V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

28.06.2018. - SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U KNEŽICI
Kod Spomen-obilježja u Knežici u opštini Kozarska Dubica danas je služen parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata iz Kozarske Dubice.
"Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojska Republike Srpske, je naša sveta obaveza, a mi je obavljamo svake godine ovdje pored mjesnog spomen-obilježja u Knežici, tokom drugog dana naših aktivnosti posvećenih obilježavanju ovog velikog datuma", rekao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.
On je naglasio da Vidovdan, dan sjećanja na poginule borce i njihov nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske, ova organizacija obilježava dvodnevnim aktivnostima, te da su juče položene ruže na grobova poginulih boraca, a na 10 mjesnih spomen-obilježja i pet spomen-ploča pomen suze.
"Vidovdan je naša najveća svetkovina i simbol odbrane, a odavde iz Knežice naše jedinice su mobilisane. Knežica je mjesto u kojem se okupljala i na svoj ratni put krenula velika i slavna 11. pješadijska brigada, koja je mobilisana 30. juna 1991. godine", podsjetio je Ćibić i dodao da je 36 boraca sa knežičkog područja poginulo u otadžbinskom ratu.
Ćibić je svim borcima i starješinama, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca čestitao krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te svim članovima Boračke organizacije i svim borcima 25 godina postojanja i rada Boračke organizacije Republike Srpske.
Obraćajući se prisutnima kod Spomen-obilježja u Knežici, zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da je Vidovdan poseban dan, jedan od najznačajnijih datuma, na koji je kroz istoriju bilo puno važnih događaja za srpski narod i da zato tradiciju obilježavanja Vidovdana treba čuvati.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić istakao je da su 224 borca iz Kozarske Dubice položila svoje živote za stvaranje Republike Srpske i da to nikada ne smijemo zaboraviti.
Povodom obilježavanja Vidovdana, ispred spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata u Knežici vijence su položile delegacije opštine Kozarska Dubica, Opštinske boračke organizacije, Policijske stanice Kozarska Dubica, KUD-a "Knešpolje", Socijalističke partije, a predstavnici opštine, boračke organizacije i Ravnogorskog pokreta vijenac su položili i kod spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.
Pomen je služio paroh knežički Željko Jevđenić, a prigodan umjetnički program upriličio je Dramski studio "Artist".
28.06.2018. - PONOVO BLOKIRAN RAČUN OPŠTINE
Račun Opštine Kozarska Dubica ponovo je jutros blokiran, a riječ je o trećoj blokadi računa u junu mjesecu i petoj u ovoj godini, saopšteno je iz Opštinske uprave.
“U Opštinsku upravu juče je stiglo obavještenje o prinudnoj naplati za iznos od 33.000 KM u korist Doma za stara lica iz Višegrada što je treća u nizu blokada ovog mjeseca. Ukupan iznos po prinudnim naplatama u junu dostigao je 116.000 KM što onemogućava redovno servisiranje tekućih obaveza. Blokirana sredstva su bila namjenjena socijalnim kategorijama, a podsjećamo, zbog uzastopnih prinudnih naplata po osnovu izvršnih presuda, budžetskim korisnicima se ne isplaćuju redovno plate. Situacija je više nego složena, a očekuje se dodatno usložnjavanje kada stigne na naplatu presude u korist građevinske firme, u iznosu od 1.850.000 KM, te od dva fizička lica u ukupnom iznosu od 170.000 maraka. Bez uključivanja višeg nivoa vlasti u rješavanje problema, doći će do mnogo većih posljedica”, saopšteno je iz Opštinske uprave.
U saopštenju se mole svi budžetski korisnici i korisnici socijalne pomoći za razumijevanje i strpljenje, te ističe da se pokušava iznaći način za rješavanje problema i sanaciju opštinskog budžeta.
27.06.2018. - "KONFERENCIJA BEBA": RAZVIJATI SVIJEST O ZNAČAJU PORODICE I RODITELJSTVA
Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske vodi računa o najmlađim stanovnicima, porodici i razvija svijest o tome koliko su bitni roditeljstvo i porodica, rekla je pomoćnik ministra za porodicu Bosiljka Bošnjak na "Konferenciji beba" u Kozarskoj Dubici.
"Ministarstvo je inicijator ove manifestacije koja traje dugo godina. Zadovoljstvo nam je što je broj prijavljenih opština za organizaciju manifestacije uvećan za 10 ove godine i sad ih je 37 jer to znači da se kod građana razvija svijest o značaju naših malih stanovnika za Republiku Srpsku", istakla je Bošnjakova.
Konferencija beba u Kozarskoj Dubici okupila je večeras, uprkos lošem vremenu, brojne roditelje i djecu, a u tročlano Predsjedništvo beba izabrani su Lana Mažar, najmlađa beba, Kosta Ručnov, najstarija beba i Una Milanović, beba sa najviše braće i sestara.
NJima i svim mališanima uručeni su pokloni, koje je obezbijedila opština Kozarska Dubica.
Manifestaciju je otvorila direktor Javnog preduzeća "Centar za informisanje i kulturu" Kozarska Dubica Dijana Kondić.
"Rekla bih da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija, s obzirom da su djeca najveće bogatstvo društva, a roditelji istinski heroji jer biti roditelj znači preuzeti najodgovorniju životnu ulogu", istakla je Kondićeva.
Ona je dodala da zbog toga organizatori, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, opština Kozarska Dubica zajedno sa "Centrom za informisanje i kulturu", koje je i medijski pokrovitelj manifestacije, "Konferenciju beba" organizuje u kontinuitetu 10 godina.
"Nastojaće u tome istrajati i u narednim godinama, kako bismo okupljali mlade roditelje i podsticali na roditeljstvo one koji to još nisu", rekla je Kondićeva.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Dramski studio "Artist", Dječiji vrtić "Pčelica" i folklorna sekcija "Una".
26.06.2018. - NAJAVA: SUTRA DESETA "KONFERENCIJA BEBA"
U Kozarskoj Dubici sutra će biti održana deseta po redu "Konferencija beba", manifestacija čiji je cilj promocija porodice i roditeljstva.
U okviru manifestacije biraće se tročlano predsjedništvo beba rođenih od 28. juna 2017. do 28. juna 2018. godine, te najmlađa, najstarija i beba sa najviše braće i sestara.
Program će biti upotpunjen zabavnim sadržajem, a svi učesnici dobiće prigodne poklone.
Na poziv Ministarstva porodice, omladine i sporta republike Srpske, "Konferenciju beba" organizuje opština Kozarska Dubica, a cilj manifestacije je promocije odgovornog roditeljstva i pružanja podrške mladim ljudima u nastojanju da planiraju i osnivaju svoje porodice.
"Konferencija beba" u Kozarskoj Dubici održaće se u sutra, 27.juna, na platou ispred Doma kulture sa početkom u 19.00 časova.
22.06.2018. - U TOKU IZGRADNJA MOSTA-PROPUSTA U SELU VLAŠKOVCI
U Kozarskoj Dubici u toku je izgradnja mosta-propusta u selu Vlaškovci koja se sa 15.000 KM finansira iz sredstava preostalih iz ranijeg perioda kada su građeni obodni kanali i drugi vodozaštitni objekti na području opštine.
"Ovdje je urušen most koji je povezivao Agince i Vlaškovce. Radovi su počeli prije desetak dana i, ako vremenske prilike dozvole, radnicima će trebati još toliko vremena da završe posao na ovoj lokaciji", izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić prilikom današnje posjete mjestu radova.
On je dodao da se radovi na terenu nastavljaju uprkos velikim finansijskim problemima u opštinskom budžetu i dodao da će novi most, osim što povezuje tri dubička sela - Agince, Vlaškovce i Bjelajce, za razliku od pređašnjeg omogućiti saobraćanje teretnih vozila, a služiće i kao alternativni pravac na putu Kozarska Dubica-Prijedor.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić rekao je da se u Vlaškovcima gradi potpuno novi most širine 3,5 metra sa gabaritima koji su potrebni da prihvate sve padavinske vode i ubuduće spriječe izlivanje.
"Ovo je jedna od tri lokacije na kojoj se realizuje projekat izgradnje vodozaštitnih objekata i mislim da će ovim radovima biti trajno riješen problem koji se javljao niz godina", naveo je Babić.
U skladu sa ranije donesenom odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica, sredstva iz kredita Svjetske banke od oko 46.000 KM, koja su preostala nakon realizacije projekata na vodozaštitnim objektima tokom 2015. i 2016. godine, usmjerena su za sanaciju mosta na rječici Mlječanici, na izgradnju mosta-propusta u Knežici u selu Jutrogošta, izgradnju mosta-propusta u selu Vlaškovci i na čišćenje biljnog otpada pored kanala K2.
22.06.2018. - CVIJANOVIĆ: BIĆE PRONAĐENO RJEŠENJE ZA KOZARSKU DUBICU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da će biti pronađeno rješenje kada je riječ o finansijskoj situaciji opštine Kozarska Dubica jer se ne smije dozvoliti blokada nijedne lokalne zajednice.
"Ako izuzmete dio koji se odnosi na plate i slično, posebno moramo voditi računa o najranjivijima, a to su socijalne kategorije koje zavise od socijalnih ustanova na lokalnom nivou", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.
Ona je dodala da Vlada razgovara sa načelnikom Kozarske Dubice Radenkom Reljićem i opštinskim službama, te da moraju zajedno naći način za rješenje problema.
"Opština Kozarska Dubica nije jedina opština koja ima probleme. Oni su definitivno suočeni sa brojnim sudskim presudama koje predstavljaju opterećenje za budžet i smetnju za normalno funkcionisanje", rekla je Cvijanovićeva.
Načelnik opštine Radenko Reljić je juče izjavio da je likvidnost budžeta opštine dovedena u pitanje jer se, zbog naplate pristiglih sudskih rješenja, za koji dan očekuje nova - peta blokada opštinskog računa ove godine.
22.06.2018. - ODRŽANA MANIFESTACIJA "DAN RATARSKIH KULTURA"
U Kozarskoj Dubici danas je održana šesta po redu manifestacija "Dan ratarskih kultura", iako je kiša spriječila da se obiđu ogledna polja strnih žita, kukuruza i soje, sa oko 150 različitih sorti i hibrida iz 15 selekcijskih kuća.
"Vrijeme je danas uradilo svoje i zbog jake kiše ljudi danas ne mogu da vide rezultate ogleda koji je zasnovan jesenas na površini od oko osam hektara, ali će ogled sa oko 150 različitih sorti i hibrida moći pogledati u narednih nekoliko dana", izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.
On je naveo da je ogled u Drakseniću jedan od petnaestak sličnih ogleda u Republici Srpskoj.
"Ovakve manifestacije i ogledi su veoma značajni, jer je vrijednije kada se prozvođaču nešto pokaže na njivi, nego u zatvorenom prostoru, na nekoj prezentaciji, da vide kako se te sorte ponašaju u njihovim lokalnim uslovima", rekao je Pašalić.
On je naveo da je cilj da se izaberu one sorte koje daju najbolje rezultate na određenim klimatskim poručjima.
Pašalić je precizirao da se ove godine očekuje prinos pšenice od oko pet do 5,5 tona po hektaru, ali da je već primijetan problem u kvalitetu.
"Žetva je već počela u Semberiji i svi podaci govore da prinos neće biti manji od prosjeka, dok će kvalitet biti nešto lošiji nego prošle godine, ali ipak ne toliko lošiji od prosjeka", rekao je Pašalić.
On je naveo da je namjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da unaprijedi proizvodnju soje i uljane repice, te naglasio da će u narednim godinama veća pažnja biti posvećena tim kulturama.
"U narednom periodu akcenat želimo da stavimo na kvalitet, a ne kvantitet, jer smo dostigli pristojnu prozvodnju po hektaru, ali moramo da damo prioritet kvalitetnim pšenicama koje se koriste za ljudsku ishranu", rekao je Pašalić.
Predstavnik preduzeća "Bayer" Milan Tomić rekao je da se na parcelama u Drakseniću može vidjeti veliki broj sortimenata strnih žita, soje i kukuruza.
"Naš zadatak je bio da pratimo zdravstveno stanje usjeva, riješimo problem korova i strna žita sačuvamo od bolesti", izjavio je Tomić i dodao da su biljne bolesti mnogo prisutne u intenzivnim proizvodnjama, te se bez zaštitnih sredstava ne mogu očekivati dobri prinosi.
Vlasnik Poljoprivredno-trgovačkog preduzeća /PTP/ "Jelena" u Drakseniću Marko Vlajsević ocijenio je da ja ova godina za kukuruz i soju bila teška u vrijeme sjetve, ali da je to nadoknađeno kasnije, te da je sada kukuruz u jako dobrom stanju.
"Što se tiče pšenice, očekujemo jako dobre prinose", rekao je Vlajsević i dodao da se u narednim danima očekuje da bude poznata otkupna cijena pšenice.
Manifestacija "Dan ratarskih kultura" okupila je danas u Kozarskoj Dubici veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su bili u prilici da se druže, informišu i razmijene iskustva u proizvodnji strnih žita, kukuruza i soje.
Ogledi su postavljeni u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa PTP "Jelena" i preduzećem "Bayer".
21.06.2018. - RELJIĆ: BUDŽET OPŠTINE PRED KOLAPSOM
Likvidnost budžeta opštine Kozarska Dubica je dovedena u pitanje jer se, zbog naplate pristiglih sudskih rješenja, za koji dan očekuje nova - peta blokada opštinskog računa ove godine, izjavio je danas načelnik opštine Radenko Reljić.
Reljić je istakao da su smanjeni svi troškovi, gdje je to bilo moguće, što nije bilo dovoljno, te da su i nakon godinu i po dana veliki problemi sa likvidnošću budžeta."Nažalost ovo su do sada bile samo male presude, ono što prijeti potpunoj blokadi i kolapsu opštine Kozarska Dubica su dvije velike presude koje će doći u toku godine, u iznosima od 850.000 KM i 1.000.000 KM od lokalne građevinske firme. Mi u lokalnoj zajednici nemamo rješenje za te probleme, pa ćemo morati da tražimo pomoć od Vlade Srpske", naglasio je Reljić.
On se, u ime opštinske uprave i svih građana Kozarske Dubice, zahvalio Vladi Srpske za podršku i pomoć u vidu velikih investicija i infrastrukturnih radova koji su u toku.
Reljić je rekao da ne želi da apeluje na sudove jer zna da se sudske odluke moraju sprovoditi, ali naglašava da se mora voditi računa o opštem interesu.
On je zaposlene u opštinskoj upravi i korisnike budžeta, koji nisu dobili plate od maja, zamolio za strpljenje, jer prihoda nema i likvidnost se ne može zadržati.
"Ukoliko se sve bude odvijalo kao do sada, onda nema smisla da ja budem na ovoj poziciji, zahvaliću se građanima i svim ljudima koji su glasali za mene. U tom slučaju ja moram obavijestiti Ministarstvo lokalne uprave i samouprave da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima preuzme dalje upravljanje opštinom, što je i jedini pravi zakonski put. Meni je žao što je Kozarska Dubica prva na listi najzaduženijih opština",naveo je Reljić.
Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica Nada Grgača izjavila je novinarima da, ove godine, punjenje budžeta ne ide po planu i da je dodatno opterećen sudskim rješenjima.
"Da je priliv sredstava u okviru planiranog, mi bismo pokrivali dobar dio naših troškova, možda malo teže troškove iz ranijeg perioda, ali ne bismo došli u ovako tešku situaciju", naglasila je Grgača.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi