V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.03.2018. - VANREDNO STANJE NA SAVI U MLINARICAMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji rukovodi opštinskim Kriznim štabom, proglasio je večeras vanredno stanje na savskom nasipu u mjestu Mlinarice, gdje zbog odrona dijela nasipa prijeti opasnost da se rijeka Sava izlije na područje dubičke ravni.
Reljić je precizirao da je teren nepristupačan i da, uprkos angažmanu mehanizacije, nije moguće pristupiti ugroženom području, te zbog toga apelovao da se stanovništvo uključi i pomogne u odbrani tog područja od poplava.
"Mi smo krenuli čamcima do tog terena, punimo vreće pijeskom i pravimo zečiji nasip kako bismo spriječili vodu da plavi. Molim građane koji su u mogućnosti da se odazovu i da zajedno spriječimo plavljenje područja", rekao je Reljić.
Ranije večeras potvrđeno je da je u mjestu Mlinarice, na području opštine Kozarska Dubica, došlo do odrona dijela savskog nasipa, te da je riječ o ozbiljnom oštećenju koje zahtijeva hitno djelovanje.
22.03.2018. - RELJIĆ: UGROŽEN SAVSKI NASIP U MLINARICAMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je večeras da je u mjestu Mlinarice došlo do odrona značajnog dijela savskog nasipa, te ocijenio da je riječ o ozbiljnom oštećenju koje zahtjeva hitno djelovanje.
"Radi se o ozbiljnom oštećenju, koje nije bezazleno, s obzirom na jako visok vodostaj rijeke Save", rekao je Reljić i naglasio da je već angažovana sva raspoloživa mehanizacija koja može djelovati na terenu, koji je natopljen vodom i dobrim dijelom nepristupačan za tešku mehanizaciju.
On je naglasio da opština Kozarska Dubica nema apsolutno nikakve ingerencije nad kanalima i nasipima i dodao da nezadovoljstvo građana ne treba da bude usmjereno prema lokalnoj zajednici.
"To je nadležnost javne ustanove "Vode Srpske", koji upravljaju nasipom i raspisuju tendere za izvođenje radova. Tražicu potpunu reviziju svih projekata koji su urađeni na području opštine KOzarska Dubica i uzeću sebi za pravo da podnesem krivične prijave protiv izvođača radova i nadzornih organa", najavio je Reljić.
On je naveo da je o situaciji na savskom nasipu informisao nadležne institucije Republike Srpske, te da su uključene službe Civilne zaštite.
"Možemo angažovati sve moguće resurse, ali ne možemo doći na mjesto sa mašinama. Tokom sutrašnjeg dana tražićemo pomoć iz susjednih opština i vodenim putem pakovati vreće i postavljati ih na taj dio nasipa, kao što to rade u Hrvatskoj", precizirao je Reljić.
On je dodao da situaciju na oštećenom dijelu savskog nasipa dodatno komplikuju podzemne vode, koje pune kanale oko naspipa i stvaraju dodatno nervozu kod građana tog područja.
"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i pozivam sve radno sposobne stanovnike da dođu na lice mjesta, na savski nasip u Mlinaricama, gdje ćemo sutra organizovati veliku akciju, jer ne možemo čekati da se nešto desi", rekao je Reljić.
On je naglasio da će od nadležnih institucija tražiti procjenu da li treba organizovati evakuaciju stanovništva tog područja, a da nije isključeno da na području opštine Kozarska Dubica sutra bude ponovo proglašeno vanredno stanje.
22.03.2018. – ŠESNAESTA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Šesnaesta redovnu sjednicu Skupštine opštine Kozarska Dubica biće održana sutra, 23. marta, sa početkom u 9.00 časova. Na predloženom dnevnom redu je 26 tačka, a među njima su izvještaji o radu načelnika opštine i Opštinske uprave, odsjeka za Inspekcijske poslove i Komunalne policije u 2017.godini , a odbornici će razmatrati i Informaciju o stanju javne bezbjednosti na području opštine u prošloj godini.
Pred odbornicima će biti i programi rada za 2018. godinu načelnika opštine, Civilne zaštite, zajedničke komunalne potrošnje, Program održavanja gradske čistoće i zelenih površina, te Program održavanja vodnih objekata u tekućoj godini.
Na šesnaestoj redovnoj sjednici utvrdiće se prosječna konačna cijena kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora u 2017.godini, te donijeti odluka o utvrđivanju vrijednosti boda komunalne naknade u 2018. godini. Pred odbornicima će biti i odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana "Kozarska Dubica 2020" i urbanističkog programa "Svetosavska ulica", kao i više drugih odluka iz nadležnosti Odjeljenja za prostorno uređenje.
Na martovskom zasjedanju lokalnog parlamenta odbornici će razmatrati prijedlog opoziva potpredsjednika Skupštine opštine i donijeti rješenje o izboru novog potpredsjednika, a donijeće i rješenje o razrješenju načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, imenovati v.d. načelnika ovog resora.
20.03.2018. - ODLUKA O PRESTANKU VANREDNE SITUACIJE NA PODRUČJU OPŠTINE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić donio je danas odluku o prestanku vanredne situacije na području opštine Kozarska Dubica.
"Prestaje da važi Odluka o vanrednoj situaciji na području opštine Kozarska Dubica od 19. marta usljed prestanka opasnosti za stanovništvo i imovinu od poplava, bujica i klizišta", navodi se u odluci.
Reljić se zahvalio Civilnoj zaštiti, Vatrogasnoj jedinici opštine Kozarska Dubica, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i svim preduzećima koji su ustupili svoje ljudske resurse i mehanizaciju kako bi se područje opštine zaštitilo od poplava.
Na danas održanom sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica obrazloženo je da je vanredna situacija proglašena juče zbog odronjavanja dijela nasipa na ušću Moštanice u Unu u prigradskom naselju Jošik, kada je prijetilo izlijevanje vode i ugrožavanje gradskog i prigradskog područja.
Na snazi su i dalje redovne mjere zaštite od poplava i trenutno nema opasnosti od izlijevanja rijeka.
Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici danas je u opadanju, dok vodostaj Save stagnira.

20.03.2018. – SANIRANO KLIZIŠTE NA OBODNOM ODBRAMBENOM KANALU
Sanacija klizišta na obodnom odbrambenom kanalu na ušću Moštanice u Unu u mjestu Jošik na području opštine Kozarska Dubica završena je sinoć oko 23.00 časa dizanjem potpornog zida uz oštećeni nasip, čime je spriječeno dalje proklizavanje tla i izlivanje vode. Na ovom poslu bila je angažovana kompletna mehanizacija sa područja opštine Kozarska Dubica i sve nadležne službe.
"Situacija u Kozarskoj Dubici je danas mnogo bolja nego juče, na vrijeme smo uočili pukotinu, odnosno klizište na nasipu kanala na Crncu, brzo intervenisali, pa smo za nepunih šest sati sanirali ovaj problem", izjavio načelnik opštine i šef Kriznog štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić.
"Ova pukotina na nasipu je bila u dužini od 70 metara. Dovezeno i nasuto 80 kamiona po 20 kubika kamenitog materijala, pa je stvoren potporni zid koji garantuje da na tom mjestu nema opasnosti od izlijevanja rijeke", rekao je Reljić. On je dodao je rekonstrukcija ovog nasipa rađena prije par godina i da je očito da nije urađena kako treba, pa će se ubuduće kod "Voda Srpske" tražiti revizije, da se ovakvi poslovi rade u skladu sa zakonom, kako se ne bi ugrožavali imovina i životi ljudi.
"Posebno se zahvaljujem svima koji su juče i noćas radili na sanaciji klizišta, ljudima koji su aktivirali svoju mehanizaciju, pripadnicima MUP-a, vatrogascima, preduzeću "Vode RS", Direkciji za puteve Srpske, kao i medijima koji su sve ovo pratili i izvještavali. Dubica je odranjena od poplave", istakao je Reljić.
Član Kriznog štaba i narodni poslanik Darko Banjac kazao je da se uspjelo sanirati klizište na odbrambeno-obodnom kanalu koji štiti Kozarsku Dubicu zahvaljujući naporu Dubičana koji su nesebično radili na ovoj sanaciji.
"Nema mjesta panici, tim prije što i vodostaj Une opada, a ono što treba da se prati je savski nasip, tim prije što Sava još uvijek raste, ali su procjene da će nasip na ovoj rijeci izdržati" rekao je Banjac.
19.03.2018. - ZASJEDAO KRIZNI ŠTAB, NEMA RAZLOGA ZA PANIKU
Na području opštine Kozarska Dubica, danas je proglašeno vanredno stanje zbog odrona na dijelu nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu, u prigradskom naselju Jošik.
"Za sada nema razloga za paniku. Angažovani smo sve raspoložive ljude i tehniku i nastojaćemo da podbočimo ovaj dio odrona da bi osigurali da grad ne bude ugrožen ukoliko dođe do daljeg rasta vodostaja rijeka Une i Save", izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je obišao lokaciji u Jošiku na mjestu nastanka odrona.
On je naglasio da su na terenu sve nadležne ekipe i mehanizacije, a da su o situaciji na području opštine Kozarska Dubica obavještene nadležne institucije na nivou Republike Srpske, preduzeće "Vode Srpske" i republička Civilna zaštita.
U opštini Kozarska Dubica jutros je zajedao Krizni štab, nakon što je zbog vodostaja rijeke Une od 454 centimetra i rijeke Save u Donjoj Gradini od 915 centimetara, proglašene vanredne mjere zaštite od poplava.
Šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac rekao je da su zbog dugotrajnog natapanja zemljišta i visokih vodostaja nasipi postali porozni, a da je na području opštine aktivno desetak klizišta, najviše na knežičkom području.
Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Vrioci, zbog izlijevanja rijeke Une, u dužini od 10 metara saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom trakom, a magistralni put Kozarska Dubica – Gradiška obustavljen je u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save.
14.03.2018. - OBAVJEŠTENJE: AŽURIRANJE PODATAKA O POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI DO 15. MAJA
Iz Odsjeka za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica pozivaju poljoprivredne proizvođače da do 15.maja ažuriraju podatake u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ o usjevima/zasadima i stočnom fondu u tekućoj godini, jer u protivnom neće moći da ostvare bilo kakva prava po osnovu registracije do kraja tekuće godine.
"Ukoliko vlasnici poljoprivrednih gazdinstava ne izvrše redovno ažuriranje podataka u APIF-u, gazdinstvo dobija pasivan status u registru, što znači da neće moći ostvariti bilo kakva prava po osnovu registracije do kraja tekuće godine", saopšteno je iz Odsjeka za poljoprivredu.
Na području Kozarske Dubice evidentirano je 805 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava i 368 gazdinstva sa pasivnim statusom.
13.03.2018. - NA SNAZI VANREDNE MJERE ZAŠTITE OD POPLAVA NA UNI I SAVI
Na području opštine Kozarska Dubica od sinoć su na snazi vanredne mjere zaštite od poplava, a iako je su vodostaji rijeka Une i Save u porastu za oko dva centimetra na sat, veće opasnosti od izlivanja i poplava nema i grad nije ugrožen, rekao je jutros šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
On je naveo da je zbog izlivanja Une u nebranjenom području naselja Špilja i Vrioci za saobraćaj prekinut magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica, a zbog oštećenja mosta u Božićima i regionalni put prema Moštanici.
Trubarac je dodao da je u Ševarlijama od podzemnih voda zaplavljeno sedam domaćinstava.
Vodostaj Une u jutros u 7.00 časova iznosio je 464, a Save 847 centimetara.
"Preventivne mjere su još sinoć preduzete, Štab za vanredne situacije zasjeda svaki sat, a nadležne dežurne ekipe su u pripravnosti", rekao je Trubarac.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi