V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.04.2016- U OKVIRU PROJEKTA "COTON" PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O POTREBAMA LOKALNE PRIVREDE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas su predstavljeni rezultati istraživanja o potrebama privrede sa područja opštine u kontekstu kapaciteta sa kojima raspolažu tehničke i druge škole, a u okviru projekta "COTON" istaživanjem je obuhvaćeno 53 preduzeća.
"Iz prognoza koja se odnose na period od tri godine, dobili smo informacije da će lokalnim preduzećima biti potrebna 132 nova radnika, a najviše iz poljoprivrednog, drvnog i metalo-prerađivačnog sektora", izjavila je asistent na projektu "COTON" iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Sanja Karanović.
Ona je navela da je osnovni cilj tog projekta, koji se realizuje na cijelom području Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, unapređenje kvaliteta praktične nastave u srednjim tehničkim i drugim školama u kontekstu onoga što zahtjeva lokalna privreda.
"Nažalost, mi smo identifikovali da se na području opštine Kozarska Dubica, praktična nastava organizovano izvodila u Banji Mlječanici i lokalnom Domu zdravlja i to za smjer fizioterapeut, a postoji i pojedinačno izvođenje praktične nastave kojim je obuhvaćen nedovoljan broj učenika", navela je Karanovićeva.
Ona je precizirala da je 86 odsto anketiranih privrednika na području opštine Kozarska Duibica izrazilo želju da se uključi u proces organizacije praktične nastave i kreiranje nastavnih planova i programa.
Karanovićeva je najavila da će u drugu fazi projekata "COTON", u cilju unapređenja u oblasti praktične nastave, biti uključen Srednjoškolski centar "Nikola Tesla".
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović izjavio je da, u procesu kreiranja upisnih politika na svim nivoima školovanja, veliki problem predstavlja veza između privrede i školstva.
"Opština mora i nastoji da bude ta veza, da bi utvrdili koja su to zanimanja zanimljiva za naše mlade jer je evidentno da sve veći broj mladih ljudi odlazi, ne samo iz Kozarske Dubice, već iz cijelog regiona", izjavio je Jaćimović.
On je kao ključnu naveo potrebu da se obrati pažnja na zanimanja koja su zanimljiva djeci, a koja su s druge strane usklađena i sa potrebama privrede.
06.04.2016. - PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPŠTINE KOZARSKA DUBICA
Organizacioni odbor kojim predsjedava načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro utvrdio je program obilježavanja Dana opštine Kozarska Dubica - 27. aprila.
Dan opštine Kozarska Dubica ustanovljen je u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, a programom su obuhvaćeni događaji protokolarnog, kulturnog i sportskog karaktera, koji će se održati u periodu od 11. do 28. aprila.

- od 11. do 27. aprila u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici – Izložba slika "Kozara-spomenik slobode" autora Marine Ljubičić, kustosa muzeja na Mrakovici. Otvranje je predviđeno za 12.00 časova.

- 21. aprila u 20.00 časova u Domu kulture u Kozarskoj Dubici – Koncert SPD "Višnjić",

- 23. aprila od 8.30 časova u Sportskoj dvorani – Međunarodni aprilski rukometni turnir za dječake (2004. godište i mlađi),

- 23. aprila u 20.00 časova u Domu kulture u Kozarskoj Dubici – Svečana akademija KUD-a "Knešpolje",

- 24. aprila od 10.00 časova u Sportskoj dvorani – Međunarodni košarkaški turnir za mlađe kategorije (2001. i 2002. godište),

- 24. aprila od 20.00 časova u Domu kulture u Knežici – Godišnji koncert KUD-a "Knešpolje",

- 27. APRIL
- U 9.00 časova- polaganje vijenaca u parku na Trgu narodnih heroja,
- U 17.00 časova – Trka oslobođenja
- U 20.00 časova – Svečana sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica

- 28. aprila u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici – Književno veče zavičajnog književnika Rajka Lukača i promocija knjige "Zvono nad međama". Gost – šef Odsjeka Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Mladen Vesković.
05.04.2016. – OBAVJEŠTENJE: ROK ZA PREDAJU ZAHTJEVA ZA DODJELU PLASTENIKA PRODUŽEN DO 11. APRILA
Opština Kozarska Dubica obavještava zainteresovana lica da je rok za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom putem sufinansiranja, produžen do ponedjeljka, 11. aprila, do 15.30 časova.
Na osnovu objavljenog Javnog poziva, pravo na učešće u projektu imaju povratnici i nezaposlena lica nastanjena u ruralnom području opštine Kozarska Dubica, koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili zemljište ustupljeno na korištenje u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.
Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđena su na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Kozarska Dubica, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i humanitarnih organizacija "MAID" i "LDSC", a primarni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje povratnika i mladih nezaposlenih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima.
Podnosioci zahtjeva imaju obavezu sufinansiranja 20 odsto od nabavne cijene plastenika sa pratećom opremom, u iznosu od 490,00 KM, kao i obavezu da prisustvuju edukaciji iz oblasti plasteničke proizvodnje u trajanju od dva dana.
Sve dodatne informacije, uključijući i obrazce zahtjeva, zainteresovani mogu dobiti u Odjeljenju za poljoprivredu Opštine Kozarska Dubica, ili na broj telefona 052/416-022. Javni poziv i obrazci zahtjeva dostupni su u na Oglasnoj tabli internet prezentacije opštine Kozarska Dubica.
05.04.2016. - NAJAVA: PREDSTAVLЈANЈE REZULTATA ISTRAŽIVANЈA O POTREBAMA PRIVREDE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica u četvrtak, 7. aprila, biće održan sastanak fokus grupe na kome će biti predstavljeni rezultati istraživanja potreba privrede sa područja opštine Kozarska Dubica u kontekstu kapaciteta sa kojima raspolažu tehničke i druge škole.
Istraživanja su rađena u okviru projektu "COTON" /Contributing to increased functionality and employability in Republika Srpska and Una-Sana Canton/, koji ima za cilj doprinos povećanju funkcionalnosti i mogućnosti zapošljavanja u Republici Srpskoj i Unsko-sanskom kantonu.
Projekat "COTON" podržava Vlada Švajcarske, a realizuje se u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.
Sastanak fokus grupe će se održati u četvrtak, 7. aprila u 11:00 časova u maloj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica.
Iz Odjeljenja za privredu opštine Kozarska Dubica potvrđeno je da će sastanku prisustvovati privrednici koji su učestvovali u istraživanju u okviru projekta "COTON".

01.04.2016. - SASTANAK O AKTUELNOSTIMA I POLOŽAJU BOŠNJAKA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro razgovarao je danas sa potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem i potpredsjednikom Narodne skupštine Senadom Bratićem o aktuelnostima i položaju Bošnjaka u lokalnoj zajednici.
"Upoznao sam goste sa stanjem u opštini, stanjem u budžetu i privredi, a imamo visok stepen saglasnosti da je stanje, u smislu položaja Bošnjaka kao građana ovog grada, zadovoljavajuće, da dijele sudbinu domicilnog stanovništva kada su ekonomija i društvene aktivnosti u pitanju", izjavio je Zlojutro nakon sastanka.
On je potvrdio da je nedovoljan broj Bošnjaka radi u lokalnoj zajednici i dodao da je izvjesno da će to u narednom periodu biti predmet novih zakonskih rješenja.
"Poslije ovog razgovora očekujem da gospodin Salkić i gospodin Bratić zagovaraju Kozarsku Dubicu kao grad u kome se suživot odvija normalno i u kome nema nikakve posebne diskriminacije. Mi iz Dubice nismo izgubili obraz ni u daleko teža vremena, nećemo ni u ovom koja su teška, ali na drugi način", zaključio je Zlojutro.
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić potvrdio je da je načelnika Zlojutra zamolio da proba učiniti koliko god je moguće da Kozarska Dubica bude mjesto života i jednakih mogućnosti za sve građane, bez obzira kako se zovu i kojem narodu pripadaju.
"Iskreno se nadam da će neke stvari biti popravljene u budućnosti jer uvijek može bolje", rekao je Salkić i dodao da će, koliko bude mogao, podržati projekte koje predlaže opština Kozarska Dubica i povratnici.
On je dodao da je obradovan činjenicom da je Kozarska Dubica jedna od opština koja uspješno funkcioniše i ima bolji ekonomski život, bez obzira što postoje problemi kada je u pitanju budžet.
01.04.2016. - BANJAC: REALNA POTREBA SANACIJE I UREĐENJA KORITA RIJEKE MLJEČANICE
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da postoji realana i opravdana potreba da programom sanacije vodozaštitnih objekata u Kozarskoj Dubici bude obuhvaćena i sanacija korita rijeke Mlječanice u Mirkovcu, na području mjesne zajednice Međuvođe.
"Direktor JU "Vode Srpske" Milan Kikić danas je sa nama, na licu mjesta vidio taj problem i obećao da će čišćenje korita rijeke Mlječanice morati da bude izvršeno, jer je to realan problem koji nije rješavan u sadašnjem projektu, te da će se iz Fonda solidarnosti morati pronaći dodatna sredstva da bi se taj problem riješio", izjavio je Banjac.
On je naglasio da je taj problem posebno izražen u Mirkovcu kod mosta, jedine putne komunikacije prema 20 do 30 domaćinstava, te podsjetio da je rijeka Mlječanica već izlazila iz svog korita i ugrožavala sela Hajderovci, Čelebinci i dio sela Međuvođe.
"Nadam se da će obećanje biti održano i da će Javna ustanova "Vode Srpske" taj projekat, čija je vrijednost oko 500.000 KM, realizovati tokom naredne godine, a ja sam tu kao narodni poslanik da na to napominjem", rekao je Banjac.
On je najavio da će direktor JU „Vode Srpske“ Milan Kikić u Kozarskoj Dubici danas obići lokacije na kojoj se izvode radovi na sanaciji savskog nasipa i lokaciju već završenog projekta sanacije odbrambenog nasipa u Vriocima.
31.03.2016. - KOZARSKA DUBICA JEDNA OD OPŠTINA U KOJU JE NAJVIŠE ULOŽENO U IZGRADNJU VODOZAŠTITNIH OBJEKATA
Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Milan Kikić izjavio je danas da je Kozarska Dubica jedna od opština u koju je najviše uloženo u izgradnji vodoprivrednih i objekata zaštite od poplava i naglasio da je zadovoljan do sada realizovanim projektima u toj opštini.
"S obzirom da je Kozrska Dubica jedna od opština u koju je najviše uloženo u prethodnom periodu, gdje su provedene mjere koje se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke i iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, mi smo zadovoljni onim što je do sada urađeno", izjavio je Kikić.
On je potvrdio da u radnoj posjeti opštini Kozarska Dubica boravi na inicijativu načelnika te opštine Mile Zlojutra i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca sa kojima je razgovarao o narednim aktivnostima u toj opštini, koje su u nadležnostzi JU "Vode Srpske".
Kikić je podsjetio da su u toku radovi na izgradnji Savskog nasipa na potezu Kozarska Dubica-Gradiška, u dužini od 14 kilometara i naglasio da dinamika tih poslova zavisi od vremenskih i uslova na terenu.
"Ti uslovi trenutno ne idu na ruku izvođačima radova, ali očekujemo da se sa smanjenjem vodostaja Save krene u realizaciju tog projekta. Nadam se da ćemo u toku godine uspjeti da završimo većinu poslova koji se tiču Savskog nasipa", rekao je Kikić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica naveo je da je vrijednost poslova koji se na izgradnji vodozaštitnih objekata realizuju u Kozarskoj Dubici između 12 i 13 miliona KM.
"Nije slučajno što se direktor JU "Vode Srpske" danas nalazi ovdje jer je Kozarska Dubica po visini sredstava koje ulažu "Vode Srpske" i Vlada Republike Srpske kada je vodozaštita u pitanju na drugom mjestu u Republici Srpskoj", izjavio je Zlojutro.
On je dodao da je direktor Kikić upoznat sa stanjem na terenu u Kozarskoj Dubici, dinamikom izvođenja radova i problemima u sistemu zaštite od poplava, koje zahtjevaju dodatne aktivnosti, prije svega kada je u pitanju rječica Mlječanica i ostali bujični tokovi.
Na sastanku je konstatovana dobra saradnja opštine Kozarska Dubica sa JU "Vode Srpske, a zvaničnici te opštine i direktor Kikić obišli su gradski kej na kome se izvode radovi na sanaciji odbrambenog zida i lokacije na kojima se izvode radovi u Knežici. Sagledani su i problemi sa mostom u Mirkovcu i tokom rijeke Mlječanice u Međuvođu.
31.03.2016. - POTPISANI UGOVORI SA PRIVREDNICIMA U OKVIRU "ReGERD" PROJEKTA
Direktor Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj ACED - Banja Luka Duško Vučić potpisao je danas sa osam privrednika iz Kozarske Dubice ugovore o realizaciji 11 projekata u oblastima standardizacije i izrade biznis planova.
Ugovori su potisani u okviru komponenti EU ReGERD projekta "Regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj", odnosno o programu savjetodavnih usluga poslovnim subjektima sa područja regije Sava Garden, koju pored Kozarske Dubice čine opštine Gradiška, Laktaši i Srbac.
"Ova konkretna finansijska i savjetodavna podrška privrednim subjektima će doprinijeti jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i pozicioniranju tih preduzeća kao nosioca razvoja privrede u lokalnoj zajednici", izjavio je predstavnik Centra za regionalni i ruralni razvoj Bojan Arambašić.
Ukupna vrijednost projekata koji se realizuju u Kozarskoj Dubici je 59.230 KM, od čega je kroz ReGERD projekat obezbijeđeno sufinansiranje u iznosu od 35. 840KM, dok će poslovni subjekti učestvovati u finansiranju sa 23.390 KM.
Načelnik opštine Mile Zlojutro je rekao da se nominalno ne radi o velikim iznosima, ali da se radi o dobrom početku i projektu od kojeg se očekuje mnogo u budućnosti.
"Mi već nekoliko godina učestvujući u ovom projektu, zajedno sa drugim opštinama, vršimo pripreme da bi naši privrednici bili u situaciji da mogu da zatraže ovu vrstu pomoći, a standardi kvaliteta i poslovni planovi su ono što svako ozbiljno preduzeće mora da ima", naglasio je Zlojutro.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi