V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

21.07.2010. - Tim za izradu Regionalne strategije ruralnog razvoja obišao njemačku pokrajinu Baden – Vitenberg
Tim od pet članova koji je u opštini Kozarska Dubica formiran radi izrade Regionalne strategije ruralnog razvoja boravio je protekle sedmice u Njemačkoj s ciljem upoznavanja aktivnosti koje se sprovode na realizaciji strategije ruralnog razvoja na teritoriji njemačke pokrajine Baden - Vitenberg.
“Ova oblast je pored Bavarske jedna od najrazvijenij regija u Njemačkoj, a obilazak iste je organizovan u sklopu realizacije projekta izrade Regionalne strategije ruralnog razvoja koji je finansiran, kao i ovo putovanje, od strane Međunarodne organizacije GTZ-a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske”, rekao je Dragan Mataruga načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica koji je predvodio tim.
On je istakao da je tim boravio 5 dana u Njemačkoj i jedan dan u Sloveniji prilikom čega su obišli ruralne sredine u kojima su realizovani projekti usmjereni ka razvoju ovakvih sredina.
“Prošli smo teoretsku obuku vezano za izradu Strategije regionalnog ruralnog razvoja. Osim toga imali smo priliku da se upoznamo sa realizovanim projektima u ruralnim sredinama, a oni se odnose na organsku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, proizvodnju obnovljivih izvora energije, kao i priliku da se upoznamo sa načinom organizacije i funkcionisanja otkupa i prometa poljoprivrednih proizvoda vezanih za seoski turizam”, rekao je Mataruga.
On je istakao da će tim na osnovu stečenih iskustava u sredinama koje su obišli nastojati, u skladu sa uslovima i raspoloživim resursima, da sačini strategiju koja će omogućiti implementaciju projekata iz ove oblasti.
Opština Kozarska Dubica je zajedno sa opštinama Srbac, Gradiška i Laktaši ušla u projekat izrade Regionalne strategije ruralnog razvoja.
Kompletan projekat finansira Međunarodna organizacija GTZ uz podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a jedan od njegovih ciljeva, obzirom da 50 odsto stanovništva ove opštine živi na ruralnom području, je da se u budućnosti stvore mogućnost partnerskog apliciranja za sredstva Evropske unije koja će biti usmjerena na razvoj ruralnih sredina.


Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi