V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.03.2016. - ISKUSTVA IZ MUZEJA "JAD VAŠEM" KORISNA ZA PROFESORE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je danas da će iskustva o izučavanju holokausta i genocida iz Muzeja "Jad Vašem" u Izraelu biti veoma korisni profesorima u Republici Srspkoj, koji će stečena znanja moći da uključe u svoj nastavni proces.
"Muzej "Jad Vašem" u Izraelu ima daleko veće iskustvo u izučavanju holokausta i genocida, a ta iskustva mogu mnogo značiti našim profesorima, koji će taj pristup uključiti u svoj nastavni proces", rekao je Zlojutro.
On je naveo da se seminar o izučavanju holokausta organizuje godinama, te da su profesori izuzetno zadovoljni načinom obuke i stečenim znanjem.
"Radi se o posebnom načinu izučavanju holokausta. Oni poimenice znaju žrtve holokausta, jer kad znamo samo jednu od četiri miliona ljudskih sudbina, onda imamo potpuno drugačiji pristup istoriji, holokaustu, genocidu i onome što se dešavalo izraelskom i srpskom narodu", objasnio je Zlojutro.
07.03.2016. - OBUKU O OBRAZOVANЈU O HOLOKAUSTU POHAĐALO 65 NASTAVNIKA
Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srspke Predrag Damjanović izjavio je danas da je obuku o pedagoškom pristupu izučavanju holokausta, u saradnji sa Institutom "Jad Vašem" iz Izraela, do sada pohađalo 65 nastanika iz Republike Srpske.
"To predstavlja dobar potencijal da oni svoja znanja prenesu na druge nastavnike i učenike", izjavio je Damjanović u Kozarskoj Dubici.
On je dodao da seminar o izučavanju holokausta, koji se danas za 20 profesora srspkog jezika i istorije održava u Kozrskoj Dubici i Donjoj Gradini, već petu godinu organizuje Republički pedagoški zavod sa Institutom "Jad Vašem" Jugoistočna Evropa.
"Jako je to bitno za Republiku Srpsku i Srbe na prostoru bivše Jugoslavije, jer smo u pethodnim ratovima praktično doživjeli sve strahote koje su doživjeli i Jevreji", naglasio je Damjanović.
On je najavio da će grupa od 20 nastavnika, čija je obuka započela danas, sredinom godine ići u Jerusalim na dodatnu obuku u trajanju od sedam dana, s ciljem da stečeno znanje po povratku prenesu drugim nastavnicima i primjene u svojim učionicama.
Direkor Javne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Tanja Tuleković potvrila je da to memorijalno područje godišnje obiđe između 10 i 12 hiljada posjetilaca, među kojima su i organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola.
"Ovaj seminar je veoma značajan jer naši profesori imaju mogućnost da nauče pedagoški pristup u izučavanju holokausta i da to primjene na našu istoriju i stradanje od ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini", izjavila je Tulekovićeva.
04.03.2016. – NAJAVA: SEMINAR I PREDAVANJE O HOLOKAUSTU
U Kozarskoj Dubici će u ponedjeljak, 7. marta, biti organizovan seminar i predavanje o holokaustu za profesore srpskog jezika i istorije – najavljeno je iz Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.
Prezentaciju i diskusiju o pedagoškim aspektima posjete Memorijalnim centrima vodiće Hava Baruh iz memorijalnog centra za jevrejske žrtve holokausta "Jad Vašem".
Na programu seminara su i prezentacije i radionice nastavnika koji su bili u Jad Vašemu Tatjane Đurić, Željke Damjanović, Marine Blagojević i Dejana Škrivana.
Učesnici seminara će nakon edukativnog dijela programa obići Spomen područje Donja Gradia i prisustvovati prezentaciji koja govori o toj javnoj ustanovi.
Seminar počinje u 10.00 časova u velikoj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica, a skup će, u prisustvu direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića i direktora Spomen-područja Donja Gradina Tanje Tuleković, otvoriti načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.
03.03.2016. - NA KONCERTU "ZA NATAŠU VREBAC" PRODANO 750 ULAZNICA
Na humanitarnom koncertu "Za Natašu Vrebac", šesnaestogodišnju djevojku iz Kozarske Dubice kojoj je neophodno liječenje i transplantacija jetre u Italiji, prodano je oko 750 ulaznica po cijeni od sedam KM, potvdila je danas izvršni direktor Udruženja mladih "Una" Svjetlana Bašić.
To udruženje organizovalo je sinoć humanitarni koncert, koji je održan pod pokroviteljstvom opštine Kozarska Dubica i Centra za informisanje i kulturu.
"Koncert je nastavak humanitarne akcije koja je pokrenuta prije nekoliko godina, kako bi se pomoglo našoj mladoj sugrađanki, čije je zdravstveno stanje sada iskomplikovala i plućna hipertenzija", saopštili su organizatori.
Prije nekoliko dana Nataša se sa majkom Violetom vratila iz Padove, gdje će uskoro na ljekarskom konzilijumu biti odlučeno da li će se uz transplataciju jetre morati da bude izvršena i transplantacija pluća.
U ranijim akcijama uspjelo se prikupiti oko 100.000 KM, ali za ukupne troškove liječenja neophodno je od 150 do 200 hiljada eura.
Svima koji su do sada pomogli na njenom putu ka ozdravljenju sinoć su zahvalile Nataša i njena majka Violeta Vrebac.
Direktor Centra za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić potvrdila je da su kolektivne ulaznice za koncert kupili članovi OFF ROAD kluba "Kozara", fitnes centra "Insanity", te zaposleni u tom preduzeću.
Na koncertu su nastupili Katarina Grujić, Nadica Ademov, Andreana Čekić i dubički "Bum Bend", a svi koji nisu bili u prilici da kupovinom ulaznica pomognu Nataši Vrebac, mogu to uraditi uplatom pomoći na račun otvoren u Sber banci.
29.02.2016. - HUMANITARNI KONCERT "ZA NATAŠU VREBAC"
U Kozarskoj Dubici će u srijedu, 2. marta, biti održan humanitarni koncert "Za Natašu Vrebac", šesnaestogodišnju djevojku, učenicu Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", kojoj je neophodno liječenje i transplantacija jetre u Italiji.
Koncert organizuje Udruženje mladih "Una", pod pokroviteljstvom opštine Kozarska Dubica.
"Ovo je nastavak humanitarne akcije koja je pokrenuta prije nekoliko godina, kako bi se pomoglo našoj mladoj sugrađanki, čije je zdravstveno stanje sada iskomplikovala i plućna hipertenzija" – saopštili su organizatori.
Samo za transplantaciju jetre Nataši Vrebac potrebna su sredstva u visini od 83.000 evra, a za ukupne troškove od 150.000 do 200.000 evra.
U ranijim akcijama Dubičani su dobrovoljnim prilozima, raznim donacijama i pozivima na humanitarni broj, sakupili oko 30 odsto potrebnih sredstava.
Zahvaljujući tim sredstvima Nataša je već dva puta boravila u Padovi u Italiji, gdje je podvrgnuta nizu kontrolnih pregleda, kada je utvrđeno da joj je potrebna što hitnija transplantacija jetre.
Na koncertu "Za Natašu Vrebac", koji počinje u 21.00 čas u Sportskoj dvorani, nastupaju Slađana Delibašić, Katarina Grujić, Nadica Ademov, Andreana Čekić i dubički "Bum Bend", a cijena ulaznice je sedam KM.
26.02.2016. - PLAN INVESTICIJA VRIJEDAN GOTOVO 33 MILIONA KM
Plan investicija opštine Kozarska Dubica čine projekte vrijedni gotovo 33.000.000 KM, a u 2016. godini očekuje se realizacija projekata u iznosu od 18.411.000 KM – izjavio je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić.
"Plan investicija sadrži projekte iz oblasti infrastrukture, zdravstva, školstva i socijalnog zbrinjavanja, a najveći dio investicionih projekata finansiraće se iz grantovnskih i donatorskih sredstava", izjavio je Babić.
On je naveo da su od infrastrukturnih projekata najznačajniji projekti sanacije objekata odbrane od poplava na području opštine, među kojima su izgranja unskog i savskog nasipa i regulacija toka rijeke Knežice.
"Iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke biće nastavljena realizacija projekta izradnje sistema vodosnabdijevanja Komlenac, a u ovoj godini očekuje se i početak izgradnje regionalnog puta Moštanica – Mrakovica", precizirao je Babić.
Po prvi put, na pordručju opštine biće realizovani projekti iz oblasti energetske efikasnosti u školskim objektima, a u cilju uštede energije biće rekonstrusana fasada na objektima osnovne škole "Sveti Sava" i dječijeg vrtića "Pčelica", dok će u Mješovitom srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" biti izgrađena i opremljena kotlovnica.
Planom investicija opštine Kozarska Dubica predviđena je izgradnja objekta od 15 stanova za socijalno zbrinjavanje, a u realzaciji tog projekta Opština učestvuje u dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje infrastrukture i dokumentacije, dok Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske vrši izgradnju i opremanje zgrade.
U tekućoj godini biće finanirana i rekonstrukcija dječijeg odjela u Domu zdravlja "Kozma i Damjan".
Plan investicija opštine Kozarska Dubica usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, a načelnik te opštine Mile Zlojutro izjavio je da je taj dokument i obim predviđenih projekata dokaz dobre saradnje rukovodstva opštine sa svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj i BiH.
26.02.2016. - OPŠTINA OPREDJELJENA ZA UVOĐENjE SISTEMA LED RASVJETE
Opština Kozarska Dubica opredjeljena je za uvođenje sistema LED rasvjete, a sa tim ciljem raspisan je javni poziv na osnovu kojeg se očekuju ponude koje će biti finansijski znatno povoljnije u odnosu na troškove postojećeg sistema javne rasvete – potvrdio je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić.
"Na taj korak smo se odlučili na osnovu iskustava iz opština koje već primjenjuju tu tehnologiju u kojima su troškovi električne energije umanjeni za 70 odsto, a troškovi održavanja praktično ne postoje, što bi predstvaljalo veliku uštedu u našem budžetu", izjavio je Babić.
On je precizirao da trenutno stanje u oblasti javne rasvjete u Kozarskoj Dubici stvara ogromno finansijsko opterećenje za opštinski budžet iz kojeg se za komunalnu uslugu javne rasvjete, odnosno troškove električne energije i održavanje sistema, godišnje izdvaja 270.000 KM.
Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno je usvojena odluka kojom se načelnik opštine ovlašćuje za raspisivanje javnog poziva za povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti rekonstrukcije, upravljanja i održavanja javne rasvjete na području opštine Kozarska Dubica u LED tehnologiji.
26.02.2016. - SVI UZORCI VODE SA IZVORIŠTA "KOMLENAC" ZDRAVSTVENO ISPRAVNI
Direktor preduzeća "Vodovod" a.d. Kozarska Dubica Željko Dragičević potvrdio je da su svi uzorci vode, analizirani od puštanja u gradski sistem vodosnabijevanja vode sa izvorišta "Komplenac", bili zdravstveno ispravni sa aspekta fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara.
"Voda sa izvorišta "Komlenac", koja se od septembra prošle godine distribuira u 90 odsto gradskog područja Kozarska Dubice, prema nalazima JZU Institut za javno zdravstvo Banjaluka, u potpunosti je zdravstveno ispravna", izjavio je Dragičević.
On je dodao da će nakon završetka druge faze izgradnje sistema vodosnabdijevanja "Komlenac", voda sa tog izvorišta biti dostupna na cjelokupnom području grada, odnosno i u onim dijelovima koji se vodom još uvijek snabdijevaju sa izvorišta u Međeđi.
Uzorkovanje vode iz gradskog sistema vodosnabdijevanja u Kozarskoj Dubici vrši se dva puta mjesečno na tri lokacije, a poslednji nalaz Instituta za javno zdravstvo Banjaluka, preduzeću "Vodovod" dostavljen je 11. februara.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi