V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.07.2010. - U Milića Gaju obilježen 27. juli- Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu
U Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježen je 27. juli- Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu. Pored opštinskih zvaničnika, predstavnika opštinskog i republičkog SUBNOR-a obilježavanju ovog značajnog istorijskog datuma i tradicionalnom narodnom zborovanju prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je ovom prilikom da je odluka o dizanju ustanka naroda BiH, a naročito srpskog, protiv fašističke okupacije prije 68 godina bila duboko partriotska i hrabra odluka partizanskog pokreta Potkozarja i izraz težnje naroda za slobodom, radi čega su potomci dužni čuvati i njegovati tekovine i vrijednosti antifašističke borbe. On je izrazio zahvalnost i poštovanje svim stadalim borcima i učesnicima Narodnooslobodilačke borbe (NOB) BiH u Drugom svjetskom ratu.
"Prošlo je 68 godina od odluke dizanju ustanka naroda BiH protiv fašističke okupacije kada su se svi, a naročito srpski narod, svrstali na stranu pobjedničke antifašističke koalicije i rame uz rame sa pobjedničkim zemljama Evrope", podsjetio je Radmanović.
Govoreći o društveno-političkoj perspektivi današnje BiH, Radmanović je naglasio da su Republika Srpska i BiH postigle visok stepen mira i napretka u periodu poslijeratne obnove, a sada imaju zajednički cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju kojoj svi moraju težiti, te opredjeljenje da živimo u miru i razumijevanju sa susjednim zemljama i okruženjem.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz pozdravio je prisutne parolom "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i naglasio da je 27. juli datum kojim se svi trebamo ponositi, jer je na taj dan 1942. godine narod Potkozarja digao ustanak protiv zla i fašizma koji je imao cilj potpuno uništenje. Jauz je istakao da su se na području Potkozarja vodile žestoke bitke za slobodu, te podsjetio na ogromne razmjere stradanja naroda tog kraja u ustaškom logoru Jasenovac.
Prisutne je pozdravio i Dragan Mataruga načelnik Odkeljenja za privredu i društvene djelatnosti koji je istakao da je ovo značajan istorijski datum koji je prije više od šest decenija okupio narod Potkozarja, te da ga okuplja i danas u prisjećanju na ustanak u Bosni i Hercegovini koji je pokrenut 27.jula 1941.godine. Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić istakao je da se na današnji dan treba sjećati svijetlih bitaka za slobodu, koje su bile jedina šansa za opstanak naroda.
Narodnom zboru u Milića Gaju kod Kozarske Dubice prisustvovao je i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, delegacije potkozarskih opština, predstavnici opštinskih SUBNOR-a, kao i brojni građani, borci NOB-a i njihovi potomci. Prisutne delegacije prethodno su položile vijence na partizansko grobnje u mjestu Knežica kod Kozarske Dubice, a ovim povodom upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi