljude da budu ozbiljni i odgovorni, spreme pitku vodu, hranu, napune baterije i prate zvanične informacije Štaba za vanredne situacije. Iskreno se nadam da neće doći do plavljenja grada, ali ovoliki intenzitet vode i intenzitet padavine ne pamte ni najstariji stanovnici našeg grada“, rekao je Reljić.
Reljić je rekao da Civilna zaštita i druge službe rade po pozivu građana u skladu sa mogućnostima i sa ciljem da se izbjegnu ljudske žrtve i zaštiti imovina.
Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je da očekuje da će vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici rasti još sigurno 30 centimetara, a da je u ovom momentu zaplavljeno 37 domaćinstava.
U izjavi novinarima Trubarac je potvrdio je da su nadležne službe angažovane na zaštiti 12 domaćinstava na izlazu iz gradskog područja u pravcu Špilje u kojoj je od jutros zaplavljeno dvadesetpet domaćinstava u nebranjenom području.
Trubarac je rekao da je situacija sa bujičnim vodotocima dosta stabilna jer nije veliki intenzitet padavina, osim kada je u pitanju rječica Binjačka, na kojoj se bilježi porast vodotoka.
Tatić Mirko rekao je novinarima da se teško boriti protiv prirode, ali da se nada da voda neće ući u njegovu kuću iako mu je dvorište potpuno zaplavljeno.
Uporedio je sadašnju situaciju sa situacijom iz 2014. godine, kada je prema njegovim riječima vodostaj Une bio viši za 30-40 centimetara.
17.05.2023. - ZAPLAVLJENO DVADESETAK DOMAĆINSTAVA U SELU ŠPILJA
Desetak domaćinstava zaplavljeno je u selu Špilja u Kozarskoj Dubici, gdje se rijeka Una izlila u nebranjenom području, a put prema Kostajnici zatvoren je za saobraćaj, rečeno je u opštinskom Odsjeku civilne zaštite.
Šef Odsjeka Đuro Trubarac rekao je novinarima da su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.
Trubarac je naveo da vodostaj rijeke Une iznosi 483 centimetra i raste dva do četiri centimetra na čas, a Save 835 centimetara i raste dva centimetra na čas.
Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica je u stalnom zasjedanju i prati situaciju na terenu.
Zbog izlijevanja rijeke Une, na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila i preusmjeren preko mjesta Verija, dok teretna vozila saobraćaju otežano.
16.05.2023.- ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: ZA SADA NEMA OPASNOSTI OD PRODORA VODE
U Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava i za sada nema opasnosti od prodora vode u gradsko područje opštine, konstatovano je večeras na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.
„Analizirali smo rezultate do sada preduzetih mjera na zaštiti od poplava na cijelom području opštine i konstatovali da nema kritičnih tačaka koje mogu ugroziti stanovništvo. Vodeni talas iz pravca Bihaća očekuje se tokom sutrašnjeg dana i u tom smislu imamo spremno i ljudstvo i mehanizaciju za brze intervencije“, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić.
On je istakao da su svi članovi Štaba za vanredne situacije večeras bili saglasni da nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije na području opštine Kozarska Dubica, ali da je neophodno preventivno djelovanje, stalno praćenje, komunikacija i pripravnost svih nadležnih službi.
Na sastanku je potvrđeno da su na gradskom području opštine obezbjeđene kritične tačke na gradskoj pijaci i zatvoreni propusti na keju, te da danas upućena pomoć opštini Kostajnica.
Pri vodostaju Une od 445 i Save od 817 centimetara, u Kozarskoj Dubici nema zaplavljenih stambenih i privrednih objekata.
Zbog trenda rasta rijeke Une od četiri centimetra na sat, Štab za vanredne situacije očekuje obustavu saobraćaja na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica u Špilji, a u tom slučaju biće korišten alternativni putni pravac preko Verije.
Sa sastanka je upućen apel građanima da prate zvanična sredstva informisanja o razvoju situacije koju su izazvale obilne padavine, a nadležne službe biče angažovane i tokom noći s ciljem praćenja situacije u vezi vodostaja i nasipa.
16.05.2023. - NA SNAZI VANREDNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA
U opštini Kozarska Dubica na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une, prema posljednjem mjerenju, dostigao 432 centimetara.
Na gradskom keju su pripadnici Teritorijalno-vatrogasno spasilačke jedinice, koji postavljaju zaštitnu drvenu ogradu na svim otvorima, koji bi mogli potencijalno predstavljati opasnost usljed izlivanja rijeke.
“Sve službe su na terenu. Spremne su i vreće sa pijeskom ukoliko za to bude potrebe,” izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i komandant Štaba za vanredne situacije.
On je rekao da su nadležne ekipe konstantno na terenu, te da za sada nema ugroženih stambenih objekata, niti presječene putne komunikacije, pa je situacija još uvijek dobra.
Rijeka Una raste tri centimetara na sat i može se očekivati dalji rast.
“Sigurno mogu reći da je grad obezbijeđen zaštitnim zidovima i nasipima. Pojedinačno može biti izlivanja manjih rječica, nebranjeno područje je kritično, a samim tim može se očekivati onemogućavanje putne komunikacije na putu Kostajnica-Kozarska Dubica,” naveo je Reljić.
Nadležni organi poručju građanima da zaštite vrikednu imovinu, ako za to postoji realna potreba i da slušaju uputstva zvaničnih institucija o razvoju situacije koju su izazvale obilne količine padavina.
Krizni štab sastaće se večeras kako bi sagledao stanje i nastavio preduzimati adekvatne mjere.
16.05.2023. - RELJIĆ: PRATI SE SITUACIJA NA CIJELOM UNSKO-SAVSKOM NASIPU
U potpunosti je operativan Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica i prati se situacija na cijelom unsko-savskom nasipu, izjavio je danas načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant štaba za vanredne situacije Radenko Reljić.
„U zavisnosti od situacije na terenu preduzimaju se mjere zaštite od poplava“, rekao je Reljić.
Šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac naveo je da je vodostaj Une u Kozarskoj Dubici 413 centimetara i da su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.
On je precizirao da je trend rasta Une danas tri centimetra na sat, dok je vodostaj Save u Kozarskoj Dubici 796 centimetara, odnosno četiri centimetra ispod kote kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.
Na području opštine prohodne su putne komunikacije i da nema zaplavljenih domaćinstava.
„U porastu su bujične vode, ali su za sada sve rječice u koritima“, rekao je Trubarac.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi