V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

05.05.2011. - Računarska oprema za implementaciju Jedinstvenog informacionog sistema o prostoru RS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podijelilo je juče načelnicima 63 opštine u Republici Srpskoj, a među kojima je i opština Kozarsa Dubica, računarsku opremu čime je omogućeno da opštine budu povezane sa bazom podataka Vlade Srpske.
Resorno ministarstvo ovaj projekat, čija je vrijednost 102.000 dolara, finansira iz grant sredstava iz Projekta urbana infrastruktura i pružanje usluga, a dio je projekta Izrada jedinstvenog informacionog sistema o prostoru RS.
"Po uspostavljanju ovog Informacionog sistema, koji je jedinstven u regionu, obaveze opština i gradova biće da redovno ažuriraju bazu podataka iz svoje nadležnosti, kako bi se prostorom RS upravljalo na savremen i kvalitetan način te tako bili zaštićeni svi resursi", rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.
Ona je naglasila da će opštine na taj način biti povezane sa bazom podataka Vlade RS i u zavisnosti od toga koliko budu punile bazu podataka na svojim stranicama utoliko će podaci biti operativniji i više će moći da ih koriste budući investitori koji žele da ulažu u RS.
Golićeva je objasnila da će Informacioni sistem sadržavati podatke o stanovništvu, hidro i termo potencijalima, industrijskim objektima, prirodnim resursima u koje strani investitori žele da ulažu u neku opštinu i sve pravne propise opština, što investitor svakako treba da zna prilikom ulaganja u RS. Prva faza ovog sistema, kaže Golićeva, završava se 30. juna i ona će odmah biti operativna, a nakon toga se ide u savremenije faze. Miloš Ćibić načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Kozarska Dubica je naglasio da se za deset dana očekuje uvezivanje sistema. “Očekujemo dolazak predstavnika resornog ministarstva koji će dati instrukcije o unosu podataka. Ovo je veoma kvalitetan projekat koji će doprinijeti boljoj saradnji sa stranim investitorima”, rekao je Ćibić i dodao da je ovom prilikom opštini doniran jedan kompjuter, monitor i printer koji će služiti u navedene svrhe.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi