V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

29.09.2019. - OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA NARODNOG HEROJA MAJORA MILANA TEPIĆA
U Komlencu kod Kozarske Dubice položeni su vijenci na spomen-obilježje narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću koji je stradao na današnji dan prije 28 godina.
Pomen je održan na mjesnom groblju u Komlencu u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika u okviru Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.
Predsjedik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je major Tepić srpskom rodu poručio da treba spriječiti ono što im se dešavalo od 1941. do 1945. godine na ovim prostorima i u Hrvatskoj.
Komentarišući to što poslije 28 godina od stradanja posmrtni ostaci majora Milana Tepića nisu isporučeni iz Hrvatske njegovoj porodici i Republici Srpskoj da bi bili dostojno sahranjeni, Ćibić je rekao da je poznato gdje su njegovi posmrtni ostaci, da su službe za traženje uradile svoj posao, ali da treba da budu preneseni u njegovo rodno mjesto.
On smatra da će se na to još čekati, zbog čina koji se dogodio. "Velika je poruka bila majora Tepića i dvije države to moraju razrješiti", rekao je Ćibić.
Potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila iz Prijedora Slaviša Knjeginić ukazao je na značaj da se insistira da posmrtni ostaci majora Tepića budu predati njegovoj porodici.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić rekao je da o značaju i herojstvu majora Milana Tepića govori istorija posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.
"NJegov čin je rijedak, jer je dao život za odbranu tada zajedničke domovine, i u proteklom ratu niko nije pokazao takvo junaštvo", podsjetio je Drljić.
Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.
Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.
NJemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.
Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom.
Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.
Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Milana Tepića u Kozarskoj Dubici je završen ovogodišnji program obilježavanja "Septembarskih dana odbrane" od hrvatske agresije 1995. godine.
26.09.2019. - U PRVIH ŠEST MJESECI BUDŽET OSTVAREN 45,9 ODSTO
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci, prema kojem je planirani budžet ostvaren u iznosu 4.530.104 KM ili 45,9 odsto.
U istom periodu iskazani rashodi realizovani su u iznosu 5.001.862 KM ili 50,7 odsto u odnosu na plan.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je u izvještaju konstatovan deficit u iznosu od oko 450.000 KM u prvih šest mjesci ove godine.
"Razlog je u tome što nam je u toku ove godine sa računa, po sudskoj presudi u korist firme `Sloga` iz Kozarske Dubice, skinuto oko 890.000 KM. Iako smo planirali sredstva za izvršenje sudskih presuda iz ranijih perioda, nismo očekivali tako veliku sumu, tako da je glavni uzrok ovog deficita ta sudska presuda", pojasnio je Reljić.
Reljić je naveo da će dalja dugovanja prema toj firmi u iznosu od oko 500.000 KM, biti rješavana sredstvima Vlade Republike Srpske.
"Mislim da ćemo, što se tiče tih sudskih presuda, ustabiliti budžet do kraja ove ili početkom naredne godine. Taj proces ide sporo, ali idemo ka stabilizaciji budžeta", rekao je Reljić novinarima.
Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica prihvaćena je informacija o radu javnog preduzeća "Vodovod" za prošlu godinu, koju je podnio direktor tog preduzeća Željko Dragičević.
Dragičević je naveo da je "Vodovod" u prošloj godini poslovao pozitivno, ostvario dobit u iznosu od oko 10.000 KM, a da je u izvještajnom periodu obezbijeđena redovna isporuka vode iz gradskog sistema vodosnabdijevanja sa izvorišta "Komlenac".
"Veoma je bitan kvalitet vode za piće koja je, možemo reći, 100 odsto zdravstveno ispravna. Imali smo 97 uzoraka koje je kontrolisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i svi su zdravstveno ispravni prema mikrobiološkim i fizičko-hemijskim parametrima", naglasio je Dragičević.
On je naveo da poslovanje preduzeća opterećuju ogromne obaveze iz ranijih perioda, ali da se sprovode aktivnosti na restrukturisanju tih dugovanja, kako bi likvidnost preduzeća bila dovedena na potrebni nivo.
Sa dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Kozarska Dubica povučeno je razmatranje odluke o prenosu vlasništva nad pokretnom imovinom Komunalnom preduzeću za proizvodnju i distribuciju vode "Vodovod", a usvojeno je nekoliko odluka iz nadležnosti Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za privredu i poljopriveredu.
Odbornici su jednoglasno prihvatili informaciju o realizaciji akata donesenih na sjednicama Skupštine opštine Kozarska Dubica u periodu od 31. maja do 1. jula ove godine.
25.09.2019. - NA "VOĆE FESTU" 25 IZLAGAČA
U Kozarskoj Dubica danas je održana deseta privredno-turistička manifestacija "Voće fest" koja je okupila 25 izlagača voća i voćnih prerađevina iz Kozarske Dubice i susjednih opština.
Manifestaciju je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović koji je je zahvalio svim izlagačima i učesnicima jer su izdvojili trud i vrijeme da na najbolji način prezentuju svoje proizvode i budu reprezenti voćarske proizvodnje.
"U posljednjih nekoliko godine osjeti se blaga stagnacija u ovoj proizvodnji, a nameće se potreba ulaganja u osiguranje zasada i roda. U ovim investicijama naši voćari imaju stimulativnu podršku resornog ministarstva i opštine", izjavio je Bodilović.
Bodilović je rekao da je cilj ove manifestacije promocija i prezentacija proizvođača voća sa ovog područja, ali i prilika za druženje, razmjenu iskustava, saradnju i turističku promociju.
Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur rekla je da su ponosni što su deseti put uspjeli da organizuju ovu manifestaciju.
"Ove godine okupili smo 25 izlagača. Koristim ovu priliku da zahvalim svim učesnicima", izjavila je Koturova.
U kulturno-umjetničkom programu manifestacije učestvovali su polaznici Dječijeg vrtića "Pčelica", Kulturno-umjetničko društvo "Una" i Tamburaški orkestar "Nesanica".
Manifestacija je okupila veliki broj građana, kao i voćare iz Kozarske Dubice, Prijedora, Novog Grada i Kostajnice.

Organizator 10. "Voće festa" je opštinska Turistička organizacija i opštinska uprava, odnosno Odjeljenje za privredu i poljoprivredu u Kozarskoj Dubici.
18.09.2019. - SLUŽEN PARASTOS STRADALIMA U ODBRANI OD HRVATSKE AGRESIJE 1995. GODINE
Služenjem parastosa stradalim kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici obilježeno je 24 godine od odbrane područja opštine i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar 1995. godine veoma značajan datum za Kozarsku Dubicu i Republiku Srpsku jer je to posljednja pobjeda Vojske Republike Srpske nad mnogo jačim i brojnijim neprijateljem.
"Naša linija od oko 60 kilometara bila je pokrivena uglavnom starijim ljudima jer se naša brigada nalazila na odbrani koridora koji je bio žila kucavica Republike Srpske", izjavio je novinarima Reljić.
On je istakao da je pobjeda velika zasluga ljudi koji su u to vrijeme upravljali gradom i komandom, a koji nisu donijeli odluku o evakuaciji stanovništva.
"Da se stanovništvo tada povuklo, sa njim bi se povukla i vojska kao što je to bio slučaj u Republici Srpskoj Krajini i vjerovatno mi danas ne bi bili ovdje nego protjerani, a mapa Srpske sigurno bi bila mnogo drugačija", naglasio je Reljić.
Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je namjera neprijatelja 1995. godine bila da podijeli ovaj prostor, da Krajinu priključe bošnjačko–hrvatskoj komponenti.
On je rekao da je vojska, uz podršku jakog srpskog naroda, uspjela da zaustavi agresiju i da neprijatelja vrati preko rijeke Une, te da je gubitaka bilo mnogo na obje strane.
"Žalimo za svojim poginulim, ovdje u Dubici poginulo je 30 boraca i 14 civila, a dva naša borca smo izgubili na pravcu Novog Grada", podsjetio je Ćibić.
Parastosu kod Spomen-krsta na obali rijeke Une prethodila je sveta liturgija u hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici.
Vijence u pomen stradalim u agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine položili su načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima, predstavnici opštinske Boračke organizacije, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica, te pripadnici političkih partija.
03.09.2019. - UTVRĐEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA "SEPTEMBARSKIH DANA ODBRANE"
U opštini Кozarska Dubica danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje „Septembarskih dana odbrane“, programa kojeg čini niz događaja komemorativnog, sportskog i kulturnog karaktera u znak sjećanja na odbranu područja opštine Кozarska Dubica i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.
Predsjednik Skupštine opštine Кozarska Dubica Milovan Barišić rekao je da će i ove godine „Septembarski dani odbrane“ biti obilježeni na dostojanstven način u pomen na sve stradale Dubičane i herojsku odbranu grada i zapadnih granica Republike Srpske.
Centralni događaj obilježavanja 24 godine od odbrane opštine Кozarska Dubica od hrvatske agresije održaće se 18. septembra u Spomen hramu „Sveta Petka“ i kod Spomen krsta na obali Une, gdje će biti služen parastos svim poginulim borcima i stradalim civilima.
Program obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“ započeće u subotu, 7. septembra u Кozarskoj Dubici otvaranjem Memorijalnog rukometnog turnira „Major Milan Tepić“.
Tradicionalni Memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Bulić Zoki“ održaće se u nedjelju 8. septembra u Bjelajcima, a 14. septembra i Preobraženjski КUP u ribolovu u Кozarskoj Dubici.
Кao i prethodnih godina, u svim osnovnim školama i Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ u Кozarskoj Dubici biće održan istorijski čas posvećen događajima iz septembra 1995. godine.
U Donjoj Gradini, 19. septembra, datuma koji označava i dan pobjede nad agresijom hrvatske vojske na područje opštine Кozarska Dubica, komemorativni skup održaće se kod obilježja mjesta pogibije policajca Zorana Bulića.
Sedamnaesta po redu Školska biciklijada biće organizovana u petak, 20. septembra, na relaciji Кozarska Dubica-Moštanica.
U okviru „Septembarskih dana odbrane“ u Кozarskoj Dubici biće proslavljen dan 11. Dubičke brigade i obilježena godišnjica pogibije Narodnog heroja majora Milana Tepića.
13.08.2019. - DELEGACIJA OPŠTINE NA MANIFESTACIJI "DANI BANICE" U BELOJ PALANCI
U bratskoj opštini Bela Palanka u Srbiji proteklog vikenda održana je 14. po redu manifestacija „Dani banice“, koja je prema procjenama organizatora ove godine okupila 35.000 posjetilaca.
Na poziv domaćina, predsjednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića i direktora Turističke organizacije te opštine Miloša Lilića, manifestaciji su prisustvovali načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić i sekretar Skupštine opštine Kozarska Dubica Nataša Rodić.
“Pored redovnih kontakata sa rukovodstvom opštine Bela Palanka, sa kojima već imamo kontinuiranu saradnju u oblasti kulture, tokom posjete inicirana je saradnja sa privrednicima iz opštine Knjaževac u oblasti voćarske proizvodnje”, rekao je Babić.
“Dani banice” u Beloj Palanci najbolji su primjer kako manifestacija koja promoviše tradiciju može da prevaziđe lokalne i regionalne granice i na najbolji način predstavi sve potencijale lokalne zajednice”, ocijenila je Rodićeva.
Manifestacija, koja promoviše tradicionalno južnjačko jelo od tijesta – banicu u Beloj Palanci okupila je 321 takmičara i učesnike iz cijele Srbije – Beograda, Kragujevca, Vojvodine. U programu manifestacije su učestvovali i predstavnici iz Bugarske, Grčke, Slovenije i Malte.
Najbolji u spremanju ovog specijaliteta bio je Miloš Stamenović iz Bele Palanke, koji se takmičio sa pobjednicima prethodnih “Dana banica” i osvojio titulu “Pobednik pobednika”.
09.08.2019. - ČESTITKA POVODOM KURBAN BAJRAMA
Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti danas su uputili načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić.

“Sa željom da predstojeći praznik Kurban bajram provedete u zdravlju, miru, slozi i blagostanju, upućujemo vam najiskrenije čestitke.

Neka ovaj praznik ojača istinske ljudske i porodične vrijednosti, te bude podsticaj za iskrenu toleranciju, razumijevanje i međusobno uvažavanje”, navodi se u čestitki.
26.07.2019. - U GRADSKOM SISTEMU VODOSNABDIJEVANJA USKORO NASELJA HADŽIBAIR, KOMLENAC I SUVAJA
Radovi na realizacije treća faze projekta vodovodnog sistema „Komlenac“ u Kozarskoj Dubici teku planiranom dinamikom, a priključenje u gradski sistem vodosnabdijevanja uskoro mogu očekivati mještani naselja Hadžibair, Komlenac i Suvaja.
Tim povodom u opštini Kozarska Dubica danas je, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske, održan uvodni sastanak povodom tehničkog prijema izvedenih radova na izgradnji vodovoda u navedenim naseljima.
Načelnik opštine Kozarska Dubica rekao je da su sredstva za finansiranja ovog projekta obezbjeđena zahvaljujući Vladi Republike Srpske, a da voda iz gradskog sistema vodosnabdijevanja Komlenac , koju će stanovnici Hadžibaira moći dobiti u roku od petnaestak dana, izuzetno dobrog kvaliteta.
„Opština Kozarska Dubica je već iskoristila svoj dio sredstava u iznosu od oko šest miliona KM, koje je imala za finansiranje tog projekta, ali na urgenciju kod predsjednika Vlade Srpske Radovan Viškovića obezbjeđena su za ovu godinu sredstva u iznosu od 750.000 KM da bi se mogli nastaviti radovi u ovoj građevinskoj sezoni“, izjavio je Reljić.
On je dodao da su obezbjeđena sredstva i za narednu godinu, te da je realno očekivati da u drugoj polovini naredne godine i naselje Knežica dobije pitku vodu iz sistema vodosnabdijevanja Komlenac.
„Ovo je veliki projekt i građani Kozarske Dubice, pored svih finansijskih neprilika koje svi zajedno imamo ovdje, dobiće konačno pitku vodu na opšte zadovoljstvo ljudi, jer vidimo da je rekacija na terenu jako dobra i pozitivna“, zaključio je Reljić.
Predstavnik Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske i tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ Bojan Macura rekao je da su u Kozarskoj Dubici uspješno relizovane dvije faze projekta, a da se privodi kraju i treća završna faza koja se odnosi na proširenje vododnog sistema na jugozapadne dijelove opštine.
„Ukupna vrijednost ugovora u ovoj fazi je 2,4 miliona KM, dok ukupne investicije u nabavku opreme i rekonstrukciju vodovodnog sistema na teritoriji opštine Kozarska Dubica u zadnjih šest,sedam godina iznose oko devet miliona KM“, precizirao je Macura.
Direktor preduzeća „Vodovod“ Kozarska Dubica Željko Dragičević podsjetio je da je krajem 2015. godine opština Kozarska Dubica dobila izvorište „Komlenac“, a da je u završetku druge faze projekta u 2017. godine izvršena rekonstrukcija i modernizacija gradske vodovodne mreže.
On je naveo da je realizacija treće faze projekta započela u julu prošle godine, a da je rok za njeno izvođenje januar 2020. godine.
„U okviru treće faze projekta izgrađena je vodovna mreža Hadžibair gdje će vodu iz gradskog sistema vodosnabdijevanja uskoro dobiti oko 200 domaćinstava, projekat vodovodne mreže Komlenac –Suvaja privodi se kraju, a slijedi širenje vodovodne mreže prema knežičkom području“, precizirao je Dragičević.
On je naglasio da će treća faza projekta omogućiti vodovodni priključak za 700 korisnika, te da će biti omogućeno prespajanja 300 domaćinstava iz Knežice koja koriste pitku vodu sa izvorišta u Međuvođu.
Dragičević je u ime preduzeća „Vodovod“ zahvalio opštini Kozarska Dubica kao investitoru projekta, načelniku Radenku Reljiću i poslaniku u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darku Banjcu koji su istrajali u nastojanju da obezbjede sredstva za treću fazu projekta, te predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske i nadzornih organa.
On je objasnio da će priključenje stanovnika Hadžibara na gradsku vodovodnu mrežu biti omogućen za petnaestak dana, jer je potrebno izvršiti tlačnu probu, dezinfekciju vodovodne mreže i od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobiti potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti vode.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi