V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.07.2012. - Obilježavanje 70 godina od Bitke na Kozari
Predstavnici opštine Kozarska Dubica i opštinskog SUBNOR-a prisustvova će sutra na Mrakovici gdje će biti obilježeno 70 godina od Bitke na Kozari. Proslava 70 godina od ove bitke organizovana je od strane Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, a besplatan prevoz za Dubičane, koji žele prisustvovati ovom događaju, obezbijeđen je ispred zgrade SUBNOR-a s polaskom u 08:00 časova.
Prema protokolu obilježavanje 70 godina od Bitke na Kozari počeće u 9:30 časova prijemom zvanica u vili "Mrakovica", a biće nastavljeno parastosom na Sromen- krstu u 10:00 časova.
Za 10:45 časova predviđeno je polaganje cvijeća na centralnom spomeniku, a u 11:15 časova obraćanje zvanica. U epopeji Kozare stradalo je na desetine hiljada srpskih civila koji su se zajedno sa partizanima našli u višestrukom obruču, a nad kojim su ustaše počinile svirepe zločine i odveli u logor Jasenovac. Tačan broj civilnih žrtava nikada nije utvrđen.
U proljeće 1942. godine partizanske snage su oslobodile teritoriju od rijeke Save na jugu do planina Kozare i Grmeča, jer su bili ugroženi Banjaluka i rudnik željezne rude u Ljubiji, koji je bio strateški važan za Nijemce.
Ofanziva u kojoj je učestvovalo 11.000 njemačkih vojnika i 20.000 ustaša počela je 10. juna 1942. stezanjem obuča na Kozari, iz kojeg je u noći 3. na 4.jul 1942. godine proboj izvšila manja grupa partizana i naroda.
Prema njemačkim podacima, u toj operaciji zarobljeno je 68.000 civila, a u okviru spomen-kompleksa na Mrakovici upisano je više od 33.000 imena stardalih.
Područje Kozare branio je Drugi krajiški odred "Dr Mladen Stojanović" sa oko 3.500 boraca, koji je pretrpio značajne gubitke u ovoj bitki, dok su njemačke snage imale oko 2.500 poginulih. Ovaj odred je nakon rata odlikovan Ordenom narodnog heroja i to je jedina jedinica, koja je u bivšoj Jugoslaviji odlikovana ovim najvišim priznanjem.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi