V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.12.2022. - U KOZARSKOJ DUBICI KOORDINACIONI SASTANAK PODRUČNOG ODJELJENJA CIVILNE ZAŠTITE BANJALUKA
Opština Kozarska Dubica danas je domaćin koordinacionog sastanka područnog odjeljenja civilne zaštite Banjaluka, na kojem je analizirana realizacija zadataka u sprovođenju mjera civilne zaštite u Republici Srpskoj.
Sastanak je otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je istakao da je civilna zaštita imala aktivnosti na području Kozarske Dubice u proteklih nekoliko godina u situacijama nakon zemljotresa i poplava.
„Sve te službe koje su radile na terenu danas imaju priliku da u mirnoj situaciji analiziraju prethodne aktivnosti i razmotre svoje planove i programe, te da se bolje upoznaju i ta poznanstva iskoriste za bolju komunikaciju u slučaju potrebe“, rekao je Reljić novinarima.
On je istakao da je Kozarska Dubica zahvalna svim službama Civilne zaštite koji su u ranijim godinama pomagali opštini i građanima i izrazio nadu da će Dubičani biti dobri domaćini sastanka.
Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubice Đuro Trubarac rekao je da današnjem sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju službe civilne zaštite regije Banjaluka, te predstavnici ostalih subjekata u sistemu civilne zaštite, oružane snage, policija, hidrometeorološki zavod i javne ustanove Republike Srpske.
„Tema sastanka je usklađenost opštinskih operativnih mjera civilne zaštite sa republičkim, a govorićemo o zaštiti od požara, poplava, zemljotresa i snježnih padavina“, rekao je Trubarac novinarima.
On je naveo da je civilna zaštita u Kozarskoj Dubici organizovana preko specijalnih jedinica civilne zaštite koje su vezane za preduzeća koja u svom redovnom obavljanju poslova izvršavaju funkcije civilne zaštite, a da se u slučaju proglašenja vanredne situacije angažuju jedinice za sanaciju.
Koordinacioni sastanci civilne zaštite redovno se održavaju u proljeće i u jesen, a predstavljaju mjesto za informisanje, razmjenu mišljenja i prenosa zadataka sa republičke uprave na opštinske civilne zaštite u redovnim i vanrednim situacijama.
Tema sastanka je bilo i uspostavljanje sistema veze i sistema ranog upozoravanja u Republici Srpskoj, kao i primjena uredbe o sadržaju o načinu izrade Plana zaštite i spasavanja od elementarne nepogode i drugih nesreća.
30.11.2022. - RELJIĆ:U DONJOJ GRADINI BIĆE IZGRAĐEN NAJVEĆI MEMORIJALNI KOMPLEKS NA BALKANU
Najveći memorijalni kompleks na Balkanu biće izgrađen u Donjoj Gradini gdje će budući naraštaji učiti o velikom stradanju srpskog naroda, istakao je danas načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
"O tom projektu se priča već nekoliko godina, ali je najvažnije da su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije odlučili da se u Donjoj Gradini izgradi veliki memorijalni kompleks, najveći na Balkanu, jer je riječ o najvećem stradanju Srba na području bivše Jugoslavije", rekao je Reljić novinarima.
On je podsjetio da su u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini stradali i antifašisti, Jevreji i Romi, te da nema porodice u Kozarskoj Dubici i Potkozarju kojoj preci nisu stradali u tom logoru, u kojem je ubijeno i više od 15.000 djece.
"Riječ je o projektu koji će u procentu od oko 75 odsto finansirati Vlada Srbije, a ostatak Vlada Republike Srpske. Koncept je takav da sva djeca, od osnovne škole do fakulteta, prođu kroz taj memorijalni kompleks kako bi naučili o istoriji stradanja srpskog naroda sa ove strane Drine", rekao je Reljić.
Reljić je ocijenio da je to dobra ideja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te da će to ostati trajni spomenik na području Potkozarja. "Ovaj projekat je i u investicionom smislu značajan za Kozarsku Dubicu", naglasio je Reljić.
Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak, 22. novembra, u Banjaluci da će u mandatu novih vlada Republike Srpske i Srbije početi izgradnja Memorijalnog centra "Donja Gradina".
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da će Donja Gradina izgradnjom memorijalnog centra postati regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja i mjesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.
30.11.2022. - MODERAN KOŠARKAŠKI TEREN IZ DONACIJE VLADE VOJVODINE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je danas da će na osnovu donacije Pokrajinske vlade Vojvodine u Sportskom centru "9. januar" biti izgrađen moderan košarkaški teren sa multifunkcionalnom sportskom podlogom.
Reljić je naveo da je sporazum o donaciji tri miliona dinara /25.600 evra/ potpisan prošle sedmice sa direktorom Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandrom Đedovcem.
"Ugovor je potpisan, zahvaljujući Sekretarijatu Narodne skupštine Republike Srpske i Sekretarijatu Pokrajinske vlade Vojvodine, koji su već uspostavili most saradnje", izjavio je Reljić novinarima, te zahvalio dosadašnjem generalnom sekretaru parlamenta Srpske Nebojši Zgonjanjinu koji je upriličio taj sastanak.
On je naveo da su predstavnici opštine Kozarska Dubica u Pokrajinskoj vladi Vojvodine primljeni bratski i na najljepši način.
"Oni imaju program kojim finansiraju izgradnju sportskih terena, kako u Srbiji, tako i u drugim državama, a u obnovu košarkaškog terena na našem sportskom centru, koji je u lošem stanju, biće utrošena kompletna donacija od oko 50.000 KM", rekao je Reljić.
On je izrazio nadu da će sve biti završeno do Dana opštine Kozarska Dubica – 27. aprila. "Tada ćemo pozvati donatore da budu naši gosti", najavio je Reljić i dodao da će i naredne godine konkurisati za projekte i sredstva Pokrajinske vlade Vojvodine koja se dodjeljuju u zemljama regiona.
Direktor Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Dijana Kondić istakla je da je u pitanju značajna donacija koja predstavlja iskorak u podršci sportu ove opštine.
Ona je pozvala društveno odgovorne kompanije da slijede ovaj primjer i pokušaju na isti ili sličan način da doprinesu razvoju lokalne zajednice.
Predsjednik Košarkaškog kluba "Una" iz Kozarske Dubice Dragan Nikolić izjavio je da je svaka donacija u današnje vrijeme dobrodošla, posebno košarkašima ovog kluba koji u predstojećoj godini obilježava 50 godina postojanja.
"Ovu značajnu donaciji doživljavamo kao poklon našem klubu i gradu. Sada ćemo trenirati na savremenoj podlozi, koja će otkloniti eventualne posljedice povreda koje nastaju na betonskim podlogama, i na novim koševima. Zahvaljujem donatorima i načelniku opštine Kozarska Dubica", rekao je Nikolić novinarima.
Najavljeno je da će sredstva iz donacije Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu opštini Kozarska Dubica biti doznačena do kraja ove godine, a da će sanacija košarkaškog terena početi na proljeće kada budu završene procedure tendera i konkursa i počne nova građevinska sezona.
RELJIĆ: USPOSTAVLJENA USPJEŠNA SARADNJA U CILJU STVARANJA BOLJIH USLOVA ZA RAZVOJ SPORTA
Zahvaljujući ugovoru koji je danas u Srbiji načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić potpisao sa Aleksandrom Đedovcem direktorom Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, te donaciji od 10 000 evra, opština Kozarska Dubica uskoro će dobiti moderno košarkaško igralište u centru grada.
“Riječ je o donaciji Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, na čiji poziv smo se odazvali i evo danas napravili prvi korak u ovoj značajnoj saradnji. Veliko hvala našim prijateljima, a ova donacija će svakako značiti dubičkim sportistima”, rekao je Reljić.
On je precizirao da će košarkaško igralište na Sportskom centru dobiti novo ruho, moderno uređen teren po svjetskim standardima, te dodao da opština Kozarska Dubica namjerava u narednom periodu sistemski raditi na uređivanju svih sportskih terena. Potpisivanju ugovora u Zgradi Automomne pokrajine Vojvodine danas su prisustvovali i Darijan Babić načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove i Duško Bodilović načelnik Odjeljenja za poljoprivredu.
25.11.2022. - ODRŽANA CENTRALNA JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA OPŠTINE
U opštini Kozarska Dubica danas je održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta opštine za 2023. godinu, koji je utvrđen u iznosu 13.892.000 KM.
“Svoje prijedloge, sugestije i zahtjeve na nacrt budžeta opštine tokom javne rasprave iznijeli su predstavnici Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica, Udruženja veterana i Udruženja dijabetičara “Lotus”, a oni će biti razmotreni i uvaženi u skladu sa mogućnostima, s obzirom da se ukupni budžetski okvir ne može mijenjati”, rekao je novinarima zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić.
On je naveo da je u opštini Kozarska Dubica procedura pripreme budžeta za narednu godinu počela prije dva do tri mjeseca da bi se ispoštovale sve procedure i zakonski rokovi pri donošenju budžeta, te da su u postupak izrade tog dokumenta učestvovali svi budžetski korisnici, načelnici opštinskih odjeljenja i službi, rukovodioci javnih preduzeća, ustanova i organizacija, koji su dostavili svoje zahtjeve.
“Zatim smo u Odjeljenju za finansije odredili koliki će biti prihodi opštine u narednoj godini, a zatim su planirani rashodi. Nacrt budžeta opštine dobio je saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske i razmatran je i usvojen na redovnoj sjednici Skupštine opštine”, rekao je Tankosić.
On je naveo da je javna rasprava zakonska faza u procesu donošenja budžeta opštine.
Nakon što se razmotre zahtjevi sa današnje javne rasprave, Prijedlog budžeta opštine Kozarska Dubica za 2023.godinu biće ponovo upućen na saglasnost Ministarstvu finansija Republike Srpske, a potom će biti razmatran na godišnjoj sjednici Skupštini opštine.
22.11.2022. - CIVILNA ZAŠTITA: UNA U OPADANJU, SPORIJI RAST SAVE
Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici je u opadanju, a nivo Save i dalje raste i to dva centimetra na sat, što je znatno manjeg intenziteta nego juče, rekao je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je rekao novinarima da su vodostaji Une i Save i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, koja je na Uni 380, a na Savi 800 centimetara.
On je istakao kao bitnu činjenicu da su gornji i donji obodni kanali ispod kritičnog nivoa.
Trubarac je naveo da se, prema prognostičarima, u narednom periodu ne očekuju obilnije padavine, a da sadašnje neće pogoršati situaciju.
On je naglasio i da se normalizovala situacija sa bujičnim vodama, a da su svi vodotoci u svojim koritima i da se voda zadržava samo u depresijama.
20.11.2022. - U PORASTU VODOSTAJI UNE I SAVE
Vodostaji Une i Save na području opštine Kozarska Dubica su u porastu, ali su ispod kote redovne odbrane od poplava, rekao je večeras novinarima šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
On je naveo da vodostaj Save raste osam centimetara na sat, dok Una raste šest centimetara u sat vremena.
"Prema informacijama kojim raspolažemo, nisu ugrožene putne komunakcije na području opštine. Tokom dana bujičaste vode su bile u porastu zbog velike količine padavina tokom noći", rekao je Trubarac.
On je naveo da su bujične vode sada u opadanju.
Trubarac je rekao da su se na području opštine Kozarska Dubica bujične vode zadržale u depresijama, te da ima zaplavljenog poljoprivrednog zemljišta.
20.11.2022. -MINISTARSTVO UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE: U PONEDJELJAK NERADNI RAD
U Republici Srpskoj ponedjeljak, 21. novembar, biće neradni dan jer se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji je republički praznik, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.
U saopštenju je navedeno da, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, u dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.
Zakonom je propisano i da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni da rade radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, u dane praznika Republike i u kom obimu.
U ponedjeljak, 21. novembra, navršava se 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.
Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi