V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.02.2024. - OPŠTINA KOZARSKA DUBICA STIPENDIRAĆE 80 STUDENATA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić donio je danas Odluku o dodjeli stipendija u školskoj 2023/2024. godini, prema kojoj je pravo na stipendiju koja se isplaćuje iz budžeta opštine ostvarilo 80 studenata.
Sastavni dio Odluke o dodjeli stipendija su rang liste stipendista i to: rang lista 1, studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju bez obzira na prosjek ocjena i vukovci, te rang lista 2, studenata iz kategorija ostalih koji su bodovani na osnovu kriterijuma za dodjelu stipendija.
„Studenti, kojima je dodjeljena stipendija, zaključiće ugovor o stipendiranju sa Opštinom Kozarska Dubica kojim će se regulisati prava i obaveze stipendista i davaoca stipendije“, saopšteno je iz Opštinske uprave Opštine Kozarska Dubica.
Odluka o dodjeli stipendija Opštine Kozarska Dubica objavljena je na oglasnoj tabli u šalter sali opštine Kozarska Dubica i interenet stranici opštine.
Stipendija opštine Kozarska Dubica isplaćuje se 10 mjeseci u iznosu od po 100 KM, dok će studenti koji obnavljaju završnu godinu studija, odnosno apsolventi, isti iznos stipendije dobijati pet mjeseci.
12.02.2024. - POČELA SA RADOM PREDUZETNIČKA KANCELARIJA
Područna zanatsko-preduzetnička komora Prijedor uz podršku Odjeljenja za privredu opštine Kozarska Dubica uspostavila je preduzetničku kancelariju u opštini Kozarska Dubica.
Kancelarija je počela sa radom početkom ovog mjeseca, a biće otvorena svakog četvrtka u maloj sali Skupštine opštine od 9.00 do 12.00 časova.
Pozivaju sve preduzetnike, kao i one koji imaju namjeru da uđu u preduzetništvo, da posjete kancelariju gdje mogu dobiti informaciju, savjet ili bilo koju drugu podršku za uspješno poslovanje.
Više informacija o radu kancelarije može se dobiti i putem broja telefona 052 215 302, te putem mejla zpkprijedor@teol.net

06.02.2024. - RODITELJIMA PODIJELJENO OSAM AUTOSJEDIŠTA
U kabinetu načelnika Opštine Кozarska Dubica danas je održano edukativno predavanje o značaju i pravilnoj uporebi autosjedišta, nakon kojeg je roditeljima uručeno osam dječijih autosjedišta, poklon Opštine Кozarska Dubica i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.
Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović zahvalio je na podršci načelniku opštine Кozarska Dubica Radenku Reljiću, s obzirom da je lokalna zajednica nabavila određeni broj autosjedišta koja su uručena roditeljima, dok su na prezentaciji istovremeno upoznati o tome koliko je važno da se dijete u automobilu prevozi na pravilan način u dječijem autosjedištu.
„Najviše što možete učiniti za vaše dijete kada se prevozi, jeste da ga pravozite na bezbjedan način jer se tada smanjuje rizik od povrijeđivanja i smrtnog ishoda za čak 70 odsto“, naglasio je Radović.
On je naveo da je zakonska obaveza da se djeca u autosjedištima prevoze do 12 godina, a da je mjerenjem indikatora u Republici Srpskoj utvrđeno da se do tri godine djeca u autosjedištima prevoze u procentu od 82 odsto, ali da nakon što djeca pređu tri godine taj procenat drastično opada i iznosi svega 23 odsto.
„Svako drugo dijete u Republici Srpskoj se prevozi na nepravilan način što naravno dovodi do povećanog rizika stradanja djece u saobraćaju“, naglasio je Radović i dodao da se akcija “Bezbjednost djece kao putnika u autu” provodi unazad pet-šest godina, sa pozitivnim povratnim informacijama roditelja.
„Vrijednost autosjedišta od 240 do 300 КM nije mala stavka za budžet, ali najvažnije od svega je da sjedalica bude postavljena u auto na pravilan način i da dijete bude u pravilnom položaju i bezbjedno“, poručio je Radović.
Načelnik opštine Кozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja koji su pripremili kvalitetnu edukaciju o pravilnom korištenju dječijih autosjedalica.
„Dobili smo i podatak da oko 80 odsto Dubičana pravilno koristi autosjedalice u nekih prvih tri-četiri godine života dijeteta, a poslije kako djeca porastu taj procenat pada. Veoma je bitno adekvatno i pravilno vezivanje autosjedišta i pravilno postavljanje djeteta u zavisnosti od uzrasta“, rekao je Reljić.
On je naveo da je Opština Кozarska Dubica podržala ovaj projekat i nabavila pet autosjedišta, dok je Agencija za bezbjednost saobraćaja Dubičanima darovala još tri.
„Mi smo selekciju naših građana prepustili Centru za socijalni rad koji je vodio računa o socijalnoj karti roditelja, kojima su danas uručene sjedalice i nadam se da će ih koristiti u dobrobitu djece“, rekao je Reljić.
On je pohvalio i druge akcije koje sprovodi Agencija za bezbjednost saobraćaja da bi se unaprijedila kultura ponašanja u saobraćaju, te najavio da će Opština Кozarska Dubica i dalje podržavati sve njihove aktivnosti.
Prezentaciji i podijeli autosjedišta danas su prisustvovali i zamjenik načelnika opštine Кozarska Dubica Marko Tankosić i zamjenik direktora Centra sa socijalni rad Smilja Prodanović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti opštine Кozarska Dubica Aleksandar Vlajnić i predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.
05.02.2024. - MANIFESTACIJA “IZBOR SPORTISTE OPŠTINE KOZARSKA DUBICA” 23. FEBRUARA U DOMU KULTURE
Manifestacija “Izbor sportiste Opštine Kozarska Dubica” biće održana 23. februara u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, utvrđeno je danas na sastanku Organizacionog odbora ove manifestacije sa tradicijom dužom od pet decenija.
Na manifestaciji će biti proglašen i nagrađen najbolji sportista sa područja opštine u protekloj godini, kao i sportski radnik, najuspješniji trener, najuspješnija ekipa i mladi talenat za 2023. godinu.
Sastankom Organizacionog odbora manifestacije “Izbor sportiste godine” predsjedavao je zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić, koji je naveo da će odluku o izboru najboljih sportista donijeti stručni žiri, na osnovu prijava sportskih organizacija koje su registrovane na području opštine.
Rok za dostavljanje prijedloga sportskih kolektiva je 9. februar.
Generalni pokrovitelj i organizator “Izbora sportiste za 2023. godinu” je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj Javno preduzeće “Centar za informisanje i kulturu”.
Naredni sastanak Organizacionog odbora manifestacije biće održan u ponedjeljak, 12. februara.
31.01.2024. - PREZENTOVAN IDEJNI PROJEKAT ZA IZGRADNJU BRZOG PUTA PRIJEDOR – KOZARSKA DUBICA – DONJA GRADINA
U kabinetu načelnika opštine Kozarska Dubica danas je prezentovan Idejni projekat za izgradnju brzog puta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina u dužini od oko 35 kilometara.
Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom o trasama brzog puta i rokovima za izradu idejnog rješenja razgovarali su predstavnici kineske kompanije "Shandong International", Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i banjalučkog Instituta za građevinarstvo IG.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da izgradnja brze ceste iz pravca Prijedora predstavlja strateški interes opštine kako bi se obezbjedio sigurnije i brže putovanje i transport robe, što će doprinijeti boljem povezivanju Kozarske Dubice sa većim gradovima Republike Srpske i okruženja, kao i razvoj privrede.
“Radi se o projektu čija je okvirna vrijednost oko 680 miliona KM i koji je veoma važan za Kozarsku Dubicu i njene građane. Slijede aktivnosti na izradi glavnog projekta, a opština Kozarska Dubica izvršiće sve potrebne aktivnosti da bi što prije započela izgradnja ove putne komunikacije”, rekao je Reljić.
Projektant u Institutu za građevinarstvo Milan Sandić rekao je da je u Kozarskoj Dubici danas predstavljeno idejno rješenje za izgradnju brzog puta, a da je rok za izradu glavnog projekta do kraja ove godine.
Sandić je naveo da su u izradi projekta uvažene reljefne i druge karakteristike terena, naseljenost i drugi faktori, te da će biti uvaženi i specifični zahtjevi lokalnih zajednica.
Savjetnik u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Sergej Đukić rekao je da je izgradnja brzog puta Prijedor – Kozarska Dubica – Donja Gradina druga faza koncesionog ugovora potpisanog između kineske kompanije "Shandong International" i Ministarstva saobraća i veza, te da su sastanci na kojem su prezentovane moguće varijante tog puta održani i u Prijedoru i Novom Gradu.
31.01.2024. - MJEŠTANI KLEKOVACA IZRAZILI SVOJE PROBLEME I ZABRINUTOST U VEZI UZGOJA PASA NA PARCELI U PRIVATNOM VLASNIŠTVU
Na inicijativu mještana Klekovaca u opštini Kozarska Dubica danas je održan sastanak na kojem se su, u prisustvu nadležnih službi, mještani iznijeli svoje stavove, zabrinutost i probleme u vezi sa postojanjem odgajivačnice za pse u privatnom vlasništvu u tom selu.
Od načelnika opštine Kozarska Dubica Radenka Reljića, komandira Policijske stanice i predstavnika opštinskih službi Komunalne policije i inspekcije, mještani su tražili da se na području Klekovaca ne dozvoli registracija odgajivačnice za rasne pse, jer smatraju da je ugrožena bezbjednost mještana, velikog broja djece, kao i javni red i mir.
„Na sastanku je dogovoreno da će činjenično stanje u vezi ove situacije biti navedeno u peticiji mještana Klekovaca, koji traže da se u što kraćem vremenskom roku psi izmjeste, te da se sa mišljenjem i peticijom građana upoznaju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vopoprivrede Vlade Republike Srpske, u čijoj nadležnosti je izdavanje dozvole za registraciju odgajivačnice za pse“, saopšteno je iz Opštinske uprave opštine Kozarska Dubica.
Zaključeno da će se rješenje ovog problema tražiti od nadležnog ministarstva u najboljem interesu mještana sela Klekovci, te u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu način i uslove za držanje domaćih životinja i kućnih ljubimaca, zaštitu životinja i javnog reda i mira.
29.01.2024. - PREMA PRELIMINARNOJ RANG LISTI PRAVO NA OPŠTINSKU STIPENDIJU OSTVARILA 83 STUDENTA
U opštini Kozarska Dubica danas je objavljena preliminarna rang lista opštinskih stipendista, prema kojoj su pravo na stipendiju koja se isplaćuje iz opštinskog budžeta, ostvarila 83 studenta.
Prema objavljenoj preliminarnoj rang listi, pravo na stipendiju bez obzira na prosjek ocjena ostvarilo je 11 studenata posebnih kategorija, odnosno, vukovaca, članova višečlanih porodica, studenata sa smetnjama u razvoju, te studenata čije je stipendiranje predložio Centar za socijalni rad.
Ostalih 72 studenata bodovani su prema kriterijumima za dodjelu stipendija.
Načelnik Odjeljenju za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Goran Dragaš potvrdio je da je na osnovu javnog konkursa zaprimljeno 95 prijava, a da 12 studenata nije ispunilo predviđene uslove konkursa.
On je naveo da svi podnosioci prijava imaju rok od osam dana da za podnošenje prigovora na preliminarnu rang listu stipendista, a da se prigovor podnosi načelniku opštine.
Stipendija opštine Kozarska Dubica isplaćuje se 10 mjeseci po 100 KM, dok će apsolventi isti iznos primati pet mjeseci.
Preliminarna rang lista stipendista objavljena je na oglasnoj tabli u zgradi opštine Kozarska Dubica, te na internet stranici opštine www.kozarskadubica.org.
27.01.2024. - U DONJOJ GRADINI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je u progonu Jevreja tokom Holokausta u nacističkim logorima stradao i veliki broj Srba, Roma i ostalih, te da se ne smije zaboraviti njihovo stradanje.
"U Donjoj Gradini, koji bila je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac, počinjeni su masovni zločini u kojima je stradao veliki broj Jevreja i Srba", rekao je Reljić.
On je ukazao da se mora njegovati kultura sjećanja i da su dešavanja iz prošlosti trajna opomena za budućnost.
Jasenovac je Holokaust za srpski narod kojeg prošlost opominje kolike je žrtve dao za slobodu, poručio je narodni poslanik Darko Banjac na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Spomen-području "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici.
Banjac je ukazao da su Srbi drugi narod u svijetu po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu, podsjetivši da je u Jasenovcu postojao logor za djecu, koji je bio jedinstven u svijetu.
"To govori o zvjerstvima koji su rađeni nad srpskim narodom", rekao je Banjac i dodao da su Srbi postradali u koncentracionim logorima samo zato što su druge vjere i nacije.
On je naglasio da je neko bolesnog uma htio na uništi srpski narod na ovim prostorima, podsjetivši da su Srbi u NDH bili stavljeni van zakona i da su imali manja prava od životinja.
"I danas smo svjeodci da to ne staje. Svako danas želi da umanji značaj ne samo srpskog narodna, nego i Republike Srpske, neshvatajući da Srpska za srpski narod znači slobodu i garant opstanka na ovim prosorima, te je stoga i borba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih koji obnašaju vlast u Srpskoj da se zaboravi sjećanje na naše stradanje i da se obezbijedi budućnost našim pokoljenjima, što je naš osnovni zadatak", rekao je Banjac, koji je i predsjednik NPS-a.
On je ukazao da treba njegovati kulturu sjećanja na srpski Holokaust, na Donju Gradinu i na sva srpska stratišta u NDH, dodajući da se ono što je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu ne može mjeriti ni sa čim u istoriji.
Vijence žrvama logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu u Spomen-području Donja Gradina danas su položili ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, te Banjac i Reljić.
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.
Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Aušvic.
Međunarodni dan sjećanja na Holokaust posebno se obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi