V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

13.07.2012. - Bratimljenje Kozarske Dubice i izraelskog Ramat Išaja
Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, gradonačelnik Modina Haim Bivas i načelnik izraelske opštine Ramat Išaj Ofer Ben – Eliezer sagledali su mogućnosti saradnje sa opštinom Kozarska Dubica u oblastima poljoprivrede, obrazovanje i kultura, te vidove asistiranja u iznalaženju uvozno-izvoznih aranžmana.
Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je Srni da su na jučerašnjem sastanku u Tel Avivu predstavljene opštine Kozarska Dubica i Ramat Išaj, a izražena je zajednička želja za njihovim bratimljenjem.
"Lokacija Spomen-područja Donja Gradina, centralnog stratišta sistema logora smrti Jasenovac, na području opštine Kozarska Dubica, od posebnog je značaja u izraelskom i opštejevrejskom kontekstu“, istakao je Nikolić.
On je precizirao da je tokom sastanka posebna pažnja usmjerena na poslovnu zonu Lipova greda, dubičke prirodne resurse, Banju Mlječanicu, Nacionalni park Kozara, kao i na blizinu i dobar pristup Kozarske Dubice saobraćajnim pravcima ka zemljama Evrope.
Opština Ramat Išaj izrazito je razvijena izraelska lokalna zajednica koja ima osam hiljada stanovnika, sa godišnjim prirastom od oko četiri odsto.
Na desetostepenoj skali socioekonomskog razvoja nalazi se na osmom mjestu. Locirana je na zapadnom rubu plodne galilejske doline Jizreel, nedaleko od glavnog lučkog grada Haife i biblijskog Nazareta.
Svojim položajem izuzetno je umrežena sa najsavremenijim tokovima poljoprivredne proizvodnje i inovacija.
U oktobru će u Kozarsku Dubicu doći izraleski stručnjaci iz programa Ministarstva inostranih poslova - Mashav, koji će organizovati seminar u vezi sa razvojem mljekarstva.
Ovo će biti drugo bratimljenje lokalnih zajednica iz BiH i Izraela, a prvo je već duboko zaživjelo između Banjaluke i Modina.
Nikolić je podsjetio da sastanak upriličen u duhu sve jačih prijateljskih veza između Republike Srpske i Izraela.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi