V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

23.05.2016. – „DAN OTVORENIH VRATA“ U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU „NIKOLA TESLA“
U Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici danas su, u okviru manifestacije "Dan otvorenih vrata", maturantima osnovnih škola prezentovana ponuđena zanimanja i vannastavne ativnosti.
U školskoj 2016/2017. godini u toj srednjoškolskoj ustanovi planiran je upis učenika u šest odjeljenja, a prezentaciji je prisustvovalo 160 učenika devetog razreda iz tri osnovne škole u Kozarskoj Dubici.
"Zanimanja su predstavljali profesori, a u okviru prezentacije mašinske struke koristili smo i ogledna sredstva", rekla je direktor Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" Senada Zlokapa. Ona je dodala da se učenicima obratio i privrednik, vlasnik mašinske radionice "Šuvak", kod koga će se sprovoditi praktična nastava, a kome nedostaje obučeni mladi radni kadar.
U Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" učenici će moći da biraju između četiri struke sa atraktivnim zanimanjima: jedno odjeljenje gimnazije od 24 učenika, jedno odjeljenje prehrambenog tehničara u okviru poljoprivredne struke i prerade hrane, jedno odjeljenje koje će činiti pekari i prerađivači mlijeka, po jedno odjeljenje fizioterapeuta i farmaceutskih tehničara u okviru zdravstva, te u okviru mašinstva i obrade metala jedno odjeljenje automehaničara i varilaca.
Tokom jednočasovne prezentacije maturantima osnovnih škola predstavljene su i vannastavne aktinosti koje se nude u Srednjoškolskom centru - dramska, recitatorska, folklorna sekcija, hor i spotske aktivnosti.
Vannastavne aktivnosti maturantima osnovnih škola biće predstavljene na posebnoj manifestaciji pod nazivom "Veče srednjoškolaca" koja će biti održana 2. juna u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20.00 časova, a kojoj mogu prisustvovati i ostali zainteresovni građani.
23.05.2016. – ODRŽAN "DUB DOG FEST 2016"
Od 305 izloženih pasa u više od 50 rasa, šampionsku titulu trećeg „Dub dog festa“ u Kozarskoj Dubici osvojio je tornjak iz Bosne i Hercegovine, koji je svom vlasniku donio i pobjedu na drugoj specijalizovanoj izložbi pastirskih pasa druge FCI grupe.
Ovo je samo jedna u nizu manifestacija u okviru kinološko-sportskog spektakla održanog juče na Sportskom centru u organizaciji Kinološkog društva „Dub dog“.
Tako je sibirski haski vlasnika iz Slovenije pobjednik druge specijalizovane izložbe pasa pete FCI grupe ,pobjednik klupske izložbe Kangala je iz Turske, a šarplaninac iz Hrvatske je odnio pobjedu na petoj državnoj izložbi pasa svih rasa.
Otvarajući „DUB dog fest 2016“ načelnik opštine Mile Zlojutro je izrazio nadu da će ova manifestacija živjeti u budućnosti i postati najznačajnija izložba u našem gradu.
Ovdje se ne radi samo o izložbi pasa, već i o skupu ljudi koji su ljubitelji ovih životinja i koji pronose lijepe vijesti o Kozarskoj Dubici i nose najljepšu sliku našeg grada.
„Dub dog fest 2016“ je sastavni dio i nastavak obilježavanja 20. godišnjice od osnivanja Kinološkog saveza Republike Srpske, te uvertira za međunarodnu izložbu pasa svih rasa 2017.godine, čiju smo organizaciju dobili, rekao je predsjednik Kinološkog društva “Dub dog“ Zoran Kos.
On je rekao da će naredne godine 18. juna Kinološko društvo „Dub dog“ biti domaćin međunarodne izložbe pasa svih rasa, a dan prije i državne izložbe, prvog balkanskog kupa za šarplanince.
18.05.2016. PRIORITET ZAPOŠLJAVANJE DJECE POGINULIH BORACA VOJSKE RS
Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić posjetio je juče opštinu Kozarska Dubica, gdje se sastao sa načelnikom opštine Milom Zlojutrom i njegovim saradnicima, kao i predstavnicima boračke populacije. Tema razgovora bio je položaj boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te problemi sa kojima se suočavaju te kategorije stanovnika.
"Kozarska Dubica je jedna od opština koja posebnu pažnju posvećuje ovim kategorijama, svih ovih godina radilo se na stambenom zbrinjavanju, na pomoći pri liječenju i školovanju, izgradnji spomen-obilježja, isplati grantova boračkoj populaciji", podsjetio je načelnik opštine Mile Zlojutro. On je rekao da je na prvom mjestu u problematici ove kategorije zapošljavanje djece boraca i ratnih vojnih invalida, te da je opština na raspolaganju da pomogne koliko može pri svakom pojedinačnom slučaju.
"Opština Kozarska Dubica ima preko 80 odsto zaposlenih u lokalnoj zajednici iz reda boračke populacije, i to je za pozdraviti", istakao je Savčić. On je naglasio i da Kozarska Dubica ima uzornu Boračku organizaciju koja odgovorno i sistemski radi svakodnevno, te o aktuelnim događanjima pravovremeno informiše borački sastav i preduzimaju mjere u okviru svojih mogućnosti. Savčić je istakao i dobru saradnju lokalne zajednice i boračke organizacije, kao i da su postignuti veliki rezultati u pogledu stambenog zbrinjavanja.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i boračko-invalidsku zaštitu Dušan Drljić pozvao je sve poslodavce sa područja opštine da je jave na javni konkurs za zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske RS koji je otvoren do 3. juna ove godine
16.05.2016. - VODOSTAJI RIJEKA I RJEČICA U OPADANJU
Na području opštine Kozarska Dubica svi vodotoci rijeka i rječica, koji su zbog obilnih kiša posljednjih dana bili u porastu, sada stagniraju i opadaju i situacija nije alarmantna, potvrdio je danas šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je rekao da se juče iz korita izlila rječica Knežica na lokalu putnu komunikaciju u selu Mali Mirkovac, pa je 30-tak kuća bilo odsječeno od glavnog puta, a zaplavljena su bila tri domaćinstva.
"U Knežici se zbog visokog vodostaja rječice Knežice na nekoliko mjesta zarušio novi nasip i voda se izlila na zasijane poljoprivredne površine", potvrdio je Trubarac, te dodao da se sa prestankom padavina voda povlači.
On je naveo da vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici iznosi 232 centimetara, a Save u Donjoj Gradini 560, što je daleko ispod kote kada se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava.
Tokom protekla 24 časa na području opštine Kozarska Dubica palo je 17 i po litara kiše po kvadratnom metru.
13.05.2016. – ZAVRŠENA DVODNEVNA EDUKACIJA IZ OBLASTI PLASTENIČKE PROIZVODNJE
U okviru projekta koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje povratnika i mladih nezaposlenih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima, u opštini Kozarska Dubica danas je završena dvodnevna obuka iz osnova plasteničke proizvodnje.
Obuci je prisustvovalo 20 lica, od kojih je 14 iz povratničke populacije i šest osoba iz domicilnog stanovništva. kojima su u okviru tog projekta dodjeljeni plastenici od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom.
Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđena su na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Kozarska Dubica, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i humanitarnih organizacija "MAID" i "LDSC", a višečasovno dvodnevno predavanje održali su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.
Na osnovu objavljenog javnog poziva, pravo na učešće u projektu, uz sufinansiranje, imali su povratnici i nezaposlena lica nastanjena u ruralnom području opštine Kozarska Dubica, koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili zemljište ustupljeno na korištenje.
Kandidatima kojima je po projektu dodijeljen plastenik utvrđena je obaveza sufinansiranja 20 odsto od nabavne cijene plastenika sa pratećom opremom, u iznosu od 490 KM, ali će na osnovu odluke načelnika opštine Kozarska Dubica taj iznos učešća biti sufinansiran iz budžeta opštine u iznosu od 250 KM po svakom korisniku.
Tokom edukacije, potvrđeno je da će se dostava plastenika, uključujući i montažu i sadni materijal na području opštine Kozarska Dubica vršiti od nedjelje, 15. maja.
10.05.2016. - POMENOM I PARASTOSOM U SPOMEN-PODRUČJU DONJA GRADINA ODANA POŠTA NEVINIM ŽRTVAMA LOGORA JASENOVAC
U Spomen-području Donja Gradina u nedjelju, 8. maja, obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina koji od prošle godine zajednički obilježavaju vlade Republike Srpske i Srbije, na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti njegovanja tradicija oslobodilačkih ratova i obilježavanja godišnjica istorijskih događaja.
Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić položili su vijence na grobnom polju "Topole" nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, kao i delegacije Vlade Srbije i Izraela, izraelskog grada Modina i grada Banjaluka.
Na grobnom-polju "Topole" vijence su položile i delegacije opštine Kozarska Dubica, SUBNOR-a, Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja "Veterani" i Saveza logoraša Republike Srpske.
Vijence je položio i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Vijeća naroda Republike Srpske, ambasadori Ruske Federacije, SAD, NJemačke, Francuske, Velike britanije, te Delegacije EU.
Vijence su položile i delegacije Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije Roma iz Republike Srpske i Srbije i delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske.
Nakon polaganja vijenaca, komemorativna povorka krenula je prema grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina, gdje je služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.
U prisustvu velikog broja građana, parastos za pravoslavne žrtve logora Jasenovac služio je NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje više sveštenika. Za stradale Jevreje molio se rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, dok je za stradale Rome molitvu govorio Dragoljub Acković.
Nakon parastosa, na komemoraciji u Donjoj Gradini govorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Nikolić je poručio danas u Donjoj Gradini, na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida, da je ovo mjesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, ali da je sveta obaveza srpskog naroda da se sjeća tog zločina i da ne prestane da istražuje ovo stradalno mjesto.
07.05.2016. - ODRŽANA MEMORIJALNA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE LOGORA JASENOVAC I DONJE GRADINE
U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održana Memorijalna akademija pod nazivom "Dno".
Memorijalna akademija počela je minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, a značaj sjećanja na nevino stradale žrtve tog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u uvodnom obraćanju istakli su načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.
"Obilježavanje stradanja Srba, Jevreja i Roma u Donjoj Gradini i Jasenovcu je veoma važno podsjećanje i daj Bože da, kao što su Jevreji to uradili, i mi uvedemo Dan sjećanja na nedužno stradale samo zato što su bili drugačiji i ispovijedali neku drugu vjeru i zbog toga bili ubijeni u Jasenovcu i Donjoj Gradini", rekao je Malešević.
On je dodao da su memorijalne akademije, iako potresne u svom sadržaju i prikazu, značajne da bi se očuvalo sjećanje na te žrtve, za mlade generacije koje dolaze, ali i za one koji nisu dosta toga čuli o stradanju naroda u vrijeme NDH.
Malešević je podsjetio da je to bio jedinstven slučaj da je negdje neko zatvarao djecu u logore i naglasio da generacije mladih moraju to da nauče, ne da bi se neko i negdje svetio, već da se to ne bi zaboravilo.
"Mi ne smijemo zaboraviti te naše žrtve, a upravo ovakve akademije i ova sjećanja, jeste da su potresna, način su da se sjećanje očuva i te akademije trebaju da izazovu osjećanja u ljudima, da nas podsjete na neki način i da žalimo, zašto da ne. Zašto ne da i danas neko pusti suzu za tim koji su nevini pokupljeni iz svojih kuća i zvjerski ubijeni", izjavio je Malešević.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da se memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici, gradu koji je jedan od najstradalnijih gradova u Drugom svjetskom ratu u Evropi, tradicionalno priređuje uoči parastosa u Donjoj Gradini.
"Tom stradanju je uveliko doprinio i logor Jasenovac, njegova neposredna blizina, jer možemo slobodno reći da je tadašnja Bosanska Dubica bila dio tog sistema logora", rekao je Zlojutro novinarima.
On je dodao da je obaveza podsjećati nove generacije na to šta se desilo u Jasenovcu da se tako nešto ne ponovi, ali i zbog toga da se i dalje insistira na tome da zločini u NDH budu proglašeni onakvim kakvi su zasta bili- genocidni.
"Za genocid je potrebno da se na teritoriji jedne države nastoji uništiti jedan narod, a NDH je imala rasne propise i te propise je sprovodila na cijeloj svojoj teritoriji. Zašto to poslije 70 godina nije uradila nijedna relevantna međunarodna institucija ne znam, ali znam da moja i naredne generacije na tome moraju insistirati", rekao je Zlojutro.
On je naglasio da je to posebno važno u situaciji kada je vidljivo da se svako malo fašizam i nacionalizam bude, a da se na nekim područjima otvoreno veliča ustaštvo.
"Ne vjerujem da ima ljudi koji mogu takve zločine opravdavati", rekao je Zlojutro i dodao da je sistem koncentracionih logora Jasenovac duboko urezan u svijest srpskog naroda, kroz priče malobrojnih preživjelih predaka, više nego kroz zvaničnu istoriju.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković izjavila je da je muzičko scenski performans ovogodišnje Memorijalne akademije, koji su izveli glumci Dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice, sadržajno i vizuelno posvećen raskrinkavanju mita o Jasenovcu kao radnom logoru, a ne "tvornici smrti", što je taj logor suštinski bio.
Pored velikog broja građana, opštinskih, političkih i vjerskih zvaničnika, akademiji su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović i pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur.
Organizatori Memorijalne akademije su "Spomen-područje Donja Gradina" i opština Kozarska Dubica.
06.05.2016. – NAJAVA: U NEDJELJU PARASTOS I POMEN U DONJOJ GRADINI
U Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, u nedjelju, 8. maja biće obilježena 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Program obilježavanja počinje u 9.00 časova, kada će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici biti služena arhijerejska liturgija.
U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina, u 10.00 časova biće otvorena izložba dječijih likovnih radova na temu "Jasenovac". Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a prvonagrađeni učenici literarnih radova pročitaće svoja djela. Okupljanje učesnika pomena i parastosa u Spomen-području Donja Gradina predviđeno je do 11.00 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju "Topole".
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini, biće služen na grobnom polju "Hrastovi". Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti komemorativnom skupu će se obratiti u 13.00 časova.
U okviru Programa obilježavanja 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina genocida logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sutra u 20.00 časova biće održana Memorijalna akademija - muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno" u izvođenju dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice.
Direktor JU "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković potvrdila je da su izvršene sve organizacione i druge pripreme za parastos i pomen u Donjoj Gradini.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro pozvao sve građane, koji mogu, da u nedjelju 8. maja prisustvuju parastosu i pomenu žrtavama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu.
Organizator komemorativnog skupa u Donjoj Gradini je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi